Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug får uventet støtte i CAS-saken: - Jeg kommer til å ta den opp på WADA-styremøtet

Tunge krefter vil åpne CAS for Johaug.

VIL ÅPNE CAS: Kulturminister og visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland, løfter Johaug-saken inn i styret i WADA når de samles i Montreal i mai. <br>Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
VIL ÅPNE CAS: Kulturminister og visepresident i WADA, Linda Hofstad Helleland, løfter Johaug-saken inn i styret i WADA når de samles i Montreal i mai.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kulturminister Linda Hofstad Helleland ombestemmer seg, og vil likevel ta opp Johaug-saken på det kommende WADA-styremøtet i Montreal 17. mai.

Therese Johaug og hennes advokat, Christian B. Hjort, har ønsket at Johaugs sak i den internasjonale voldgiftsretten for idrett, CAS, skal gå for åpne dører når saken sannsynligvis skal behandles 6. juni, men har ikke fått gjennomslag for ønsket.

Det håper Hofstad Helleland, som er visepresident i WADA, å gjøre noe med.

- Jeg kommer til å ta til orde for å åpne CAS. Det er fordi jeg prinsipielt mener det er grunnleggende at internasjonal idrett er tufta på prinsippet om åpenhet. Antidopingarbeidet må bære preg av gjennomsiktighet og ikke minst en grunnleggende rettssikkerhet for utøveren, sier Hofstad Helleland til Dagbladet.

Krever åpenhet

CAS-reglene åpner for det dersom partene blir enige om åpenhet, men i Johaugs sak forblir dørene så langt stengt. Om det er det internasjonale skiforbundet FIS, som også har anket dommen inn for CAS, eller CAS selv som har motsatt seg åpenhet, er ukjent.

I februar publiserte Europarådet, en av de tyngste institusjonene på menneskerettigheter og rettsstatsutvikling i Europa, en anbefaling om at alle dopinghøringer i prinsippet bør være åpne.

Det gjelder også for CAS, og i dag kommer også Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland på banen med et forsterket krav om at CAS-dørene åpnes for Johaug.

- Det er et viktig prinsipp innenfor rettsstaten at en tiltalt kan kreve at saken går for åpne dører hvis ikke særlige hensyn taler mot det. Det kan dreise seg om rikets sikkerhet eller personvern, sier Jagland til Dagbladet.

Forhåndsdømt

- Ikke noe av dette foreligger her, tvert imot. Det er hensynet til Johaugs personvern som må telle, fortsetter han, og mener en åpen høring er avgjørende for å slippe spekulasjoner om hva som er fakta i saken.

- Vi har sett at mange, særlig utenfor landets grenser som fikk saken presentert gjennom media, uttalte seg og forhåndsdømte henne. Til og med folk i FIS var med på denne forhåndsdømmingen. Men når man fikk mer innsyn i saken gjennom den åpne høringen i Oslo, har mange åpenbart fått et annet syn, sier Jagland.

Foreløpig er det altså uklart hvem som har motsatt seg en åpen høring i CAS, men Jagland mener FIS og Wada må bidra til at Johaug-høringen blir åpnet.

- Denne saken reiser spørsmålet om hvorvidt idretten kan fortsette å basere seg på prinsippet om objektiv skyld. Det synes å være nesten umulig å bli frikjent selv om all logikk tilsier det. Man kan få redusert straff eller ingen straff, men ikke få kjennelsen uskyldig. Dette prinsippet om objektiv skyld er særlig uakseptabelt når det kombineres med en lukket rettsprosess, sier Jagland.

Helleland snur

I går sa kulturminister Linda Hofstad Helleland til Dagbladet at hun er enig med Europarådet om at dopinghøringer bør være åpne, men at hun i det kommende styremøtet i Wada ikke kom til å ta opp temaet.

Helleland ønsker å sende et sterkt signal innad i den internasjonale idretten når hun nå tar opp Johaug-saken likevel.

- Selv om WADA ikke har noen formell rolle i CAS, så er IOC tungt representert i WADA-styret, og det er IOC som utnevner CAS-medlemmer. Det er utøvernes rettssikkerhet som må sikres. Derfor vil jeg oppfordre IOC-representantene til å jobbe for et åpent CAS, sier Helleland til Dagbladet, og fortsetter:

- Jeg kommer til å referere til den pågående Johaug-saken fordi jeg mener det en interessant inn her. Her ber utøveren selv om åpenhet, på tross av at det helt sikkert innebærer en stor påkjenning for henne selv. Men nettopp fordi dette handler om hennes egen integritet, så mener jeg det er et særdeles tungtveiende argument for å åpne høringen.

- Tror du Johaug kan få en åpen høring i CAS?

- Vi kan ikke instruere CAS, så det er nok riktigere å spørre noen andre om det, men jeg håper selvsagt det. Det er utøveren som er det sentrale her, så jeg mener at det skal særdeles mye til for at man ikke lytter til hennes ønsker.

Må følge menneskerettighetene

Thorbjørn Jagland har skrevet en rekke innlegg om Johaug-saken i norske aviser og i sosiale medier siden saken ble kjent, og forklarer det med at Europarådet har et stort engasjement innen idretten. Jagland mener idretten bør følge prinsippene i Den europeiske Menneskerettighetskonvensjonen.

- Jeg er helt enig med Thorbjørn Jagland og Europarådets standpunkt i denne saken. Så vil jeg appellere til Jagland om at han og Europarådet er nøkkelen til å løfte denne saken overfor CAS. Jeg håper vi sammen kan løfte saken, og så ønsker jeg at Norges Idrettsforbund, som vår nasjonale olympiske komite, tar en aktiv rolle overfor IOC i denne jobben, sier Helleland.

- Vårt krav om et godt styresett vil miste all troverdighet om vi ikke kan vise det i praksis også. Jeg håper vi kan jobbe for dette på flere fronter, for dette er et godt eksempel på hvorfor vi trenger mer åpenhet.

* Det internasjonale skiforbundet skriver i en tekstmelding til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere Johaug-saken før det foreligger en endelig dom fra CAS.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!