Therese Johaugs nye plan

Johaug endrer fokus. Legger ny plan

Til Dagbladet forteller Therese Johaug at hun vil gjøre endringer inn mot neste sesong. Samtidig starter hun allerede nå spesifikke forberedelser inn mot hennes neste store mål, som først finner sted om tre år.

GJØR ENDRINGER: Therese Johaug vil endre på fokuset til neste sesong - og varsler tiltak også fram mot OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GJØR ENDRINGER: Therese Johaug vil endre på fokuset til neste sesong - og varsler tiltak også fram mot OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Therese Johaug klarte å kvalifisere til kvartfinalen i de seks siste sprintene - og fra ti av de elleve siste prologene - hun gikk i verdenscupen før hun ble utestengt etter 2015/16-sesongen.

I denne comebacksesongen står hun foreløpig uten verdenscuppoeng i sprint, etter 33.-plassen på Lillehammer som den eneste sprinten verdenseneren har deltatt i.

Det vil Johaug gjøre noe med til neste sesong, varsler hun til Dagbladet. I 2019/20-sesongen vil hun ha et annet fokus. Da er det nemlig mesterskapsfritt for langrennsløperne.

Denne sesongen har alt handlet om VM i Seefeld og sprinter og tourer blitt kraftig nedprioritert. Det kan ikke Dalsbygda-esset tillate seg neste sesong.

- Det blir spennende til neste år, med et mesterskapsfritt år med flere tourer. Da må jeg endre fokuset. Jeg må være mer på hugget på sprint. Jeg må prøve å heve meg der, forteller Johaug til Dagbladet.

Det vil være viktig for 30-åringen når hun skal gå flere verdenscuprenn og forsøke å vinne Tour de Ski igjen.

Johaug: - Det har blitt annerledes

Samtidig ser hun at det er betydelig vanskelig å kapre verdenscuppoeng i sprint enn tidligere. Det samme gjelder for flere av hennes største rivaler i toursammendrag, som i minitouren i Canada denne avslutningshelga.

- Det har blitt litt annerledes på jentesiden nå med flere rene sprintjenter og rene distansejenter. Det har blitt mer spesialisert. Det var det ikke for noen år siden da både Marit og Kowalczyk hevdet seg i toppen på både sprint og distanse, sier Johaug til Dagbladet.

- Sånn sett begynner det å likne mer slik det er på guttesiden, altså mer spesialisert. Jeg har blitt bedre i sprint, men er likevel lenger unna nå enn jeg var før. Jeg tror nivået i sprint er høyere enn noen gang.

Johaugs andre endring

Den andre justeringen Johaug vil gjøre er rettet mot hennes neste virkelig store mål.

Afterski #11: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Det målet finner først sted om tre år - i OL i Beijing 2022.

Med en høyde på opp mot 1800 meter over havet gir det helt andre konkurransevilkår enn i normale verdenscuprenn.

Det krever ekstraordinære forberedelser, som må starte tidlig.

- Du har hatt Seefeld som målet ditt i lang tid. Hva er ditt neste store mål?

- Det er OL i Beijing som ligger i bakhodet. Det er fortsatt tre år til, men det ligger der i bakhodet. Det betyr at jeg må begynne å kjøre mer høydetrening og forberede meg på den biten der, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

- Jeg mangler det individuelle OL-gullet. Det er et mål, men det forutsetter at jeg har treningsgleden og motivasjonen som kreves.

- Hvor sterk er motivasjonen?

Afterski #3: Dagbladet TVs eget ski-VM-program er ute med tredje utgave. Se og nyt! Programleder: Øyvind Godø. Video/regi: Kristoffer Løkås. Vis mer

- Jo, motivasjonen er bra den nå.

- Like sterk som før VM?

- Ja. Tja. Ja. Tja. Haha. Vanskelig å si. Jeg har ikke tenkt så mye på det nå, svarer Johaug og ler.

Kunne Johaug blitt mester i skiskyting?

Langrennsdronninga har heller ikke tenkt på muligheten for å gjøre som Denise Herrmann, altså å gå fra langrenn til skiskyting med stor suksess.

Hermann var ofte i sprintfinaler i sin langrennskarriere. Tidligere denne måneden ble hun verdensmester i skiskyting, på jaktstarten i Østersund.

På en 10 kilometer skilte det i snitt over ett minutt mellom Herrmann og Johaug i sistnevntes favør. Det betyr at verdens beste langrennsløper kunne tålt temmelig mange strafferunder om hun hadde prøvd seg i skiskyting i den kommende mesterskapsfrie langrennssesongen. I skiskyting er det som skjent alltid mesterskap.

- Har du tenkt på hvor mange strafferunder du kunne ha tålt og likevel vunnet, om du fikk til et greit skytetempo og prøvde deg i skiskyting?

- Haha, nei, jeg fokuserer heller på å bli bedre i sprint og kjempe om tourene neste sesong, svarer Johaug.

- Og kanskje en historisk femmil i Holmenkollen, den første for kvinnene i verdenscupen noensinne?

- Jeg sier ikke nei takk til å gå femmil her i Holmenkollen, nei. Det hadde vært rått, sier Johaug.

Men først skal årets sesong avsluttes i Canada.

Johaug skal roe ned

Dernest venter en svært etterlengtet pause etter et fysisk og psykisk tøft belastende år for Johaug.

- Ja, det er godt at sesongen er snart er over. Jeg har følt at det har vært litt tungt etter Seefeld, men jeg må prøve å nyte resten. Snart begynner treningskjøret igjen, så jeg må prøve å nyte de siste konkurransene, forteller verdenseneren til Dagbladet.

- Hva er det første du skal gjøre når sesongen er over?

- Det er å få en rolig periode, hvor jeg kan nyte litt og slippe seg ned. Jeg har trent vanvittig mye de siste åra og vært veldig fokusert og ladet opp maksimalt til hvert renn i hele vinter. Det er viktig å roe litt treningsmessig og ikke gå inn i sommeren med en knallform som jeg bruker opp der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer