Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug roser Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Johaug: - Jeg tror mange vil få et sjokk

Therese Johaug tror tomrommet etter Astrid Uhrenholdt Jacobsen blir svært stort og at skijentene vil få kjenne på hvor viktig Heming-jenta har vært for laget og hvor mye hun har stått opp for lagvenninnene.

LAGVENNINNER I EN ÅREKKE: 1987-modell Astrid Uhrenholdt Jacobsen og 1988-modell Therese Johaug fikk sine store gjennombrudd samtidig i VM i Sapporo i 2007. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LAGVENNINNER I EN ÅREKKE: 1987-modell Astrid Uhrenholdt Jacobsen og 1988-modell Therese Johaug fikk sine store gjennombrudd samtidig i VM i Sapporo i 2007. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Astrid Uhrenholdt Jacobsen offentliggjorde i går at hun legger opp som langrennsløper - etter 13 år på det øverste nivået.

Gjennombruddet med VM-gullet på sprinten i Sapporo i 2007 kom samtidig som da ett år yngre Therese Johaug fikk sitt store gjennombrudd med VM-bronse på tremila i samme mesterskap.

Siden har Jacobsen og Johaug fulgt hverandre tett som lagvenninner og frontfigurer i norsk langrenn.

Overfor Dagbladet forteller Johaug at tomrommet etter den reflekterte Heming-jenta vil bli særdeles stort og merkbart i det norske langrennslandslaget

- Jeg tror mange vil få et sjokk, når hun ikke lenger er på laget, og man oppdager hvor mye hun har bidratt med og stått opp for oss andre i mange år, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

Jacobsen har blant annet tatt massivt ansvar i idrettspolitiske diskusjoner og kjempet for felleskapets rettigheter og kollektivets beste.

- Astrid har vært en stor inspirasjon for meg i min karriere, og jeg kommer til å savne henne stort i laget, erkjenner 31-åringen fra Dalsbygda.

TETTE DUELLER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mange tette dueller i vinter. Nå har sistnevnte gått sitt siste skirenn på toppnivå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TETTE DUELLER: Therese Johaug og Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mange tette dueller i vinter. Nå har sistnevnte gått sitt siste skirenn på toppnivå. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Uhrenholdt Jacobsen har de siste sesongene vært én av svært få som virkelig har hatt troa på å slå Johaug i distanserenn og har vært en av verdens beste langrennsløper i en årrekke.

Johaugs hyllest

I tillegg til de formidable resultatene som langrennsløper, har Jacobsen imponert stort med å kombinere prestasjonene i verdensklasse fra skisporet med et knallhardt legestudium og sentrale idrettspolitiske verv.

- Astrid har vært en stor rollemodell og bidragsyter som nesten ingen kan matche. Hun har opplevd mye som mange drømmer om innen idretten, store prestasjoner og mange medaljer, sier Johaug til Dagbladet.

- Men hun har også hatt sine nedturer, som ingen klarer å sette seg inn i hvordan har vært. Hun har stått i nedturene gang på gang og kommet tilbake til toppen. Veien dit sier mye mer enn medaljene rundt halsen, jeg er dyktig imponert, forteller verdens beste langrennsløper med stor beundring.

Håper på treningsøkter sammen

Johaug håper at hun får gleden av å trene med Jacobsen også i framtida, selv om Heming-jenta nå gjør som Marit Bjørgen gjorde for to år siden og avslutter toppidrettskarrieren og sitt eget langrennseventyr.

- Jeg ønsker Astrid all lykke videre i yrkeslivet og støtter henne 100 prosent i avgjørelsen. Og regner med at det fortsatt blir noen løpe og skiøkter sammen i årene som kommer, forteller Therese Johaug.

KARRIERE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen legger opp og fortsetter veien for å bli lege. Bilde fra akriv. Vis mer

Nå blir legekarrieren førsteprioritet for Uhrenholdt Jacobsen - etter flere år hvor hun har kombinert langrennssatsing med medisinstudier - mens Johaug og co. må fylle tomrommet etter norsk kvinnelangrenns tydeligste stemme.

- Jeg har rett og slett flere drømmer hvor jeg ser meg selv som helsearbeider enn som langrennsløper, sa Jacobsen i gårsdagens pressemelding.

- Da tenker jeg at jeg er moden for å bruke tiden min annerledes, med medisinstudiet som førsteprioritet, og vil derfor gi meg som landslagsløper før jeg eventuelt mister motivasjonen

SKISKYTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

Jacobsen vant totalt fire mesterskapsgull, hvorav ett individuelt, og hele elleve mesterskapsmedaljer, hvorav fire individuelle. Hele 56 ganger var hun på pallen i verdenscupen, herunder seks individiuelle verdenscupseire.

I tillegg vil hun for evigheten stå igjen som en av de største NM-dronningene med hele 16 NM-gull og den forbilledlige innstillingen for å fronte klubben sin, Heming IL.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!