POSITIV: Johannes Thingnes Bø er positiv til IBUs forslag om å øke fra 30 til 60 startende på fellesstart i skiskyting. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
POSITIV: Johannes Thingnes Bø er positiv til IBUs forslag om å øke fra 30 til 60 startende på fellesstart i skiskyting. Foto: Carina Johansen / NTB ScanpixVis mer

Regelendring, fellesstart i skiskyting:

Johannes Thingnes Bø hyller nytt forslag: - Spesielt!

IBU vil øke antall startende på fellesstarten i skiskyting fra 30 til 60. Dette skal testes ut i IBU-cup denne sesongen.

Under kongressen til Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) i helga ble det bestemt å teste en ny form for fellesstart.

Nå er nemlig et ønske om å øke antall startende fra 30 til 60 utøvere. Dette skal først prøves ut i IBU-cupen - på nivået under verdenscupen - i slutten av den kommende sesongen.

Tidligere er det de 30 best rangerte løperne som får stille til start.

IBU opplyser følgende til Dagbladet i dag om framtidsplanene:

STJERNE: Johannes Thingnes Bø tok OL-gull på normaldistansen i vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
STJERNE: Johannes Thingnes Bø tok OL-gull på normaldistansen i vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Alle 60 utøvere skal starte samtidig, men etter 2 km (kvinner)/2,5 km (menn) går de med startnummer 1-30 inn til første skyting. Startnummer 31-60 går en ekstra runde før de kommer inn til standplass. Etter to runder i sporet og én skyting (for begge grupper) går løpet videre på normal måte, uavhengig av startnummer.

- Vi skal ikke erstatte den tradisjonelle fellesstarten, men det skal testes i IBU Cup-finalene neste sesong, sier IBUs kommunikasjonssjef Christian Winkler til Dagbladet.

Dette betyr i praksis på tampen av den kommende skiskyttersesongen.

Bø: - Sunt!

Norges store skiskytterstjerne, Johannes Thingnes Bø (25), er positiv til forslaget som også kan bli en realitet i verdenscupen etter hvert.

- Jeg er i utgangspunktet kjempepositiv. Dette kan involvere flere løpere, noe som jeg mener er sunt for sporten, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

De norske løperne er ikke helt ukjente med rundt 60 utøvere på fellesstart, men tidligere har ikke alle startet samtidig.

- Vi har praktisert noe liknende i Norgescupen i flere år, der ei gruppe starter rundt halvannet minutt etter den første gruppa, sier OL-vinneren fra i vinter.

- Hva tenker du om at planen er at alle 60 skal starte samtidig?

- Å ja … Det høres veldig spesielt ut. Men jeg er uansett åpen for forandring. Jeg er positiv så lenge alt skjer i kontrollerte former og det ikke blir kaos, sier Bø.

- Noen utfordringer?

- Jeg håper det blir oversiktlig - og at de beste er samlet. Det vil være dumt om for eksempel Martin Fourcade og jeg havner på forskjellige steder i løypa. Da har du null kontroll. Jeg synes likevel dette er spennende å høre om. Uten utvikling dør interessen for sporten, sier Bø.

Inkluderende

Skiskytternes landslagssjef Per-Arne Botnan forteller at han ikke kjenner alle fakta rundt IBU-forslaget, men at han har hørt om utvidelse fra 30 til 60 løpere.

- Det positive er at flere får konkurrert på fellesstarten og spesielt i IBU-cup kan det være bra. Utfordringen er at det kan være ujevnt nivå på løperne. Hva skjer dersom noen blir tatt igjen med én runde i sporet? sier Botnan til Dagbladet.

Skiskyttersjefen fortsetter:

- Det er positivt å inkludere flere. Men det er også et spørsmål om det kan bli for mange utøvere i løypa. Blir dette oversiktlig for publikum og media? Det blir spennende å se om dette fungerer, sier Botnan.

IBU er i alle fall optimister. Det internasjonale skiskytterforbundet opplyser til Dagbladet at det ikke blir lagt noen føringer til de ulike arenaene og at det heller ikke blir krav til utbedring eller utvidelse for å få plass til 60 løpere.

Verdenscupen starter i Pokljuka i Slovenia første uka i desember. NM i skiskyting arrangeres i Gautefall i Drangedal 22. september.