Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johan Cruyff er død

68 år gammel.

BLE 68 ÅR GAMMEL: Johan Cruyff har en lang og innholdsrik karriere bak seg som spiller og trener. Foto: SCANPIX/EPA/ANDREU DALMAU
BLE 68 ÅR GAMMEL: Johan Cruyff har en lang og innholdsrik karriere bak seg som spiller og trener. Foto: SCANPIX/EPA/ANDREU DALMAU Vis mer

(Dagbladet): Den nederlandske fotballegenden Johan Cruyff er død, 68 år gammel, melder hans offisielle Twitter-konto og nettside.

- 24. mars 2016 døde Johan Cruyff (68) fredfullt i Barcelona, omkranset av familie etter en tøff kamp mot kreft. Det er med stor sorg vi ber om ro for familien i denne triste tiden, står det meldingen.

Cruyff spilte for Ajax, Barcelona, Feyenoord og det nederlandske landslaget i løpet av sin innholdsrike karriere.

- Han hadde en karriere som er helt enestående. Den unike kombinasjonen med suksess både som trener og spiller, det setter ham nesten i en «ingen over, ingen ved siden»-posisjon, sier NRKs mangeårige fotballprofil Arne Scheie til Dagbladet.

- Jeg fikk æren av å se ham som spiller og høydepunktet for meg var nok under VM i 1974, da mange mente at Nederland skulle vunnet. Han var fremtredende gjennomgående, både under spillerkarrieren i Ajax og Barcelona og på landslaget, og senere som trener. Det er bare trist at en av de største spillerne har gått bort, sier Scheie.

Cruyff scoret tre mål i mesterskapet, som endte med finaletap for vertsnasjonen Vest-Tyskland.

Hyllet av alle Johan Cruyff fikk påvist lungekreft i fjor høst, og støtteerklæringene strømmet inn da nyheten om helsetilstanden lekket ut.

Det brøt ut applaus på alle eliteseriearenaene i nederlandsk fotball den samme helgen - etter 14 spilte minutter. Cruyff bar nettopp draktnummer 14 i sin innholdsrike karriere.

HYLLET AV STJERNENE: Barcelonas Neymar og Luis Suarez med t-skjorter til ære for Cruyff i oktober.  Foto: SCANPIX/AFP/ LLUIS GENE
HYLLET AV STJERNENE: Barcelonas Neymar og Luis Suarez med t-skjorter til ære for Cruyff i oktober. Foto: SCANPIX/AFP/ LLUIS GENE Vis mer

Spillerne i nederlenderens tidligere klubb Barcelona bar i tillegg spesiallagde T-skjorter med påskriften «Anims Johan» - «god bedring» på katalansk - i forbindelse med ligamøtet med Eibar.

- Jeg vil rangere ham med blant de aller beste - det er urettferdig å sammenlikne tidsepoker, men at han ligger veldig, veldig høyt, i hvert fall når vi ser vi på Europa, det er det ingen tvil på. Han er helt på nivå med Zidane, Beckenbauer og så videre, sier Arne Scheie, som skiller ut Pelé, Maradona og Messi i en litt egen kategori.

Bohem Cruyff var også blant de første eksemplene på det mange kalte «fotballbohemen», og det verserte mange historier om de nederlandske superstjernenes livsstil utenfor fotballbanen på 70-tallet.

- Det ble sagt at han satt i garderoben og røyket osv, men det var jo den tiden. Og når han kompenserte med det han gjorde på banen, så var det vel ikke mange som brydde seg om det, sier Scheie, og legger til at Cruyff vil bli husket som arkitekten bak den legendariske nederlandske totalfotballen.

Johan Cruyff er også blant de få som har en helt egen finte oppkalt etter seg.

ELEGANTEN: Johan Cruyff under VM i 1974. Foto: NTB Scanpix
ELEGANTEN: Johan Cruyff under VM i 1974. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling