Johaug fikk Løfshus til å forlenge karrieren

Vidar Løfshus vurderte å gi seg som landslagssjef allerede etter OL i Pyeongchang.

GA MOTIVASJON: Therese Johaug fikk Vidar Løfshus til å ta en ekstra sesong. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GA MOTIVASJON: Therese Johaug fikk Vidar Løfshus til å ta en ekstra sesong. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Mandag presenterte Norges Skiforbund elitelandslagene i langrenn for 2019/20-sesongen med Espen Bjervig som langrennssjef i en ny epoke etter Vidar Løfshus.

Trønderen trekker seg nå ut av Norges Skiforbund etter 13 år lang og tro tjeneste i forbundet. Det skjer altså noen måneder etter at Petter Northug la opp.

Til Dagbladet avslører Løfshus at Northug ikke har noe å gjøre med hans avgjørelse, men at han trolig hadde gitt seg allerede etter OL-sesongen 2017/18 om det ikke var for Therese Johaug.

Johaug fikk Løfshus til å forlenge karrieren som landslagssjef.

- At Petter la opp, har ikke noe med motivasjonen min å gjøre. Det har mer med Therese å gjøre, sier Vidar Løfshus til Dagbladet.

- På hvilken måte da?

FERDIG: Vidar Løfshus' tid som landslagssjef er forbi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FERDIG: Vidar Løfshus' tid som landslagssjef er forbi. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det har gitt meg utrolig mye motivasjon å hjelpe Therese i comebacket. Etter OL i Pyeongchang kjente jeg på at det ikke var så mye mer å oppnå. Men så var det én ting da: Vi skal vise verden at Therese er verdens beste langrennsløper.

- Uten comebacket til Therese kunne jeg ha gitt meg i fjor. Men med henne tilbake var det ikke aktuelt å gi seg etter OL likevel. Det har vært utrolig mye motivasjon for meg rundt hennes comeback. Kall det gjerne en revansje.

Lei av repetisjon

Å hjelpe Johaug tilbake til verdenstoppen i comebacksesongen fant Løfshus stor motivasjon i.

- Nå har jeg ikke motivasjon for å gjøre det samme igjen. Det blir for mye repetisjon. Jeg bestemte meg for å gi meg da jeg kom til NM på Meråker. Da var ringen sluttet. Det var andre gangen i karrieren her at jeg kom tilbake til Meråker. Jeg tenkte: «Her har jeg vært før. Er dette så spennende?» spør Løfshus.

- Hva vil du savne minst?

NOK ER NOK: Vidar Løfshus er lei av behandlingen Therese Johaug må tåle. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

- Maset. Det er aldri hvile. Det er alltid noe. Nå kommer plutselig telefonen til å slutte å ringe. Kanskje blir jeg rastløs og lurer på hva som skjer. Jeg kommer sikkert til å savne det også. Først og fremst vil jeg savne de fantastiske menneskene og herlige miljøet. Du får ikke så mange vinnerskaller på en vanlig arbeidsplass. Det blir en brå overgang.

Relasjonen til Northug

Løfshus-perioden er et historisk godt kapittel i norsk langrennshistorie.

Men det har ikke bare vært noen dans på roser. Spesielt uenighetene med superstjerna Petter Northug har skapt uro og bråk i rekkene, etter at Northug valgte å bryte med det norske landslaget i 2013.

- Det er ingen skiløper jeg har lært mer av enn Petter. Det er han som har lært meg desidert mest. Det har ikke vært konflikt, men mye uenigheter. Det var uenighet om veivalget hans først og fremst, og han har vært uenig i uttak. Jeg hadde gode kilder rundt ham, så de vrakingene var basert på godt informasjonsgrunnlag.

REAGERER: Vidar Løfshus ber Petter Northug og Calle Halfvarsson ta seg sammen. Se Afterski #10 her med dagens største snakkiser. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Den avtroppende langrennssjefen ser noen likheter mellom dem.

Sterke følelser

Vinnerskallen som både Northug og Løfshus er i besittelse av, har også skapt problemer.

- Det var sterke følelser for meg, men det handlet mest om at han ikke ville være på landslaget. Sånn sett var jeg litt sunnmøring: Jeg vil kare til meg mest mulig, forteller Løfshus og ser på Dagbladets sunnmørske journalist.

Nå vil Løfshus, som fortsatt har kontakt med Northug, har mer tid med familien, sin kjære kone og barna Oskar (8) og Hedda (5).

- Det er mye som påvirker motivasjonen, blant annet at jeg vil ha mer tid med ungene: Hedda på 5 år og Oscar på 8 år. Hvis jeg er borte de neste ti årene på samme måte som de siste årene, mister jeg en viktig dimensjon av livet mitt.

- Hvilket råd vil du gi til din etterfølger?

- Tenke nytt, men samtidig videreføre en del ting, blant annet samarbeidet med Olympiatoppen. Hele tiden tenke utvikling og endring. Man må være endringsorientert. Vi har mye å gå på med teknologi og helse. Bygge et enda sterkere lag. På treningsbiten har vi kommet langt.

- Ser du for deg at du kan komme tilbake til toppidretten?

- Ikke her jeg sitter nå, men om sulten blir for stor, hvem vet om 10 år? Men nå vil jeg ha mer tid sammen med familien min og slippe å ta en telefon kl. 22.00 fordi noe må løses.

- Men du vil ikke forsvinne helt fra langrennsmiljøet?

- Kanskje ligger jeg plutselig i et telt i Holmenkollen til vinteren - eller kommer til Beitostølen.

Løfshus' nye liv

- Hva skal du gjøre nå?

- Det har jeg ikke bestemt meg for ennå. Jeg må bruke tid for å finne noe jeg kan trives med over en lang periode. Jeg må finne en jobb som ikke spiser meg opp hele døgnet. Jeg tenker innenfor næringslivet, ikke i offentlig sektor. Der tror jeg ikke at jeg passer inn.

- Jeg har jobbet som rådgiver innen revisjon og som økonomisjef, men jeg tror ikke jeg skal bli noen tallknuser som sitter i et hjørnet.

- Hva med din bakgrunn og status blir ekspertkommentator. Er de aktuelt?

- Nei, jeg blir ikke ekspertkommentator i hvert fall. Det blir patetisk dersom en trekker seg tilbake for så å reise hver helg igjen som ekspert.

Løfshus har kontrakt til 31. mai, men tok ferie fra og med påske.

Les det store Vidar Løfshus-intervjuet her, hvor den profilerte idrettslederen letter på sløret og avslører handikappet som gjør at han etter egne ord ikke fungerer sosialt: