Johaug: - Det er leit

Årets skirenn i Holmenkollen stenges for publikum. De norske stjernene tror det blir tungt, men mener det er en god avgjørelse.

- LEIT: Therese Johaug og resten av verdenseliten må gå foran et tomt Holmenkollen lørdag og søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- LEIT: Therese Johaug og resten av verdenseliten må gå foran et tomt Holmenkollen lørdag og søndag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag besluttet Oslo kommune at årets skifest i Holmenkollen avlyses for publikum. Det vil si at hele stadionområdet stenges av for publikum.

For de norske langrennsløperne, som er vant til at Holmenkollen møter dem med en folkefest, blir dette en annerledes opplevelse.

- Jeg synes det er leit at det ble slik, Kollen-helga med den folkefesten på hjemmebane er noe jeg ser fram til hele sesongen. Men jeg forstår avgjørelsen, og vi må bare respektere den, når situasjonen har blitt som den har blitt, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Hun får medhold fra spesialsprinter Sindre Bjørnestad Skar.

- Det er klart at det legger en solid demper på stemninga. Å gå femmila er ikke noe artig - det er det verste du gjør som skiløper. Derfor er det gøy at det i Kollen alltid har vært en folkefest, sier han.

Det er flere år siden han sist gikk femmila i Holmenkollen. Derfor hadde han gledet seg ekstra mye til å oppleve folkefesten i år.

- Det er fryktelig kjedelig og skuffende, men sånn er det. Man må bare respektere den avgjørelsen.

Kan bli tungt

OL-vinner fra Pyeongchang, Ragnhild Haga, innrømmer at dette kan bli tungt.

- Det er vanskelig å si, men det gjør nok det, sier Haga til Dagbladet.

Haga beskriver skifesten i Holmenkollen som den største begivenheten i løpet av en sesong der det ikke er noen store mesterskap.

- Kollen er det største vi gjør i de sesongene. Men på sikt er det nok lurt å være på den sikre sida - en pause på grunn av viruset er nok fornuftig. Vi får prøve å ta det igjen seinere, sier Haga til Dagbladet.

Therese Johaug er soleklar favoritt foran rennet, men tremila er også en av distansene som passer OL-mester Haga aller best.

- Det blir nok hardt, med full fart fra start. Vi må finne vårt eget tempo og gå jevnt og fort og bra på ski. Det blir spennende, men det blir som det blir. Det ser også ut til at vi blir heldige med været.

Berusede øker risikoen

Publikum anmodes å ikke oppsøke områdene utenfor arenaen i helga.

- Vi er spesielt bekymret for situasjonen med store folkemengder på T-banen, i kombinasjon med tidligere erfaring med høyt alkoholkonsum blant publikum. Vi må gjøre alt vi kan for å utsette smittespredning så lenge vi kan, sier kommunaldirektør Svein Lyngroth i byrådsavdelingen for eldre, helse og arbeid i Oslo kommune.

Det var i utgangspunktet ventet 30 000 tilskuere fra fredag til søndag.

Blant faktorene som legges til grunn, er at t-banen tradisjonelt er folks hovedtransport til og fra arrangementet. Her vil det være en tett ansamling med mennesker over lengre perioder, noe som vil medføre stor smittefare.

«Berusede personer øker ytterligere risiko for smittespredning ved sin atferd fordi det er grunn til å frykte at de ikke vil etterleve generelle smittevernråd. Risiko for smittespredning vil derfor være vesentlig større enn ved fulle T-baner knyttet til for eksempel rushtid», heter det i pressemeldingen.

KOLLEN: På grunn av utbrudd av coronavirus i Norge, har det blitt spekulert om det skal tas grep på et såpass stort arrangement som skifesten i Holmenkollen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Tror ikke folk holder seg unna

Årets Ski Tour-vinner Pål Golberg synes i likhet med langrennskollegene at det er synd at publikum ikke får komme, men forstår at det er til det beste.

- Så får vi se hvordan det blir. Jeg ser at folk oppfordres til å ikke dra ut i skolen, men jeg regner med at det ikke blir folketomt, sier han.

Golberg tør ikke sikte på seier under helgas femmil.

- Det er ikke den distansen jeg har best erfaringer med. Men jeg håper å være med i teten så lenge jeg kan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer