Johan Ingebrigt Rykkje

Han er døpt Johan Ingebrigt, men alle skøyteentusiaster kjenner ham som Brigt. Født i Bergen, med norsk far og nederlandsk mor, og en ukuelig vilje til å bli best.

Han bor i Nederland og trenes av legendariske Leen Pfrommer, som har 11 verdensmestere på samvittigheta. Brigt går for sponsorlaget Unit 4.

Han kom med på skøytelandslaget for tre sesonger siden, men det første året var nærmest en slags læretid. Heller ikke forrige sesong ble noen stor suksess. 29. plass på 1500 meter i OL var alt Brigt fikk med seg - bortsett fra ett og annet hederlig resultat på 5000 meter i verdenscupen.

Men så kom årets sesong: Først knallet han til med 6,38,40 i et testløp på Hamar uka før verdenscupen. Så delte han førsteplassen med verdensrekordholder Gianni Romme på samme distanse i sesongens første ordentlige løp. Og i sesongens debutløp på 10 000 meter - verdenscupen i Heerenveen - satte han personlig rekord med 37 sekunder.

Brigt er en typisk langdistanseløper, men kom med 5000 meter eller mila: Det spiller ingen rolle. Han er like god på begge distanser. Målsettinga før sesongstart var en plass blant de beste på de to distansene under VM i Heerenveen. Spørsmålet er om ikke den målsettinga må justeres litt.

For ikke engang umennesket Gianni Romme er i tvil: Brigt Rykkje kan bli verdensmester både på 5000 og 10 000 meter. Og selvsagt kjemper 23-åringen om en plass høyt oppe på resultatlistene både i EM og VM all round.

Hadde han bare vært litt raskere på 500 meter....