Johann Olav Koss: - Jeg forventer store regnbueflagg på tribunen under OL

Refser IOC og mener Russlands anti-homolov er brudd på menneskerettighetene.

(Dagbladet): Skøytelegenden Johann Olav Koss (44) kaster seg nå inn i homodebatten før OL i Sotsji i februar neste år. Under en direktesending i Dagbladets valgbod taler han Den Internasjonale olympiske komité (IOC) midt imot, og kaller Russlands kontroversielle antihomolov for brudd på menneskerettighetene.

Koss mener også at homofile må få lov til å protestere under OL. Det har IOC-medlem Gerhard Heiberg sagt til Dagbladet at vil være helt uaktuelt.

Koss påpeker av Heiberg er en del av IOC-systemet, men er likevel dundrende uenig.

VIL HA OL: Johann Olav Koss mener menneskerettighetssituasjonen i Russland er en veldig god grunn til at land som Norge bør søke om OL. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
VIL HA OL: Johann Olav Koss mener menneskerettighetssituasjonen i Russland er en veldig god grunn til at land som Norge bør søke om OL. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Jeg forstår Heiberg i hans situasjon veldig godt, men jeg er uenig i Russlands lov mot homofile. Det er jo et brudd på menneskerettighetene. IOC jobber inn mot russerne for å få homofile til å delta. Det er nok det eneste IOC kan gjøre og dermed fortsette å ivareta ideen om OL som ikke-politisk. Hvis ikke risikerer man at OL blir en politisk arena. Antageligvis blir OL brukt av flere allerede. Russland må forvente at det kommer til å skje noe mer i dette spørsmålet, sier han til Dagbladet.

- Kan ikke hylle diktatorer Dermed sier han seg enig med Venstre-leder Trine Skei Grande. Tidligere i dag slaktet hun IOC-medlem Gerhard Heiberg, som hun mener hyller diktatorer.

- Jeg er helt enig i at vi ikke kan hylle diktatorer eller andre styresformer. Men hvis vi skal ha en påvirkning på det internasjonale samfunn og utviklingen av internasjonal idrett, så må Norge arrangere OL. Ellers går jo OL til diktatorer. Da blir det bare plassert på de plassene, sier Koss til Dagbladet.

Koss er en av Norges mest suksessfulle idrettsutøvere gjennom tidene. Under OL på Lillehammer tok han tre gullmedaljer, og satte samtidig tre verdensrekorder. Han mener Norges mulighet til å bruke vår påvirkningskraft internasjonalt, er et godt argument for at Oslo bør arrangere OL i 2022.

- Brudd på menneskerettighetene OL i Sotsji har lenge vært omstridt, etter at president Vladimir Putin godkjente en lov som i praksis gjør det umulig å være åpent homofil i Russland. Siden loven ble innført er det dokumentert omfattende trakassering av, og vold mot, homofile.

Den homofile newzealandske skøyteløperen Blake Skjellerup har allerede varslet at han kommer til å protestere mot loven ved å konkurrere med en regnbuefarget «gay pride»-pin på drakta.

- Jeg mener vi skal prøve det vi kan for å vise de homofiles rettigheter under OL, sier Koss.

- Forventer regnbueflagg Skøytelegenden snakker også om arbeidet til interessegrupper, og forventer overaskelser fra både utøvere og publikum under Sotsji-OL, Det kommer til å overraske både russere og IOC-medlemmer, tror han.

- Så jeg er ikke så bekymra for det. Jeg regner med at det kommer store regnbueflagg over tribunen. Så det blir spennende å se hvordan vi kan markere de homofiles rettigheter under OL. For det bør de få lov til, sier han.

VARSLER PROTEST: Blake Skjellerup (midten) er en av få åpent homofile toppatleter i verden. Han har varslet at han vil protestere mot Russlands anti-homolov under Sotsji-OL. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Scanpix
VARSLER PROTEST: Blake Skjellerup (midten) er en av få åpent homofile toppatleter i verden. Han har varslet at han vil protestere mot Russlands anti-homolov under Sotsji-OL. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Heiberg har på sin side varslet at IOC ikke vil tillate markeringer, som Skjellerups homopin, under OL. På spørsmål om Koss er enig i at den typen utsagn er med på å svekke den olympiske idé, svarer Koss:

- Jeg er helt enig. Og dette er kritikk av IOC; det er viktig at vi må bygge den olympiske ideen videre på de verdiene som Pierre De Coubertin (OL-grunnleggeren, journ.anm.) sto for. Og det er ikke et bedre land enn Norge til å kunne vise det internasjonalt.

Heiberg avventer Dagbladet har i dag vært i kontakt med Gerhard Heiberg, som ikke vil kommentere Skei Grandes diktator-utspill.

Han viser til at IOC skal ha et møte i midten av september, og at han vil avvente å kommentere hvordan politiske markeringer vil bli håndtert til etter møtet.

TILLATER IKKE PROTESTER: IOC-medlem Gerhard Heiberg sier politiske protester ikke vil bli tolerert under OL. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
TILLATER IKKE PROTESTER: IOC-medlem Gerhard Heiberg sier politiske protester ikke vil bli tolerert under OL. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke svare på dette før jeg har vår beslutning i IOC. Når jeg kommer tilbake i midten av september, er det mer enn nok tid til å debattere etter det. De som har gått ut mot meg får gjerne bli sittende til jeg kommer tilbake, for da har jeg ingen problemer med å forsvare det vi måtte bli enige om. Men jeg vil ha det bak meg før jeg går inn i en detaljert diskusjon. Det er jeg ikke klar for nå, i og med at jeg ikke vet nok om nøyaktig hva vi vil foreta oss, sier Heiberg.

LEGENDE:  Johann Olav Koss vant tre OL-medaljer under OL på Lillehammer. Nå ønsker han et nytt OL i Norge. Foto: Aleksander Nordahl / NTB / Scanpix
LEGENDE: Johann Olav Koss vant tre OL-medaljer under OL på Lillehammer. Nå ønsker han et nytt OL i Norge. Foto: Aleksander Nordahl / NTB / Scanpix Vis mer