<strong>JAGER NY SEIER:</strong> Therese Johaug er favoritten til helgas 10 kilometer klassisk.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
JAGER NY SEIER: Therese Johaug er favoritten til helgas 10 kilometer klassisk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Fantaski - et mangerspill for langrenn

Johaug-advarsel byr på store problemer

Etter å ha hatt en pause siden Davos, er Therese Johaug nå tilbake i verdenscupen. Det gir oss hodepine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ny verdenscuphelg betyr ny Fantaski-runde. Og denne runden er vi tilbake til det som gjør managerspillet Fantaski både vanskelig og underholdende:

Utøverne skal gå både klassisk sprint og 10/15 kilometer klassisk, noe som gjør at du må finne en perfekt kombinasjon av utøvere til de to rennene.

Stina Nilsson er storfavoritt til sprinten, men kommer hun i det hele tatt til å gå den klassiske 10 kilometeren? Nilsson er tatt ut til å gå, men laget er ikke bekreftet ennå. Det samme gjelder Therese Johaug. Få kvinner kommer til å følge Dalsbygda-ekspressen på 10 kilometeren, men hun går ikke sprinten.

Utfordringen her er at du ikke kan velge alle forhåndsfavorittene, så laget ditt må ha en god balanse mellom utøvere som kan vinne og utøvere som kjemper om poeng i begge løpene.

Vi i Dagbladet har kommet med noen utøvere vi mener det er vanskelig å vrake. Så kommer FIS med startlister først på fredag, så før det kan det komme forandringer.

VERDENSCUP I OTEPÄÄ

  • 19.januar
  • 12:55: Klassisk sprint kvinner og menn.
  • 20.januar
  • 09:30: 10 km klassisk kvinner.
  • 13:00: 15 km klassisk menn.

Therese Johaug (Fantaski-pris 20)

At Johaug nå er tilbake etter en pause, gir Fantaski-spillerne store problemer. Siden vinneren får 100 poeng, mens den som blir nummer ti «bare» får 26 poeng, er det helt nødvendig å plukke utøvere som kommer på pallen.

Johaug er mer eller mindre garantert 100 poeng hvis hun har beholdt samme form som hun hadde før pausen hun tok etter Davos. Hun er for eksempel en større favoritt enn det Stina Nilsson er på sprinten. Der kan det alltid skje noen uhell.

Johaug må likevel vurderes opp mot løpere som Krista Pärmäkoski, Ingvild Flugstad Østberg og Charlotte Kalla. Alle er litt billigere, men de må plassere seg høyt i begge renn for å få 100 poeng. Denne helga går Flugstad Østberg og Kalla bare 10 kilometeren.

Johaug er dyr, men vi tror det er vanskelig å vrake henne. Siden Davos-helga har Johaug trent svært godt, ifølge hennes personlige trener Pål Gunnar Mikkelsplass.

– Therese har trent veldig bra. De siste ukene kan du kalle en mengdetreningsperiode, men med også innslag av hardtrening. Det er viktig å sette noe inn i banken i løpet av sesongen og ikke bare ta ut. Trening er ferskvare, og disse treningsukene er viktige for å styrke grunnlaget, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

Så kommer han med en advarsel til konkurrentene:

– Jeg tror Therese kommer til å prestere bedre nå i neste del av sesongen enn hun gjorde før jul. Samtidig vil konkurrentene også heve seg.

Julija Belorukova (Fantskipris: 8)

Den russiske jenta leverte et godt Tour de Ski, og denne helgen passer henne godt. Begge rennene er i klassisk, Belorukovas favorittgren.

Veldig god pris taler for at hun bør på laget, og Belorukova vant også den første klassiske sprinten i Ruka.

Natalja Neprjajeva (Fantaskipris: 11)

Det samme gjelder også Neprjajeva. Hun var den som hang best med Ingvild Flugstad Østberg gjennom hele touren. Kommer til å plassere seg høyt oppe på 10 kilometeren, og selv om hun ikke har levert perfekt på sprint i år, har hun en fjerdeplass og en åttendeplass å vise til.

Maja Dahlqvist (Fantaskipris: 3.5)

Den svenske jenta kommer nok bare til å gå sprint, men til den prisen kan hun fint være på laget.

Kanskje i tospann med Stina Nilsson. Sprintdronningen har vært i ganske dårlig form på distanse i år, og det gjør henne litt mindre interessant med Fantaski-øyne. Samtidig så er hun favoritt i sprinten, og seier der gir 100 poeng. Problemet blir å få plass til både Nilsson og Johaug. Så skal det sies: Johaug har null prosent sjanse å ta mer enn 100 poeng. Nilsson kan fint levere over 100.

Ida Ingemarsdotter er også aktuell, og det er bekreftet at hun går begge rennene i Finland.

<strong>BILLIG:</strong> Maja Dahlqvist har levert gode sprinter i år. Foto: NTB Scanpix
BILLIG: Maja Dahlqvist har levert gode sprinter i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Krista Pärmäkoski (Fantaskipris: 17)

Den finske utøveren går stort sett alltid alt, og har for en vane å gå inn blant de ti beste. Spesielt på 10 kilometeren er hun en brennhet pallkandidat.

Pärmäkoski koster likevel så mye at det er vanskelig å stable både henne og Johaug på samme lag, så her må du ta en vurdering på om hun egentlig er verdt prisen.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Fantaskipris: 10)

Er sammen med Maiken Caspersen Falla, Anne Kjersti Kalvå og Mari Eide en av de norske jentene som går begge distansene i Otepää.

Jacobsen hoppet av Tour de Ski, men før det gikk hun en god 10 kilometer (fjerdeplass) og tok seg til kvartfinale i to sprinter. Også her er prisen et lite faresignal, men hvis Jacobsen er i ålreit form kan hun være verdt prisen.

<strong>MULIG JOKER:</strong> Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Foto: Tore Meek / NTB Scanpix
MULIG JOKER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Tore Meek / NTB Scanpix Vis mer

Francesco De Fabiani (Fantaskipris: 7.5)

Den italienske utøveren imponerte voldsomt under Tour de Ski. Fikk det tøft i monsterbakken, men var godt med fram til det punktet. De Fabiani er best i klassisk, og derfor passer helgas renn han veldig godt.

På de to siste klassiske 15-kilometerne har 25-åringen blitt nummer to. Riktignok var begge de fellesstarter. Ble også nummer sju i Davos før jul.

Iivo Niskanen (Fantaskipris: 12)

<strong>MESTERSKAPSLØPER:</strong> Men Iivo Niskanen kan levere to gode løp denne helga. Foto: NTB Scanpix
MESTERSKAPSLØPER: Men Iivo Niskanen kan levere to gode løp denne helga. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den olympiske gullvinneren jager VM-gull i Seefeld, og begynner nok snart å komme i form. Derfor er han høyaktuell i helgas runde. For det første er han en naturlig favoritt på 15-kilometeren, men Niskanen kan også plukke poeng i en klassisk sprint.

Aleksandr Bolsjunov (Fantaskipris: 18)

Den russiske bjørnen er dyr, men det er med god grunn. Bolsjunov hevder seg i toppen uavhengig av stilart og lengde på løpet. Er nummer to i verdenscupen og vant sesongens eneste klassiske sprint i Ruka. Riktignok kan han takke Klæbo for den seieren.

Det er ikke bestemt om han går i helga ennå, så det er et tidlig faresignal du må ta alvorlig.

Johannes Høsflot Klæbo (Fantaskipris: 20)

Klæbo lærte en dyrekjøpt leksjon i den forrige klassisksprinten i Ruka. Han stoppet opp før mål og mistet seieren. Den tabben gjør han neppe igjen, og Klæbo er storfavoritt til sprinten. Han skal også gå 15 kilometer klassisk, og kan fort gå inn til en topp 10-plassering der. Seier er som kjent veldig i Fantaski, og derfor bør Klæbo bli vurdert.

Pål Golberg er forresten den andre norske herreløperen som går begge rennene.

Alex Harvey (Fantaskipris: 14.5)

HAR HAN SBART SEG? Ok, kanskje terningkast to ordspill, men vi prøver likevel. Alex Harvey, folkens. Foto: NTB Scanpix
HAR HAN SBART SEG? Ok, kanskje terningkast to ordspill, men vi prøver likevel. Alex Harvey, folkens. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den kanadiske utøveren med barten har skuffet oss tidligere i sesongen. Harvey ble nummer tre på Lillehammer-sprinten, men det er den eneste topp 10-plasseringen han har hatt i år. Men når det begynner å nærme seg VM, pleier Harvey å finne formen.

Det gjør at vi vil gi ham en sjanse til, til tross for at vi aller helst skulle ha ønsket at prisen var litt lavere.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer