Therese Johaug tatt i doping

- Johaug fikk hele pakken med salve

Så ikke noen advarsel.

ANTIDOPING NORGE: Medisinsk sjef i Antidoping Norge Per Wiik Johansen sier under pressekonferansen at det ikke finnes holdepunkter for at mengden krem som Johaug har inntatt har prestasjonsfremmende egenskaper. Video: NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Therese Johaug skal ha fått hele pakken med Trofodermin fra landslage Fredrik Bendiksen, skriver TV 2.

Johaugs advokat Christian B. Hjort mener at dette ikke gjør noe med aktsomhetsvurderingen.

- Det er fortsatt uklart om pakken var merket, men det vil Antidoping Norge finne ut av. Therese forklarer at hun ikke så noe varselskilt på pakken. Hvis hun hadde sett det, så ville hun ikke brukt salven. Hennes forklaring er at hun fikk pakken fra Fredrik Bendiksen – med hans anvisinger om hvordan hun skulle bruke den – og forsikringer om at den ikke inneholdt forbudte stoffer. Med det i hodet, tok hun tuben ut av pakken, kastet pakken og brukte salven, sier han til Dagbladet.

- Så dette påvirker ingenting i deres øyne?

- På bakgrunn av de faktiske omstendigheter i saken, kan ikke Therese bebreides for hvordan hun håndterte dette, mener Hjort.

Kunne ikke bekrefte

Trofodermin er som kjent kremen med det anabole steroidet clostebol, som Therese Johaug testet positivt for i en dopingprøve 16. september.

På pressekonferansen 13. oktober kunne ingen bekrefte om Johaug hadde mottatt pakningen, eller bare tuben med salve da hun fikk den av landslagslegen.

Alle pakker med Trododermin, som selges på det aktuelle apoteket Bendiksen kjøpte salven på i Livigno, merkes med et stort, rødt kryss med doping på.

Det bekrefter apoteket selv overfor Dagbladet.

PAKKEN: Slik ser advarselen ut på undersiden av pakken med Trofodermin. Spørsmålet er om den samme advarselen var der da Johaug fikk pakken. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno
PAKKEN: Slik ser advarselen ut på undersiden av pakken med Trofodermin. Spørsmålet er om den samme advarselen var der da Johaug fikk pakken. Foto: Parafarmacia Faifer Dott.ssa Monica, Livigno Vis mer

- Jeg kan ikke huske å ha truffet personen du spør om, men jeg kan bekrefte at alle pakkene vi selger av Trofodermin inneholder et varsel om doping, sa apotekets kvinnelige farmasøyt til Dagbladet torsdag.

Kan være skjerpende

Med tanke på en eventuell straff kan detaljer som dette være avgjørende. Johaug mener selv hun er helt uskyldig i dopingsaken, og legen har også påtatt seg all skyld.

Derimot kan det være skjerpende om Johaug selv har oversett en såpass tydelig rødmerking på pakken hun fikk utlevert av Bendiksen, til tross for at legen gikk god for at hun kunne bruke den uten problemer.

ADVOKAT: Christian B. Hjort.
ADVOKAT: Christian B. Hjort. Vis mer

Det er Johaug selv som har ansvaret for hva som kommer inn i kroppen hennes, selv om skylda kan legges på legen.