BYGD FOR FOTBALL: Stefan Johansen har tatt formidable steg som fotballspiller. Søndag venter Tyskland. Foto: NTB Scanpix
BYGD FOR FOTBALL: Stefan Johansen har tatt formidable steg som fotballspiller. Søndag venter Tyskland. Foto: NTB ScanpixVis mer

Johansen: - Slik fikk jeg ny kropp

- Har gått ned fem-seks kilo siden jeg var god og rund. 

Norge - Tyskland, på TVNorge søndag klokka 20.45

SANDVIKA (Dagbladet): Norges midtbanesjef - Stefan Johansen (25) - fant ut at han måtte ta grep om vekta hvis han skulle lykkes som fotballspiller. Siden han kom til Strømsgodset i 2010, har han gått ned fem-seks kilo.

VELTRENT: Stefan Johansen. Foto: NTB Scanpix
VELTRENT: Stefan Johansen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet at maten er viktig for å prestere, sier Johansen, som nylig gikk fra Celtic i Skottland til Fulham i England.

Storkamp

Sammen med resten av landslaget forbereder han søndagens storkamp mot Tyskland i VM-kvalifiseringen. Trenere og spillere bor på et hotell i Sandvika utenfor Oslo. Her legger prestasjonsgruppa nå en siste plan for hvordan de skal stikke kjepper i hjulene for den regjerende verdensmesteren.

I alle fall handler det om ikke å forsyne seg grovt fra tilbudene i matsalen. Da Johansen gikk fra Bodø/Glimt til Strømsgodset for seks år siden, var daværende trener Ronny Deila klar på at det er lavkarbodiett som gjelder.

3,5 kilo

- Jeg hadde behov for å gå ned 3,5 kilo, sier midtbanekrigeren til Dagbladet.

- Det gikk også veldig raskt. Jeg nådde matchvekta og har siden holdt meg der.

Fra da han var «god og rund», som han sier, har vekta totalt gått ned fem seks-kilo.

TYNGRE: Slik så Stefan Johansen (t.h.) ut da han spilte for Bodø/Glimt. Han var tyngre. Bildet er fra en kamp mot Odd i 2009. Foto: Anders Vanderloock / NTB Scanpix
TYNGRE: Slik så Stefan Johansen (t.h.) ut da han spilte for Bodø/Glimt. Han var tyngre. Bildet er fra en kamp mot Odd i 2009. Foto: Anders Vanderloock / NTB Scanpix Vis mer

- Hvordan ser kostholdet ditt ut i dag?

- Lite ris, lite pasta, lite brød. Det går i mer proteiner, sauser og grønnsaker. Sukker har jeg kuttet helt ut. Jeg har fettprosenten som jeg skal ha.

- Du skeier aldri ut?

- Jeg kan ta en pizza av og til. Men det skjer ikke ofte. Jeg vet at maten er viktig for å prestere som jeg vil. Det er ikke alt, men det har hjulpet meg.

- Tyskland favoritter

Lavkarbodiett var noe Deila også innførte da han begynte som trener i Celtic. Spillere som var vant til fish and chips - gjerne med en kald cola til - måtte tenke nytt. Som påtroppende Vålerenga-trener har Deila allerede begynt å få spillerne til å tenke fettprosent.

Johansen ser fram til Tyskland-kampen, som går i flomlys på Ullevaal med 27.000 tilskuere. Norge har sjansen til å skrive det første kapittelet i et nytt eventyr.

- Vi må innse at Tyskland er favoritter til å ta førsteplassen i gruppa. Men vi skal være tøffe nok til å si at vi vil ha andreplassen, sier Stefan Johansen.

Også Tsjekkia, Nord-Irland, Aserbajdsjan og San Marino er i Norges gruppe. Vinneren går direkte til VM, toeren må ut i playoff.