VISTE JOHAUG RYGGEN: Siri Eggset var Therese Johaug overlegen i flere år da de to konkurrerte sammen som mindre. Nå er det Eggset som kan gratulere venninna med VM-gull. Foto: Privat
VISTE JOHAUG RYGGEN: Siri Eggset var Therese Johaug overlegen i flere år da de to konkurrerte sammen som mindre. Nå er det Eggset som kan gratulere venninna med VM-gull. Foto: PrivatVis mer

Johaug ble gratulert av jenta som knuste henne da hun var liten

Nå har de avtalt å feire med et glass vin etter VM.

VAL DI FIEMME (Dagbladet): «Stakkars Therese, hvor lenge orker du å holde på?»

Det tenkte Gro Johaug - mora til Therese - da datteren ble slått ned i støvlene av konkurrentene i sin tidlige karriere.

- Det var ei god venninne av meg som var mye bedre, og selv om jeg var sprutrød i trynet og hadde vilje, gikk hun lett og lekende fra meg, har Johaug fortalt tidligere.

Sto sjelden på pallen sammen
Jenta hun siktet til heter Siri Eggset. De to begynte å konkurrere da de var rundt 12 år gamle, med samme resultat hver gang. Faktisk har ikke Eggset et eneste bilde av seg selv sammen med Therese fra langrennsarenaen, av den enkle grunn at Johaug sjelden fikk stå på pallen med henne. 

- Jeg har spurt foreldrene mine om det, og de sa at de neppe hadde noen bilder fordi hun sjelden var på pallen med meg, sier Eggset til Dagbladet og ler.

Hun går på Nord Amerika-studier, og satt på forelesning da Johaug gikk inn til gull på 10 kilometer i Val di Fiemme tidligere i dag. Men det er heller tvilsomt om Eggset fikk med seg noe særlig av innholdet - hun var nemlig opptatt med å kikke på PC-skjermen til personen på raden foran seg.

- Han hadde på NRK Nett-TV, og jeg så over skuldra hans. Jeg fikk med meg halvparten av løpet omtrent, sier hun.

Da Dagbladet snakket med Therese Johaug etter pressekonferansen i dag, fortalte hun at det hadde tikket inn en sms fra Eggset.

- Hun skrev at hun var stolt av meg, sier Johaug.

- Når begynte du å slå henne?

- Det var vel da jeg var rundt 15 år, sier hun.

Eggset sier hun ikke husker vendepunktet.

- Jeg tror personlig jeg har fortrengt det øyeblikket, sier hun med en latter.

Johaugs stålvilje
Hukommelsen er bedre fra årene hvor hun var klart bedre enn Johaug.

- Det var veldig stas å se hvor mye jeg kunne klare å vinne med. Det var ikke så mange å konkurrere mot når det var renn i Nord-Østerdalen, det var kanskje 4-5 på startstreken, så det var veldig morsomt å knuse henne.

Hun er imponert over hvordan Johaug aldri mistet motet, men fortsatte ufortrødent videre til tross for all julingen.

- Det er ganske sterkt gjort. Jeg merket for min del at mange andre interesser tok over etter hvert, men Therese var målrettet, ekstremt sta og hadde stålvilje hele veien.
  Skal møtes etter VM
- Hvorfor var du så mye bedre enn henne i starten?

- Det er vanskelig å si. Det var aldri noe problem for meg å gå på ski, liksom, jeg tror kanskje jeg hadde litt bedre teknikk enn henne da jeg var yngre. Men Therese har kommet seg veldig, og hun hadde jo frekvensen fra første stund.

- Jeg merket at hun begynte å ta innpå meg etter hvert, og det likte jeg ikke helt. Jeg prøvde å bagatellisere det. Neste sesong begynte hun å slå meg, og det likte jeg i hvert fall ikke. Da var jeg i ferd med å gi meg, og jeg merket at hun tok innpå skritt for skritt, sier Eggset.

Hun og Johaug har en avtale om å møtes når sistnevnte returnerer fra VM. I tekstmeldingen tidligere på dagen skrev hun at det måtte feires med et glass vin.

- Jeg har ikke sett Therese siden i sommer, så da er det på tide, sier Eggset.