Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug-høring i CAS

Johaug ber om åpne dører når dopingsaken behandles i CAS

- Bedre med åpenhet enn spekulasjoner.

VIL HA ÅPENHET: Therese Johaug ønsker å ha pressen tilstede under CAS-høringen senere i år. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
VIL HA ÅPENHET: Therese Johaug ønsker å ha pressen tilstede under CAS-høringen senere i år. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

4(Dagbladet): Det internasjonale skiforbundet, FIS, anket Therese Johaugs dom på 13 måneder inn for den internasjonale voldgiftsretten for idrett, CAS, tidlig i mars.

ØNSKER ÅPENHET: Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, vil ikke ha spekulasjoner i ettertid.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix
ØNSKER ÅPENHET: Therese Johaugs advokat, Christian B. Hjort, vil ikke ha spekulasjoner i ettertid. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix Vis mer

Ifølge pressemeldingen CAS sendte ut i kjølvannet av anken, ber FIS om en rimelig forlenging av straffen hun fikk i det norske domsutvalget, uten at FIS har ønsket å si noe om hvor lang straff de mener er rimelig.

Og i motsetning til Johaug-høringen i det norske domsutvalget, skal ikke saken i CAS gå for åpne dører.

- Etter det jeg får opplyst er ikke CAS høringene åpne for pressen, sier advokat Christian B. Hjort til Dagbladet.

En belastning

Sammen med den engelske CAS-eksperten Mike Morgan jobber Hjort med ankesaken i disse dager. Noe av det de kommer til å se på, er hvorvidt det går an å gi pressen tilgang til forhandlingene som ellers ville gått bak lukkede dører i Lausanne.

- Ideelt sett burde forhandlingen vært åpen. Selv om tilstedeværelse av presse innebærer en belastning for Therese, så er det likevel bedre med åpenhet enn at det oppstår spekulasjoner om hva som er skjedd i ettertid, sier Hjort.

For at det i det hele tatt skal være mulig å få åpnet dørene i CAS, må begge parter være enige i det. I dette tilfellet er det det internasjonale skiforbundet som er motpart, og dermed må også FIS gi sin velsignelse til at dørene åpnes.

- Jeg vet ikke hva innstillingen til FIS er i denne saken, men vårt grunnleggende syn er at forhandlingen bør være åpen, sier Hjort.

Høring før sommeren

Foreløpig er det ikke fastsatt noen dato for Johaug-saken i CAS, men etter det Dagbladet forstår, kommer høringen i god tid før sommeren, og kanskje allerede i mai.

Dersom CAS opprettholder dommen fra det norske domsutvalget vil Johaug være konkurranseklar fra 18. november. Med dagens regelverk betyr det at hun kan begynne å trene sammen med det norske landslaget allerede fra 18. september, og dermed vil hun få med seg nesten hele OL-oppkjøringen med landslaget.

Men dersom CAS finner at straffen må forlenges, slik FIS vil, kan det spøke for både sesongoppkjøring og OL.

Om straffen blir forlenget til for eksempel 16 måneder oppheves suspensjonen midt under OL i Pyeongchang. Da vil det være for sent for Johaug med tanke på deltakelse der, men også 15 måneder vil være dramatisk for OL-deltakelsen.

- Det er et lite vennlig klima i Lausanne. Jeg misunner ikke Therese den opplevelsen. Det skal jo være en uavhengig arena som skal ta stilling til saken hennes på nytt. Jeg håper hun får en rettferdig straff og at dette ikke blir for politisk. Jeg kan ikke se for meg at Therese kan få en strengere straff, sa Martin Johnsrud Sundby til Dagbladet i mars om hvordan det var å møte for lukkede dører i CAS.

FIS ønsker ikke å kommentere denne saken overfor Dagbladet.