Idrettsgallaen 2017:

Johaug blir ikke nominert til pris på Idrettsgallaen. Hun er ikke engang invitert

- Vi brukte ikke lang tid på å bli enige om det, sier juryleder Tore Øvrebø om at Johaug ikke blir nominert.

ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Therese Johaug ble kåret til Årets kvinnelige idrettsutøver i fjor, men i år blir hun ikke nominert. &nbsp;<br>Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
ÅRETS KVINNELIGE UTØVER: Therese Johaug ble kåret til Årets kvinnelige idrettsutøver i fjor, men i år blir hun ikke nominert.  
Foto: Terje Pedersen / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Siden Therese Johaug ble nominert for Årets Gjennombrudd på Idrettsgallaen i 2008, har skiløperen vært et mer eller mindre fast innslag på norsk idretts feiring av seg selv.

Johaug ble kåret til Årets navn i 2012 etter den gedigne skifesten i Holmenkollen året før, og var også nominert i den gjeveste klassen i 2014, 2015 og 2016.

I fjor ble Johaug Årets kvinnelige utøver etter å ha vært nominert til den prisen i 2012, 2014 og 2015.

Ti nominasjoner over ni år understreker hvor stor Johaug har vært i Norge siden det sportslige gjennombruddet i Sapporo-VM i 2007.

Men i år blir det ingenting.

Kan ikke nomineres

- Therese Johaug kan ikke nomineres så lenge det er en åpen sak mot henne som gjelder brudd på dopinglovgivingen, bekrefter lederen for juryen og toppidrettssjef, Tore Øvrebø, overfor Dagbladet.

- Vi har hatt en dialog med Norges Skiforbund om dette, og så lenge hun er suspendert skal hun heller ikke ha noen kontakt med forbundet, så det ville være uriktig å nominere henne. Hun er heller ikke meldt inn av Skiforbundet som en kandidat til pris, så da vil hun heller ikke være en del av Idrettsgallaen.

De endelig nominasjonene til Idrettsgallaen er ikke ferdige ennå, men Johaugs tilfelle har naturlig nok allerede vært diskutert blant jurymedlemmene.

Klart alternativ

Med seier i den totale verdenscupen, distansecupen, Tour de Ski og Ski Tour Canada forrige sesong, ville Johaug vært en soleklar kandidat til både Årets navn og Årets kvinnelige utøver i år igjen.

- Hun er helt klart en av de aller beste vintersportsutøverne vi har, men prinsipielt er dette veldig klart. Vi brukte ikke lang tid på å bli enige om dette, sier Øvrebø til Dagbladet.

Til tross for at nominasjoner til priser ikke er aktuelt, kan Johaug fortsatt inviteres til idrettsfesten på Hamar 7. januar som gjest. Uten nominasjon må hun i så fall inviteres av enten Norges Skiforbund, NRK eller noen av sponsorene.

Så langt har ingen sendt en invitasjon med Johaugs adresse.

- Det har vi ikke hørt noe om, bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, i en sms til Dagbladet.

Ikke aktuell

- Vi har ikke fokus på det nå. Nå har vi fokus på at Antidoping Norge skal få ferdig saken slik at den kan gå sin gang. Å tenke på Idrettsgallaen nå ville vært unaturlig, sier kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, til Dagbladet.

I NRK er de i full gang med å planlegge den tv-sendte festen, men heller ikke der står Therese Johaug på lista over utøvere som skal sitte i salen.

- Vi har sendt en generell henvendelse til Norges Skiforbund om hvilke utøvere som kan være tilgjengelige for oss, men i tilfellet Therese Johaug er det per nå ikke aktuelt å bruke henne, sier Torbjørn Sarre-Jensen, prosjektleder for Idrettsgallaen i NRK.

- Hva skal til for å endre det?

- Det måtte være om det mot formodning skulle komme en avklaring i saken før gallaen den 7. januar.