Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Johan Olsson er full av angst før dagens renn: - Jeg må ta den smellen

Ski-VM ser ut til å bli en fiasko for de svenske herreløperne i Lahti, og nå setter nasjonen sin lit til legendariske Johan Olsson. Det liker han. 

Vierumäki 20170228 : Lahti2017 : VM på ski.  Johan Olsson på en svenske pressekonferansen.  Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
Vierumäki 20170228 : Lahti2017 : VM på ski. Johan Olsson på en svenske pressekonferansen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

VIERUMÄKI (Dagbladet): Da den svenske landslagssjefen Rikard Grip åpnet de svenske pressetreffene i Lahti tidlig i forrige uke, var det første han ga en statusoppdatering på Johan Olsson.

Tre renn senere står de svenske herreløperne igjen med en sjuendeplass fra tremila og en haug med labre prestasjoner. Og fortsatt handler alt om Olsson.

Som tittelforsvarer på dagens femtenkilometer må han finne seg i å bære hele nasjonens håp om suksess på sine skuldre.

- Det trives jeg med, men jeg hadde ikke gjort det om jeg var 23 år. Samtidig så ser jeg meg selv i en annen rolle nå for tiden. Jeg er på en måte lagkaptein i kraft av min alder. Det får jeg ganske enkelt bare tåle. Jeg er 36 år, har tatt masse medaljer og noen gull. Det gjør at jeg må ta den smellen. På et vis kan jeg også være stolt over at jeg får det presset. Det betyr at jeg har prestert noe tidligere, sier Olsson til Dagbladet.

Full av angst

På pressetreffet før dagens renn var Olsson mannen alle skulle snakke med. Tre direktesendinger og et tosifret antall publikasjoner kunne alle melde om at, jo, formen er god, humøret er bra, og ja, angsten sitter fortsatt godt plantet i magen.

For en så angstfylt mann skulle man tro at både favorittstempelet og lagkameratenes elendige resultater gjorde ham fullstendig nevrotisk.

Svaret hans er en slags blanding av selvironi og innbitthet. Utad sier han at han er sjanseløs, inne i seg selv vet han at han ikke er det.

Det er bare realismen i prosjekt Johan Olsson han ikke helt klarer å fatte. At han nok en gang skal klyve ut fra sykdom og motgang og vinne gull. For Sverige. Og seg selv.

- Nei, det er ikke realistisk, det er det ikke. Det har aldri vært realistisk. Det var ikke realistisk å gå i 38 kilometer på egenhånd i Val di Fiemme heller. Jeg tror at det er utrolig viktig for min del å ha fokus på oppgavene, at jeg gjør det jeg skal, og at jeg frykter oppgaven litt. Jeg må være litt redd for hva som skal skje, for det er ofte da jeg virkelig er klar, sier han.

Sundbys vendepunkt

VM-femmila i Val di Fiemme i 2013 endret langrennsporten totalt. Olsson gikk fra tidlig og holdt hele veien til mål.

For Martin Johnsrud Sundby ble det et slags vendepunkt i karrieren hans også.

- Johan har vært veldig viktig for meg når det gjelder å få opp øynene for hva som er mulig å få til i langrenn, og spesielt i fellesstarter. Det var en del av sporten som jeg var ganske dårlig på, og da fikk jeg øynene opp for at man kan klare å gå fra konkurrentene om man er litt sterkere enn dem. Da var det bare å brette opp ermene og jobbe mot det målet, sier Sundby selv.

Det norske langrennsesset nærmest regner med at Olsson skal gi ham kamp til målstreken om gullet i dag. Olsson har på sin side latt seg imponere voldsomt over Sundby.

- Det er ikke mange ganger vi har sett en bedre løper enn det Martin er. Han er stort sett best på alle momenter i langrenn, bortsett fra en ren spurt, sier Olsson.

- Men først og fremst er dette en duell med meg selv. Det gjelder å få ut all trening man har gjort i løpet av året, å få det ut på 35 minutters skigåing. Det er dét som er det vanskelige. Om Sundby er bedre, så er han det, og om jeg skulle fokusere altfor mye på han, så er det en risiko for at jeg ødelegger mitt eget løp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media