Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug vant sitt 14. NM-gull

Johaug fikk hakeslepp:- Hallo? Hva skjedde her?

Therese Johaug trodde ikke sine egne øyne da 19 år gamle Ansgar Evensen forbløffet Ski-Norge. - Jeg måtte springe ned til Karstein og spørre.

SJOKKERT: Ansgar Evensen sjokkerte hele Ski-Norge med å vise fingeren til TV-kameraene før seieren på sprinten. Sjokkert ble også verdens beste skiløper, Therese Johaug. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

KONNERUD (Dagbladet): Det er noe som spesielt som skjer når konturene av en mulig ny langrennsstjerne dannes.

Petter Northugs spektakulære gjennombrudd på seniornivå i NM i 2006 lever fremdeles sterkt i minnet til store deler av det norske folk.

Det samme gjelder Johannes Høsflot Klæbos første seniortriumf på Beitostølen i 2016.

Og ikke minst Therese Johaugs sensasjonelle VM-bronse i 2007 som 18-åring og tidenes yngste medaljevinner i et verdensmesterskap i langrenn.

Da 19 år gamle Ansgar Evensen banket landslagsstjernene og gikk inn til et sensasjonelt NM-gull fredag, satt Therese Johaug hjemme og hoppet i sofaen.

Hun skjønte ikke hva som skjedde, bortsett fra at det var noe helt spesielt.

- Hva skjedde her?

NYTT GULL: Therese Johaug vant 15 km fristil kvinner og kongepokalen lørdag under NM på ski i Konnerud.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
NYTT GULL: Therese Johaug vant 15 km fristil kvinner og kongepokalen lørdag under NM på ski i Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

NM-dronninga og verdenseneren hoppet ut av sofaen og sprang ned til sin bror Karstein Johaug.

- Det var så rått. Jeg satt hjemme og så på og bare: «Whaaat?» Jeg måtte springe ned til Karstein og spørre: «Hallo, liksom? Hva skjedde her?» Det er dritkult og kjempeartig at vi får opp nye løpere, som Ansgar i går og Helene Marie Fossesholm i dag, sier Therese Johaug til Dagbladet.

Ansgar Evensen sjokkerte først med rå fysisk kraft og hurtighet - og dernest med å vise fingeren rett inn i NRKs kameraer på vei inn på oppløpet hvor gullet ble sikret.

Johaugs råd

Få langrennsløpere har kommet først til mål så ofte som Johaug. Hun begynte å le av gårsdagens oppsiktsvekkende hendelse på Konnerud.

- Jeg bare begynte å flire. Jeg skjønner det på en måte når du er 19 år, går ditt første NM senior og ligger an til å vinne. Jeg synes det er kjempekult. Jeg «digger'n», forteller Johaug til Dagbladet.

OVERRASKET: Juniorløper Ansgar Evensen overrasket fans og kommentatorer da han gjorde dette under NM-sprinten. 19-åringen vant øvelsen, og sammenliknes nå med Petter Northug. Video: NRK . Video/reporter: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås/Dagbladet Vis mer

- Du slo selv igjennom i ung alder. Har du noen råd til Ansgar i så måte?

- Jeg vil kanskje ikke anbefale å gjøre det han gjorde på slutten i alle skirenn framover, sier langrennsdronninga fra Dalsbygda og ler.

- Det var veldig artig at han gjorde det denne gangen. Han virker å være en jordnær gutt som selv vet hvilken vei han skal gå.

Johaugs advarsel

Da Johaug slo til med VM-bronse som 18-åring, ble livet forandret. Med NM-triumfen fredag satte Ansgar Evensen seg selv på kartet.

Nå har han lagt lista høyt for seg selv.

- Han vet nok at det ikke bare er å hente seirene og at det er en hard vei til toppen. Det går opp og ned. Det vet han nok selv, sier Johaug.

- Er det vanskelig å håndtere den plutselige oppmerksomheten som kommer med et slikt gjennombrudd?

- Det blir mye oppmerksomhet, ja. Jeg har sagt det før: Det er greit å få den plasseringen der og da, men jeg tror ikke folk skal legge lista der for framtidige skirenn. For da vil han bli skuffet.

Vant igjen

Johaug vant i dag sitt 14 NM-gull i duell mot venninna Ingvild Flugstad Østberg. Det ble spennende helt inn til mål.

SPENNENDE DUELL: Therese Johaug vant 15 km fristil kvinner foran Ingvild Flugstad Østberg lørdag under NM på ski i Konnerud.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SPENNENDE DUELL: Therese Johaug vant 15 km fristil kvinner foran Ingvild Flugstad Østberg lørdag under NM på ski i Konnerud. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Det ble en tett duell med Ingvild. Vi har trent veldig mye sammen og kjenner hverandres styrker og svakheter. Jeg hadde nesten forventet et spurtoppgjør, men klarte å riste henne av meg, forteller 31-åringen fra Dalsbygda.

- Jeg er veldig fornøyd med det. Jeg fikk noen meter i en bratt bakke og klarte å øke litt i det lette terrenget rett etterpå.

Ingvild Flugstad Østberg var også godt fornøyd med å gi Johaug så hard kamp om gullet.

- Det var en kamp nesten til mål. Avstanden var stort den samme. Det var litt irriterende for meg og sikkert psykisk krevende for Therese, sier Flugstad Østberg til Dagbladet.

Stortalentet Helene Marie Fossesholm (18) kapret NM-bronsen og har i lang tid vist at hun allerede nå er blant Norges og verdens beste løpere selv på seniornivå.