- Johann vil renvaske seg

GRAINAU (Dagbladet): - Johann vil forklare seg. Det vil skje om kort tid, både overfor den spanske olympiske komite og overfor opinionen. Han vil renvaske seg, vise at han er uskyldig i de uhyrlige beskyldningene som er rettet mot ham.

Dette sier Martin Mühlegg (38) - den bloddopede OL-vinnerens eldre bror og nærmeste rådgiver - til Dagbladet. Martin fulgte Johann Muhlegg (31) som en skygge under konkurransene i Salt Lake City. Han la armene beskyttende rundt broren da Johann forsøkte å snakke seg fra doping-bomben som ekspoderte på lekenes siste dag.

Fra familiens hjem «Landhaus zum Jeremia» i landsbyen Grainau i de bayerske alper spiller Martin en nøkkelrolle når Johann Mühlegg fra sitt hjemmested i Spania forbereder sine trekk for å gjenvinne noe av sin tapte ære etter tidenes største dopingskandale innen vinteridretten.

- Vi står i daglig kontakt med hverandre, sier Martin Mühlegg, som forteller at Johann i øyeblikket «blir beskyttet av spanske myndigheter».

Stadig større press

Brødrene Mühlegg erkjenner at Johann må forklare seg. Han kan ikke gjemme seg i evig tid. For hver dag som går, blir presset større. Journalister har jaktet på Johann Mühlegg etter at han mandag ettermiddag landet i München med fly fra USA, for så å forsvinne sporløst.

Allerede denne mandagskvelden sa moren Magdalena Mühlegg til Dagbladet at sønnen var underveis til Spania. Ingen har heller sett ham i Grainau.

Martin Mühlegg går overfor Dagbladet tilbake på uttalelser om at broren skal være offer for et komplott, slik han ble sitert i internasjonal presse i går.

- Dette har jeg ikke sagt. Det er fri diktning når jeg blir tillagt en slik uttalelse. Saken har en forklaring. Dette vil Johann klargjøre når han kommer med sin erklæring. Hva erklæringen vil inneholde, vil jeg ikke si i dag. Bare at han er uskyldig. Først vil Johann forklare seg overfor den spanske olympiske komiteen. Men han vil også forklare seg for den internasjonale opinionen. Johann var og er ærlig som idrettsutøver og menneske.

Opprørt

Martin Mühlegg sier at han er spesielt opprørt over de mange kraftige reaksjonene som har kommet fra Norge.

- Minst 20 prosent av over 2500 telefonhenvendelser, fakser og e-brev som vi har fått de siste dagene, har norske avsendere. Det er ikke måte på uttrykk som brukes i disse henvendelsene. «Rasshøl», «Fuck you!» og liknende kraftsatser er gjengangere. Argumentene er ikke bare billige og under beltestedet. Dette er reine hetskampanjen. Jeg spør meg hva som utløser slike hatreaksjoner fra nordmenn. Både Johann og jeg har gode minner fra besøk i Norge, sier Martin Mühlegg,

Han mener at det skyldes presset fra opinionen og massemediene i Norge når de norsk medlemmene av team Mühlegg, servicemannen Ola Berget og smøringseksperten Hallgeir Martin Lundemo, ikke har rykket ut til forsvar for broren.

- Vi hadde et nært og vennskapelig samarbeid før dette skjedde.

Belastning

Martin Mühlegg legger ikke skjul på at skandalen er en voldsom belastning for både broren og resten av familien.

- Tenk deg selv om du hadde blitt utsatt for slike uhyrlige beskyldninger som Johann er.

Eldstebror Mühlegg legger til:

- Men vi holder sammen i familien. Ingen skal kunne knuse oss. Og her i Grainau er det også mange som gir oss sin støtte.

BRØDRE PÅ TUR: Martin Mühlegg (delvis skjult bak mannen i grønn jakke) fulgte broren Johann (t.h.) som en skygge under OL i Salt Lake City. Til Dagbladet forteller han: - Vi står i daglig kontakt med hverandre.