Johaug om Sorina-sjokket: - Jeg er veldig overrasket

Johaug advarer mot mamma-sensasjonen

Therese Johaug legger ikke skjul på at hun ble veldig overrasket over hvem som var nærmest henne i Ruka. - Kanskje har hun fått en skikkelig mamma-boost, sier Johaug til Dagbladet om sensasjonen Tatjana Sorina.

SENSASJON: Therese Johaug er naturlig nok overrasket over at Tatiana Sorina ble med henne og Ebba Andersson på pallen i Ruka. Foto: NTB Scanpix
SENSASJON: Therese Johaug er naturlig nok overrasket over at Tatiana Sorina ble med henne og Ebba Andersson på pallen i Ruka. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

At Therese Johaug viste seg som verdens beste langrennsløper i verdenscupåpningen og vant minitouren i Ruka, overrasket nok ingen andre enn Linn Svahn og de svenskene som trodde på sprintkometens spådom om tronskifte før sesongstarten.

Seiersdifferansen på 21,8 sekunder på rekordføre lørdag og 47 sekunders seiersmargin sammenlagt - på et føre som ikke passet Johaug optimalt i utgangspunktet - var likevel meget imponerende.

Den store overraskelsen var imidlertid nr. 2 sammenlagt: Tatjana Sorina.

Russerens 4. plass på lørdag var en megasensasjon, som ble ytterligere forsterket med å avansere til 2. plass sammenlagt i minitouren i Ruka søndag.

Hvordan var det mulig?

Og det endog i kvinnelangrenn hvor avstanden mellom «de beste» og «de nest beste» har vært så stor?

Tatjana Sorina var på sin side i kategorien «de tredje beste» da hun sist gikk verdenscuprenn i sesongen 2018/19.

Johaug: - Veldig overrasket

At Russland har en strålende bredde i likhet med Norge og mange navn som kan hevde seg høyt oppe, spesielt på herresiden, er et faktum. Men Tatjana Sorinas fremgang i comebacket er likevel en sensasjon av det sjeldne formatet.

- Jeg er veldig overrasket. Hun har tatt vanvittige steg, sier Therese Johaug til Dagbladet.

«KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer

Sorina, som tidligere het Aleshjina, hadde aldri vært bedre enn nr. 38 på et distanserenn i verdenscupen tidligere. Det skjedde i Ruka i 2018, da hun var to minutter og 45 sekunder bak Johaug. Dette var altså Sorinas beste distanserenn fram til denne helga.

Etter å ikke ha gått et eneste verdenscuprenn siden mars 2019, kom Sorina tilbake denne helga og forbedret personlig bestenotering fra 38. plass til 4. plass lørdag - og dernest 2. plass søndag.

Sorina er 26 år og har aldri blitt trukket fram som et av de største talentene i russisk langrenn. Natalja Neprjajeva, Anastasia Sedova og Julia Belorukova er alle yngre enn Sorina og har prestert langt bedre.

Johaugs teori

De to sistnevnte ble mødre forrige sesong, i likhet med Sorina - etter oppfordring fra skipresident Jelena Välbe.

- Det er veldig morsomt at vi får nye jenter i toppen. Kanskje har Sorina fått en skikkelig mamma-boost, slik Marit Bjørgen fikk? spør Johaug på spørsmål fra Dagbladet - i visshet om at Sorina ble mor i vår.

SENSASJON: Therese Johaug er overrasket over at Tatiana Sorina ble med henne og Ebba Andersson på pallen i Ruka. Foto: NTB Scanpix
SENSASJON: Therese Johaug er overrasket over at Tatiana Sorina ble med henne og Ebba Andersson på pallen i Ruka. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg vet at hun gikk fort i et russisk renn i Muoni nylig og slo Neprjajeva der, legger Johaug til.

Foreløpig har Belorukova og Sedova - som nå har byttet navn til henholdsvis Stupak og Kulesjova - slitt i sine comeback som nybakte mødre, mens Sorina har blitt mye bedre enn noen gang.

Stupak (tidligere Belorukova) har tidligere vunnet verdenscuprenn i Ruka, men hadde ingen topp 20-resultater i comebacket denne helga - i sterk kontrast til Sorina i sitt comeback.

Advarer

Plutselig har Johaug fått seg en ny farlig russisk utfordrer - som også har eksplosive gener og en god avslutning - å se opp for i kommende skirenn.

Johaug tror ikke Sorinas gjennombrudd er noe blaff.

- Nei, det tror jeg ikke. Hun er absolutt en jeg må se opp for framover, advarer Johaug om sin nye russiske utfordrer og fortsetter:

- Mange har hatt «boost» etter at de har kommet tilbake etter graviditet. Om det er en del av suksessen og framgangen hennes vet ikke jeg, men sterk har hun i hvert fall blitt. Hun må vi se opp for.

DÅRLIG START: Heidi Weng røk ut av prologen på sprinten under verdenscupåpningen i Finland. Venninna Martine Ek Haken forklarer hva hun tror kan ligge bak. Vis mer

26 år gamle Sorina er gift med treneren Igor Sorin, som tydeligvis gir resultater både i og utenfor sporet.

Før helga i Ruka er det i sprintrenn Sorina har vært best. Det bildet ble snudd på hodet i løpet av to døgn.

I motsetning til stort sett hele langrennsverden, er imidlertid ikke Russlands tyske langrennstrener Markus Cramer nevneverdig overrasket over den enorme framgangen i comebacket.

- Jeg forstår at mange er overrasket, men vi visste at hun har tatt store steg. Hun har forandret livet sitt og forbedret utholdenheten. Mentalt er hun også sterkere nå, sier Markus Cramer til Dagbladet.

Fremdeles er det imidlertid et stykke opp til verdensener Therese Johaug, som fikk akkurat de bekreftelsene hun ønsket i verdenscupåpningen i Ruka.

- Jeg er veldig fornøyd! sier Johaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer