Johaug ble hyllet av folket i sexy gullkjole

- I kveld skal jeg danse, sier verdensmesteren.

LYKKELIG: Mye hardt arbeid skal feires med gull rundt halsen og gull rundt kroppen for Therese Johaug i kveld. Kjolen fikk hun visstnok av Skal vi danse-deltaker Nadya Khamitskaya. Kristin Størmer Steira (fra venstre), Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud har også pyntet seg for anledningen. 
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
LYKKELIG: Mye hardt arbeid skal feires med gull rundt halsen og gull rundt kroppen for Therese Johaug i kveld. Kjolen fikk hun visstnok av Skal vi danse-deltaker Nadya Khamitskaya. Kristin Størmer Steira (fra venstre), Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud har også pyntet seg for anledningen. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Gulljenta Therese Johaug og de andre norske jentene tyvstartet festen foran titusener av fans på Universitetsplassen i kveld.

Ikledd kort gullkjole fra Venti Uno ledet en sprudlende Johaug an, og viste med all tydelighet at det blir feiring.

- Er den ikke fin? Det er vanvittig artig, jeg kunne aldri trodd jeg skulle stå øverst på pallen i dag, og da jeg da fikk en kjole av Nadya Khamitskaya i gull, da toppet det kransekaka i kveld, sier Johaug.

- I kveld skal jeg danse og ha det artig med resten av jentene, sier hun.

- Hvordan skal dere feire dette da?

- Vi skal ut og spise litt mat og ha det artig, og det blir godt å få fokus over på noe annet enn å bare lade opp til skirenn og drikke energidrikk kvelden før.

- Hvordan var det å stå der ute nå?

- Jeg tror ikke helt det har gått opp for meg hva jeg har gjort i dag, og jeg trenger nok et par dager på å forstå det, men jeg skal bare nyte hvert sekund. Du tenker jo på alt arbeidet som er lagt ned, alt du har ofret for å nå de målene du har satt deg. Bare det å bevise for deg selv at du en gang kan stå øverst også, jeg har jo aldri vunnet noe individuelt i verdenscupen heller, og det at jeg klarer det på en dag som i dag er helt vanvittig, sier Therese Johaug.
Skjønte det seint
Johaug distanserte konkurrentene på dagens tremil, men hun skjønte ikke før siste runde oppe ved Frognerseteren at dette gikk mot VM-gull.

- Jeg skjønte det da jeg fikk beskjed om at det var et minutt ned til Marit, da tenkte jeg at nå må jeg ramle eller gå på en skikkelig smell for at dette ikke skulle gå, sier hun.

Marit Bjørgen, som kom i sølvkjole i kveld, er glad for at det lagvenninnen som er i hovedfokus for kameralinsene for en gangs skyld.

- Det er utrolig moro. Vi har et ungt lag som vokser bakfra. Therese er framtida, og vi har mange andre jenter også som er framtida, sier Bjørgen.

- Hvordan er det å være på Universitetsplassen for siste gang i dette VM-et?

- Det er nesten litt trist å tenke på, derfor gikk jeg ut nå for å nyte denne dagen foran godt over 100 000. I morgen er det slutt, da er hverdagen tilbake, så da må vi nyte det mens vi kan, sier hun.

- Feiringen er litt hemmelig. Først er det VM-studio, og så skal vi ut. Men hvor er hemmelig, sier Bjørgen.

Strålende mesterskap
Fem gull av seks mulige for Norge er noe helt annet enn de skuffende resultatene på kvinnesiden i VM i Liberec for to år siden.

I år startet det med gullet på sprinten 24. februar - det gullet Marit Bjørgen kanskje hadde minst tro på før mesterskapet.

To dager senere paraderte Rognes-jenta inn til gull nummer to, etter et plettfritt skibytte og to ganger 7,5 kilometer med fellesstart.

Det historiske gullet nummer tre kom på februars siste dag. Før Bjørgens seier på 10 kilometer klassisk hadde ingen annen nordmann tatt tre individuelle gull i et verdensmesterskap. Det gjorde Bjørgen, ganske lett.

Sammen med lagvenninnene gikk Bjørgen inn til gull nummer fire som ankerkvinne for Norge, og kunne ta turen til Universitetsplassen for fjerde gang i gulljakke.

I kveld krones det hele med Therese Johaug, og jentenes VM-gull nummer fem.

- Det har vært seks øvelser for jenter, og Norge har fått fem gull, sølv og noen medaljer til. Det er vel ganske mye mer enn godkjent, og i hvert fall langt over mine forventninger, sier sportssjef Åge Skinstad.

Pils i kveld
Landslagstrener Egil Kristiansen, som fikk mye kritikk etter det skuffende mesterskapet for to år siden, kan feire revansje i kveld.

- Det er vel ikke så mye å si om det, annet enn at det er helt fantastisk rått. Vi hadde et par mål, det var gull på stafetten og kanskje å få et individuelt gull i tillegg. Det har vi jo klart til de grader når vi tar opptellinga til slutt og står her med fem gull. Da er vi svært godt fornøyde med det, selvfølgelig. Vi kan ikke si noe annet, sier Kristiansen til Dagbladet.

- Blir det noen pils?

- Ja, det er vel fare for at det blir det. Vi skal ut på guttas femmil også, men den starter jo seint, humrer landslagstreneren.

PÅ CATWALKEN: Seremoniplassen i Oslo er utformet etter VM-deltakernes ønske, og de ville føle seg som popstjerner. Foto: SCANPIX/AFP/ DANIEL SANNUM LAUTEN
PÅ CATWALKEN: Seremoniplassen i Oslo er utformet etter VM-deltakernes ønske, og de ville føle seg som popstjerner. Foto: SCANPIX/AFP/ DANIEL SANNUM LAUTEN Vis mer