Joda, han holder!

Lurte du på om Ronaldo taklet presset? Det er ikke noe tema lenger.

GENEVE (Dagbladet.no):

KANSKJE er det blitt vel mye såpeopera og noen beskyttende lag med skum over hvor Cristiano Ronaldo skal spille klubbfotball til høsten, men noen uker framover er han med på landslaget. Det holder i massevis.

Det skal noen kamper til før dette blir Ronaldos turnering; likevel:

** Han er i hvert fall ikke særlig preget av de overgangsryktene han selv har latt sirkulere.

Ronaldo for Portugal er akkurat like god som Ronaldo for Manchester United.

Det er en prestasjon i seg selv.

SIST UKE kunne du se en nær, familievennlig dokumentar på NRK TV om Zinedine Zidane; den nest siste universielle hersker over fotballsporten. Programmet fokuserte på franskmannens oppladning til hans avsluttende mesterskap, VM i Tyskland 2006.

Også Zidane opplevde noen spesielle uker inn mot den turneringen. Han hadde akkurat sagt et rørende farvel til Real Madrid, og flere satte spørsmålstegn ved muligheten hans for å prestere på topp med hele forventningspresset reist tårnhøyt foran seg i den aller største avskjedsforestillingen.

STØDIG: Mehmet Aurelio er nok ikke den eneste som blir etterlatt liggende på rygg etter å ha forsøkt å stoppe Cristiano Ronaldo i dette mesterskapet. Foto: AFP/Scanpix
STØDIG: Mehmet Aurelio er nok ikke den eneste som blir etterlatt liggende på rygg etter å ha forsøkt å stoppe Cristiano Ronaldo i dette mesterskapet. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Uansett; Zidane leverte helt til han frivillig stanget seg ut av VM-finalen.

Ville Ronaldo nå være like upåvirket av omgivelsene?

FORSKJELLEN var selvsagt at Zinedine Zidane hadde dominert i to sluttspill og entret scenen på tampen av en av fotballens største karrierer, mens Cristiano Ronaldo bare har tatt sine første gjeve klubbseire med Manchester United.

Det er i dette mesterskapet han virkelig skal bli den største spilleren.

INGEN vet om det skjer, men forutsetningene er i hvert fall unike. Som Zidane har Ronaldo et sterkt kollektiv rundt seg med mange varierte kvaliteter. Mens Ronaldo ruslet i gang turneringen på bedagelig vis ute på høyrekanten, spilte resten av portugiserne en kvikk og morsom førsteomgang mot Tyrkia.

Slik kunne Ronaldo finne en grei vei inn i sitt EM der han gjennom en serie enkle pasninger stadig kunne bli stadig litt tryggere på om alt var som det skulle .

Hvis han egentlig trengte det.

FOR bare 23 år gamle Ronaldo i sitt tredje mesterskap framstår framfor alt sikrere i valgene sine. Det var særlig tydelig i avslutningsminuttene da tyrkerne hadde sin lille mulighet til et pent resultat.

Joda, han holder!

I denne perioden ville en yngre Ronaldo-utgave lett tatt sjansen som kunne vippet kampen i feil retning. Dagens utgave hadde allerede overtatt kapteinsbåndet fra den rutinerte spissen Nuno Gomes, og gjorde hver detalj pinlig korrekt for ikke å ødelegge for laget. Uten at det gikk utover de offensive prestasjonene.

Løpet før 2 - 0 fortalte hvem motstanderne kommer til å halse forgjeves etter utover i EM.

KONKURRENTENES vanskeligste avveining kommer nettopp til å bli hvor mye oppmerksomhet de skal ofre rundt Cristiano Ronaldo.

Denne gangen gjorde ikke tyrkerne noe spesielt i utgangspunktet, men av og til drar Ronaldos unike dribleserier til seg alt for mange motstandere.

Sånn var det ikke tilfeldig at midtstopper Pepes kraftfulle gjennomløpning til Portugals ledermål kom bare sekunder etter at Ronaldo med ballen -- da over på venstresida -- hadde lokket fire tyrkere tett til seg.

Det er bildet på hva som ikke må skje når du møter Portugal.

PROBLEMET er bare at hva som helst skjer rundt Ronaldo.

Han er ikke lenger den ensidige dribleren der ute på den ene kanten; han er til høyre, venstre og som midtspiss mens han velger ganske ubesværet mellom egne raid, smarte stikkere, kvikke overhopp og tunge skudd.

Og så løper han stadig fortere enn de fleste.

Joda; han holder.