TOPPSAK I USA: Therese Johaugs sak var oppslag i USA onsdag kveld norsk tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Faksimile: New York Post
TOPPSAK I USA: Therese Johaugs sak var oppslag i USA onsdag kveld norsk tid. Foto: Thomas Rasmus Skaug. Faksimile: New York PostVis mer

Therese Johaug tatt i doping:

Johaug ble toppsak i USA: «Bombshell Olympian»

Tusenvis av medieoppslag verden over.

(Dagbladet): Med tittelen «Bombshell Olympian: - De puttet dop i leppepomaden min» slo den amerikanske tabloidavisa New York Post opp Therese Johaugs dopingsak som oppslag i sin nettutgave i går.

Sitatet i tittelen er ikke å finne igjen i saken, som i utgangspunktet er skrevet av nyhetsbyrået Associated Press (AP). Artikkelen er en gjennomgang av den mye omtalte Johaug-saken.

Johaug blir heller ikke framstilt som noen «skjønnhet» i brødteksten, som er skrevet av nyhetsbyrået.

Dagbladet var onsdag kveld i kontakt med Johaug-manager Jørn Ernst. Han takket for informasjonen, men hadde ingen kommentar til måten Johaug blir framstilt på.

TOPPSAK: Therese Johaug var toppsak i den amerikanske storavisa New York Post onsdag ettermidag. Faksimilie: New York Post
TOPPSAK: Therese Johaug var toppsak i den amerikanske storavisa New York Post onsdag ettermidag. Faksimilie: New York Post Vis mer

New York Post er en av USAs største aviser og kjent for sine tabloide vrier.

4655 medieoppslag

Det er ingen tvil om at Johaug-saken har skapt massiv interesse den siste uka.

Analysebyrået Meltwater har brukt datainnsamling og algoritmer for å komme fram til at Johaug-saken fikk 4655 medieoppslag verden rundt fra nyheten sprakk torsdag, til og med søndag.

Til sammenlikning ble Sundby-saken fra i sommer omtalt med 1276 artikler verden rundt.

I Norge har Johaug-saken blitt omtalt 1307 ganger. Sundby-saken fikk 332 medieoppslag her til lands. Dopingsaken mot Johaug er omtalt i hele 57 land, ifølge Meltwaters tall.

Men også våre naboland er interessert. Svenskene har publisert 1149 Johaug-artikler og finnene 569 artikler.

- I Finland ser vi mye snakk om suspendering, regler og et snev av «jeg visste det». I Sverige er majoriteten av snakket direkte sitater og lenker til redaksjonelle saker, samt debatteringer av disse. Mens i Norge ser vi mye støtte til Johaug, sier Truls Tandberg, daglig leder i Meltwater Norge.

Oppmerksomhet

Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther er ikke overrasket over den store interessen, og heller ikke oppslaget i New York Post.

- Helt naturlig. Vi tror at langrennssporten er litt mindre enn den egentlig er her i Norge. Det er stor interesse hvert fjerde år under OL, og oppmerksomheten forblir stor rundt de som er interessante, forklarer Esten O. Sæther.

- Hva tenker du om måten Johaug framstilles på i NY Post?

- Johaug og hennes team er bare opptatt av å bli trodd nå. Det er ikke utelukkende positivt at det er en avis av den «lette» sorten som framstiller saken på denne måten, men vi må forholde oss til at det kommer en runde i USA også. Det kan hendes sånne ting skal prøves rettslig seinere, men utfordringene er så store og teamet er bare opptatt av at de skal bli trodd nå, sier Sæther.


FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer