Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johann Mühlegg tatt for NESP

Johann Mühlegg har testet positivt på det EPO-liknende stoffet NESP, opplyser Spanias idrettsdepartement. Han ble testet utenfor konkurranse torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også: Slet med for høye blodverdier

Ifølge den spanske avisen Marca ble Mühlegg innkalt til IOKs medisinske kommisjon i åttetiden lørdag, mens spanierne var i ferd med å spise middag for å feire gullet. Han skal ha uttrykt overraskelse og vantro.

- Vi har fått beskjed om at stoffet darbepoetin ble funnet i urinprøven Johann Mühlegg avga 21. februar, sa Angel Luis Lopez i det spanske idrettsforbundet til en nasjonal radiostasjon søndag.

- Må ikke forhåndsdømme

Darbepoetin alfa er et legemiddel som brukes mot anemi. Stoffet er bedre kjent som NESP, et svært effektivt dopingmiddel som eksperter har hevdet at det ikke eksisterer pålitelige metoder for å påvise i kontroller.

NESP virker på samme måte som EPO. Det øker blodets evne til å transportere oksygen, og bedrer dermed utøveres utholdenhet vesentlig.

Spanias idrettsminister Juan Antonio Gomez Angulo uttrykte overfor spansk radio at man må gå varsomt fram i denne saken.

- Det stoffet som er påvist i Mühleggs prøve står ikke i seg selv på dopinglisten. Vi må være faste i kampen mot doping, men vi må også respektere utøvernes rettigheter. Jeg har inntrykk av at IOK prøver å løse denne saken for hurtig, sa han.

Jordi Segura, spansk medlem i IOKs medisinske kommisjon, sier imidlertid at NESP er forbudt selv om det ikke er nevnt spesielt på dopinglista. Der står nemlig et forbud mot EPO og tilsvarende stoffer.

Mühlegg har vunnet tre gull i Salt Lake City-lekene. Dersom B-prøven bekrefter funnene i den første prøven, vil han iallfall miste gullet på femmila, som han vant lørdag.

Ettersom prøven ble innhentet torsdag, er det ingen automatikk i at han mister plasseringer oppnådd også tidligere i lekene. Det er foreløpig ikke opplyst hvilken instans som oppsøkte og testet Mühlegg.

I avhør

Mühlegg var seint lørdag kveld i avhør hos IOKs medisinske kommisjon, dit han dro sammen med to lagledere og den spanske troppens lege. Skulle det komme fram at han har brukt EPO i oppkjøringen til lekene, vil han miste alt.

Foreløpig er det bare fra spansk side bekreftet at det skal foreligge en positiv prøve. Viser det ser at Mühlegg er dopingtatt, vil man stå overfor den største dopingavsløring i olympiske leker siden Ben Johnson ble tatt etter seieren på 100 meter i Seoul i 1988.

Dersom Mühlegg blir tatt for bruk av EPO eller NESP, vil han ikke bare være den første som er dopingtatt i årets vinterleker. Aldri er noen utøver tatt for EPO eller lignende stoffer i OL, og hvis dopingkontrollørene har klart å påvise NESP, så vil det være den første positive prøve på det stoffet.

Tykt blod

Før femmila lørdag måtte Mühlegg avgi blodprøve tre ganger fordi han de to første gangene hadde for høy hemoglobinverdi. Tredje gang var verdien innenfor det tillatte, og han fikk dermed starte.

Tysk-spanieren skyldte den høye blodverdien på sin spesielle diett de siste dagene og på at han hadde vært plaget av diaré. Lederen for IOKs medisinske kommisjon, Patrick Schamasch, avfeide disse forklaringene som uriktige.

Mühlegg er den første som har vunnet tre individuelle langrennsøvelser i ett OL.

NTB

<B>JUBEL</B> Johann Mühlegg etter seieren på femmila i går.
Hele Norges coronakart