FOR MYE AV DET GODE?: Denne drakta gikk Therese Johaug med på Beitostølen i november. - Å se bakdelen av våre fremste landslagsjenter ikledd skibukser utformet med det norske flagget, er langt fra det jeg og mange med meg syntes akseptabelt, mener tidligere fylkesmann i Oppland, Knut Korsæth. Han har sittet flere år i idrettsstyret og er æresmedlem av Norges Idrettsforbund. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FOR MYE AV DET GODE?: Denne drakta gikk Therese Johaug med på Beitostølen i november. - Å se bakdelen av våre fremste landslagsjenter ikledd skibukser utformet med det norske flagget, er langt fra det jeg og mange med meg syntes akseptabelt, mener tidligere fylkesmann i Oppland, Knut Korsæth. Han har sittet flere år i idrettsstyret og er æresmedlem av Norges Idrettsforbund. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Johaug er ei flott jente, men dette er langt fra akseptabelt

Æresmedlem i Norges Idrettsforbund lei av «amerikanisering».

(Dagbladet): En jublende Therese Johaug i de norske fargene er et syn mange nordmenn verdsetter.

Men nå blir jenta fra Dalsbygda trukket fram som et eksempel på en ukultur der respekten for flagget ikke er slik den burde være.

Knut Korsæth (80) har vært fylkesmann i Oppland, er æresmedlem i Norges Idrettsforbund og tidligere medlem av idrettsstyret. I en kronikk som først ble publisert hos Sportsanalyse 1. januar - og deretter hos Oppland Arbeiderblad og Avisa Valdres i dag - tar han til orde for at «amerikaniseringen» av Norge, ikke minst i idretten, er gått for langt.

Flagget på rumpa
Korsæth reagerte da han så Therese Johaug, under sesongåpningen på Beitostølen i november, gå med ei drakt som så ut til å være laget av det norske flagget.

- Jeg må innrømme at å se bakdelen av våre fremste landslagsjenter ikledd skibukser utformet med det norske flagget, er langt fra det jeg og mange med meg synes er akseptabelt, skrev han.

Han har også lite til overs for for at vinnere etter målpassering «innhyller seg i sitt lands flagg» - og også tradisjonen for å få et flagg i hånda inne på oppløpssida når vedkommende har betryggende avstand ned til nærmeste konkurrent.

Utspillet har fått stor oppmerksomhet i dag, og Korsæth er nærmest overveldet over alle reaksjonene som har kommet.

- Jeg har aldri drømt om at de skulle være så formidable. Etter at jeg var i et radiointervju med NRK Oppland, kom det inn massevis med tekstmeldinger. De var entydige: Stå på, gratulerer, dette var på høy tid og så videre, sier han til Dagbladet.

- Flagget skal være rent
Korsæth er klar over at hans generasjon trolig er mer rigide hva gjelder flaggregler enn for eksempel dagens ungdom. Før kronikken ble publisert, sendte han teksten til sitt barnebarn for gjennomlesning. Barnebarnet er for øvrig med på landslaget i sykkel i 19-årsklassen.

- Han skrev vel tilbake at «dette var greit morfar, friske takter, men det er ikke sikkert min generasjon tenker det samme som deg».

- Når en av våre mest populære idrettsutøvere, som er et forbilde for mange unge mennesker, bruker flagget i konkurranse - kan man ikke si at det er å vise respekt for flagget?

- Ikke hvis du ser på bakgrunnen for at vi fikk et norsk flagg i 1905. Ikke hvis du ser på de vedtatte flaggreglene vi har, og hvis du ser på for eksempel friidrettsforbundets krav til anstendighet. Når det gjelder idrettstøy, så synes jeg ikke det passer med den påstanden du legger opp til, sier Korsæth.

- Er dette noe som har irritert deg over lang tid?

BER OM MER RESPEKT FOR FLAGGET: Knut Korsæther (til venstre), som her tar imot kronprinsparet på HV-skolen på Dombås i 2001, synes respekten for det norske flagget er i ferd med å forvitre. 
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
BER OM MER RESPEKT FOR FLAGGET: Knut Korsæther (til venstre), som her tar imot kronprinsparet på HV-skolen på Dombås i 2001, synes respekten for det norske flagget er i ferd med å forvitre. Foto: Erlend Aas / SCANPIX Vis mer

- Mange har kommet til meg og spurt om jeg ikke kan skrive en artikkel om det, men helt fram til nå nylig ba jeg dem om å gjøre det selv. Men så fikk jeg se den flotte jenta (Johaug) komme der ikledd en drakt som strider mot grunnlærdommen om respekt for flagget, i hvert fall oppfattes det sånn for meg som førkrigsmodell. Flagget skal være rent.

Vil kontakte Johaug
Han understreker at han har stor respekt for Therese Johaug som idrettsutøver, og at han ikke ønsker at det skal oppfattes som noe angrep på henne.

- Johaug er en av de jeg beundrer aller mest, og det er synd at det fokuseres på henne. Men det var henne jeg så på Beitostølen, og jeg kan ikke skjønne at hun selv har valgt den. Det er ikke henne jeg kritiserer. Jeg er ute etter hvordan særforbundene tenker og hvordan sponsorene tenker, sier han.

- Hvordan synes du det bør være?

- Jeg er ikke så puritansk at jeg ikke ser at det er effekter her som kan nyttegjøres. Men når man bruker flagget som klesplagg, kliner det i ansiktet, maler flagget på magen og viser det på TV, da går det for langt, sier han.

- Hva med fotballandslaget, som har en drakt som ser ut som flagget?

- Det synes jeg er ålreit, det er en balanse mellom ytterpunktene. Min intensjon er å få en debatt, så dette ikke går over stokk og stein. Det har jeg klart å oppnå, sier han.

Korsæth skal på Idrettsgallaen i Nordlyshallen førstkommende helg. Hvis han møter på Johaug der, vil han mer enn gjerne ta kontakt.

- Hvis hun skulle komme dit, vil jeg oppsøke henne. Hun er den siste i verden jeg vil noe vondt. Hun er ei flott jente, sier han.