Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johansen lever med krise hver dag

Står stødig i stormen mot landslaget.

HØGMOS BETRODDE:  Stefan Johansen har 26 kamper med flagget på brystet. Han er Per-Mathias Høgmos mest brukte spiller. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
HØGMOS BETRODDE: Stefan Johansen har 26 kamper med flagget på brystet. Han er Per-Mathias Høgmos mest brukte spiller. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang diskuterer vi landslaget i fotball. Nok en gang har det gått til helvete. Nok en gang rettes raseriet mot høyt betalte «pamper» på Ullevaal og spillere som ikke leverer i fellesskap.

For Stefan Johansen (25) er krisemaksimering hverdagen i skotske Celtic.

I går var det tid for avskjed etter ei drøy uke sammen med landslaget. Det startet med 0-0 mot Estland skjærtorsdag. Så kom kampen mot Finland tirsdag.

Seier 2-0 er i 90 prosent av tilfellene helt greit. Men denne gangen var det noe med bakteppet: Ullevaal var et trist skue. Rundt 20 finner skapte mer liv og røre enn 4500 nordmenn. Og første omgang var som et oppgulp fra 1980-tallet. Sjelden har Norge sett verre ut.

- Det er ikke sånn vi vil ha det. Vi ønsker at det norske folk skal komme på kamp, sier Stefan Johansen.

Blir pappa Da han scoret 2-0-målet til Norge, røpet han samtidig en nyhet. Celtic-spilleren tok ballen under drakta og formet hendene som et hjerte. I august blir han pappa for første gang.

Sammen med samboeren Pernille har han slått rot i Skottland. 25-åringen gikk fra Strømsgodset til Celtic i januar for to år siden. Og leser du skotske tabloidaviser, skjønner du hvorfor han kan virke mentalt sterk når kritikken hagler mot landslaget her hjemme.

BLIR FORELDRE: Stefan Johansen og samboeren Pernille blir foreldre i august. Foto: NTB Scanpix
BLIR FORELDRE: Stefan Johansen og samboeren Pernille blir foreldre i august. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dekningen av Celtic er svart-hvitt. Ett tap, og jobben til trener Ronny Deila blir diskutert i det vide og brede. Klubblegender og eksperter trekkes fram for hva det er verdt. Ofte har de sine egne agendaer.

Selv er Johansen blitt hengt ut som den norske sjefens «gullunge». Og det som verre er.

Forventer mye - Sånn er det når du er i denne klubben. Fansen forventer mye. Du skal vinne trofeer, påpeker Johansen.

Tonen er tøff. På fotballpubene sier folk «fuck» i annenhver setning. Det er massesuggesjon. Glasgow er ei heksegryte når det kommer til fotballfølelser.

Og Johansen er på folks lepper. Forrige sesong ble han kåret til «Årets spiller». I år har han framstått i en blekere utgave, på et Celtic som jakter både serie- og cupgull.

- Jeg var veldig misfornøyd med spillet mitt i høst. Jeg var ikke på det nivået som jeg vet at jeg kan være. Det gikk på at jeg var sliten etter mange kamper, blant annet med landslaget.

Ny rolle Han har stupt på målstatistikken. Forrige sesong hadde han ni mål i serien. Nå står han oppført med ett.

- Det handler ikke bare om dårlige prestasjoner. Jeg spiller i en annen posisjon, dyp midtbane. I fjor hadde jeg en 10-er rolle bak spissen.

ELSKER LANDSLAGET:  Stefan Johansen er en ærlig fyr som snakker rett fra levra når han møter pressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
ELSKER LANDSLAGET: Stefan Johansen er en ærlig fyr som snakker rett fra levra når han møter pressen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

Han fortsetter:

- Jeg har hatt et par måneder nå der jeg har følt meg pigg og fin. Jeg er der jeg skal være, bortsett fra at jeg fikk en trøkk i ankelen i en cupkamp. Det satte meg ut i to kamper. Nå er jeg skadefri.

Dette kom til uttrykk mot Finland. Johansen kom inn halvtimen før slutt og bidro med energi. Ellers er det bare å glemme kampen.

The Double I den skotske ligaen ligger Celtic fire poeng foran Aberdeen, med én kamp mindre spilt. Laget er fortsatt med i cupen. 17. april er det semifinale og storkamp mot Rangers.

Med full klaff kan det bli The Double for andre året på rad. Likevel diskuteres Deilas posisjon i klubben.

- Det er ikke noe nytt med press. Det har vært sånn helt siden jeg kom til klubben, påpeker Johansen.

- Hvordan opplever du Deilas status i spillergruppa?

GOAL:  Stefan Johansen scoret ett mål da Norge slo Finland 2-0 tirsdag. Foto: NTB Scanpix
GOAL: Stefan Johansen scoret ett mål da Norge slo Finland 2-0 tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ingenting å si på den. Jeg opplever at han har full tillit.

Neste utfordring med landslaget er det Høgmo har kalt for «mini-EM» i månedsskiftet mai/juni. Det har for ordens skyld ikke noe med det ekte EM å gjøre i Frankrike. I tur og orden venter Portugal, Island og Belgia i treningskamper.

- Forhåpentligvis hjelper seieren over Finland på selvtilliten, sier Johansen.

Krisemaksimeringen får andre ta seg av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!