Fotballandslaget

Johansen opplevde toppen av ydmykelse i Fulham: - Bør ikke starte mot Aserbajdsjan

Sliter i ny klubb.

PÅ PLASS I NORGE: Stefan Johansen meldte overgang fra Celtic til Fulham tidligere i høst. Han har fått en tøff start. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ PLASS I NORGE: Stefan Johansen meldte overgang fra Celtic til Fulham tidligere i høst. Han har fått en tøff start. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL (Dagbladet): Stefan Johansen (25) og Rune Almenning Jarstein (32) lever i to ulike verdener før skjebnemøtet mot Aserbajdsjan lørdag. Det kan få konsekvenser for laguttaket.

Norge møter Aserbajdsjan i en nøkkelkamp i VM-kvalifiseringen om tre dager. Etter å ha blitt rundspilt av Tyskland, vil trener Per-Mathias Høgmo ha forklaringsproblemer dersom det blir et nytt tap.

Laget hadde ukas første trening på Ullevaal stadion tirsdag kveld. Som vanlig kom spillerne til samlingen med forskjellig ballast i bagasjen.

Ydmykelse

Fulham-spiller Stefan Johansen er blant dem som sliter aller mest. Han har vært på banen i to kamper for laget som ligger på 14. plass i Championship. I den første kampen – mot Birmingham – ble han tatt av etter 32 minutter. Begrunnelsen skal ha vært taktisk. Men utad fortoner det seg som toppen av ydmykelse. I seriedebuten på hjemmebane vil du gjerne vise deg fram for et nytt publikum.

Fulham tapte 1-0 etter scoring i det 49. minutt. Seinere fikk Johansen prøve seg i én omgang mot Bristol City. That's it.

THE SPECIAL ONE: Stefan Johansen (til høyre) er den mest betrodde spilleren til landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Spørsmålet er hva som skjer på lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
THE SPECIAL ONE: Stefan Johansen (til høyre) er den mest betrodde spilleren til landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Spørsmålet er hva som skjer på lørdag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

I den andre enden av skalaen har keeper Rune Almenning Jarstein spilt seks av seks kamper for Hertha Berlin. Han har stått i samtlige minutter – og i dag ligger laget på en sensasjonell andreplass i Bundesliga.

Ny stadion

Det er på bakgrunn av ulike opplevelser at Høgmo skal sy sammen en startellever lørdag. Kampen går på den nye og storslåtte stadion i Baku med en kapasitet på 69 000 tilskuere.

- Johansen bør kanskje ikke starte kampen. Vi trenger spillere som har vært på banen i 90 minutter så ofte som mulig, sier fotballekspert Lars Tjærnås til Dagbladet.

I så fall tvinges Høgmo til å tenke annerledes. Han har brukt Johansen i 28 av 32 kamper.

- Det er lett å registrere at Johansen også på landslaget mangler litt av det som gjorde ham god for ett år siden. Jeg tenker på ro, oversikt og frekvens i beina, påpeker Tjærnås.

Usikker

Kenneth Fredheim, som skal kommentere kampen for Max, er usikker på om midtbanespilleren bør starte:

- Dette er utvilsomt en av tingene som vil by Høgmo på mest hodebry. Stefan har vært hans mest betrodde mann. Han har vært det første navnet i lagoppstillingen. Han har ikke spilt seg ut av landslaget. Men det han har prestert på klubblaget, både i Celtic og nå Fulham, er bekymringsfullt.

Fredheim fortsetter:

- Jeg ville satt meg ned og tatt en prat med ham. Og så ville jeg sett an de få øktene de har sammen veldig godt.

LEVERER VARENE: Rune Almenning Jarstein utkrystalliserer seg som det klare førstevalget i Norges mål. I bakgrunnen: Rivalen Ørjan Håskjold Nyland.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
LEVERER VARENE: Rune Almenning Jarstein utkrystalliserer seg som det klare førstevalget i Norges mål. I bakgrunnen: Rivalen Ørjan Håskjold Nyland. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Heller ikke Eirik Bilet, leder for Fulham-supporterne i Norge, er overbevist. Til Dagbladet uttaler han:

- Fulham har fått inn en haug med nye spillere. Og Johansen har ikke kommet inn med et smell.

I sesongen 2014/2015 ble 25-åringen kåret til «Årets spiller» i den skotske ligaen. Siden har pila pekt nedover.

Rett til værs

Samtidig peker pila rett til værs for en annen nordmann, keeper Almenning Jarstein. Ifølge den tyske fotballbibelen Kicker er han den beste spilleren i Hertha Berlin denne sesongen. Klubben har 13 poeng etter seks kamper. Det er ny Hertha-rekord.

- Jarstein har spilt veldig bra siden han tok over for Thomas Kraft. De klassiske Jarstein-blemmene er borte. De to siste åra har Hertha plutselig blitt et topplag, sier Eivind Bisgaard Sundet, Bundesliga-kommentator på Eurosport.

På det jevne

Ser vi bort ifra floppen og toppen i den norske troppen, er spillernes prestasjoner på det jevne. Per Ciljan Skjelbred er tilbake etter skade og viser gryende form i Hertha. Utfordringen er at han spiller i en dypere midtbanerolle enn på landslaget.

Joshua King og Adama Diomandé har scoret to og ett seriemål for henholdsvis Bournemouth og Hull i Premier League. Håvard Nordtveit har fått en nedtur i West Ham etter overgangen fra Borussia Mönchengladbach. I går meldte han forfall.

Om de kommende kampene mot Aserbajdsjan, San Marino og Tsjekkia sier Høgmo:

- Vi går for sju poeng.

DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: Stefan Johansen og Rune Almenning Jarstein lever i to ulike verdener. 
DAGBLADETS PAPIRAVIS I DAG: Stefan Johansen og Rune Almenning Jarstein lever i to ulike verdener.  Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer