Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug-avsløring vekker oppsikt

Nye funn viser at Therese Johaug - kjent som motbakkedronningen - er nærmere de beste herrene på flatene enn i motbakkene.

NM-DRONNING: Therese Johaug vant som ventet alt hun stilte opp på under Ski-NM på Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NM-DRONNING: Therese Johaug vant som ventet alt hun stilte opp på under Ski-NM på Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): Selv om seirene kommer tilsynelatende enkelt for Therese Johaug, er langrennsdronninga fra Dalsbygda på kontinuerlig jakt etter utvikling.

Til Dagbladet forteller Team Johaug at de etter hvert skirenn analyserer 31-åringen opp mot de beste herrene i de respektive segmentene og partiene i løypa.

Det har i mange år vært konsensus om at Therese Johaug, som vant to NM-gull på Konnerud i helga, er klart best i motbakkene, men sliter mer i det lette terrenget.

Analyse

Nye målinger viser imidlertid at dette ikke lenger er fasiten. Nå henter Johaug aller mest i det lette partiet - spesielt på flater etter motbakker - i enda større grad enn i rene motbakkepartier.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Det er artig å se hvordan jeg går sammenliknet med gutta. Hvor kan jeg hente mye? I hvilke partier har jeg mest å gå på? Hvor går jeg raskest, relativt sett, og som jeg da ikke trenger å fokusere så mye på? Det er veldig interessant, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

Broren Karstein - som også er i norgestoppen i langrenn - fungerer mer og mer som en trener for Therese i hverdagen, i tillegg til å være treningsmakker.

Trenertalent

27-åringen er en langrennsnerd av den sjeldne sorten og har allerede i så ung alder tilegnet seg ekstraordinær kompetanse som han bruker som hovedtrener i Røa for 15- og 16-årsgruppa, som han snart skal bruke i sn nye jobb som sportssjef for langrennsavdelingen på Wang og ikke minst for søster Therese Johaug.

TRENERTALENT: Karstei Johaug under 15 km fri teknikk for menn under NM på ski på Konnerud.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TRENERTALENT: Karstei Johaug under 15 km fri teknikk for menn under NM på ski på Konnerud. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg er helt nerd på analyse. Jeg analyserer alt. Jeg samler eksempelvis Thereses tider sammenliknet med de beste herrene. Hvor taper hun mest sammenliknet med herrene? Hvor taper hun de 2,5 minuttene på en 10 kilometer? Det diskuterer vi veldig mye, forteller bror Johaug til Dagbladet.

- Vi diskuterer også veldig mye avslutninger og hva som kan skje. Hva er riktig å gjøre om det kommer flere inn samtidig? Hva skiller de som vinner og de nest beste? Jeg synes det er veldig interessant.

De nye funnene

Sammen ser søsknene Johaug på segmentene i hele løypa, på hvor Therese taper mest prosentvis sammenliknet med herrene og således hvor forbedringspotensialet er størst.

- Hva har dere funnet ut?

- Der Therese går raskest nå, er lettpartiet etter bakkene. Hun går ikke så raskt i bakkene, synes jeg, når vi går mot hverandre på intervaller. Det er mye hardere å ligge bak henne i de lettere partiene, spesielt etter en motbakke. Der er hun ekstremt god nå, forteller Karstein Johaug.

SØSKEN: På Idrettsgallaen takket Therese Johaug nok en gang lillebror Karstein - mens lillesøster Veronika og storebror Joakim ikke ble nevnt. Nå forteller langrennsdronninga hvilken betydning hennes to øvrige søsken har for henne. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvor har hun mest å hente?

- Therese taper mye i svinger til herrene. Hun vinner mye tid i det lettere partier hvor det er mye jobbing, der de andre hviler. Hun henter enda mer der enn i en bakke, forteller han.

- I inngangene til bakkene trykker hun veldig på. Hun gjør bakkene lenger med å trykke på inn i bakken. Da setter hun motstanderne litt ut, sier Karstein Johaug.

Utvikling

Therese Johaug selv bekrefter disse funnene.

- Om vi sammenlikner oss, har han blitt veldig bra i bakkene, ja. Nøkkelen er å holde trykket oppe i de lette partiene. Karstein sier at det er tyngre å holde følge med meg på flatene enn i bakkene, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

- Det er der du har utviklet deg mest den siste tiden?

- Ja, nå klarer jeg å gå raskt i alle type løyper på alle typer føre. Det må jeg ta med meg som en styrke.

Det overrasker konkurrentene.

Til Dagbladet sier selv Ingvild Flugstad Østberg - som er den som trener mest med Johaug av kvinnene - at funnene er overraskende, men at det samtidig gir mening.

- Karstein bruker å ha kontroll. Det stemmer sikkert om han sier det. Therese har blitt mer og mer komplett. Det ligger nok noe i det. Det er avgjørende å holde farta over bakkekulene, sier Flugstad Østberg.

Trener hverandre

Therese og Karstein Johaug fungerer mer og mer som trenere for hverandre.

- Det er riktig det. Therese er på en måte en trener for meg også. Vi diskuterer veldig mye trening. Hver økt skal bli best mulig. Ingen kjenner hverandre bedre enn det vi gjør, forteller Karstein.

- Vi er hverandres trenere. Begge bruker også Pål Gunnar aktivt. Vi har lært og erfart så mye selv, at vi setter planene selv og diskuterer dem sammen.

Kjennskapen til hverandre er et stort fortrinn.

- For oss to er trening ordentlig ferskvare. Har vi to dager av – og prøver å ha hviledager fram mot skirenn – er det som en traktor som har stått ute i vinterkulda i lang tid, forteller bror Johaug.

- Det er bedre å holde kroppen i gang. Vi kan ikke ha hviledager én, to eller tre dager før skirenn. Det er som å skru av maskineriet.