Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug forbauset langrennsekspert: - Det er ekstremt overraskende

Vant suverent i Montreal i «cowboyløype».

SUVEREN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Montreal
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Therese Johaug knuste konkurrentene i Montreal Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

OSLO/MONTREAL (Dagbladet): Therese Johaug hadde mye å hente igjen i sammendraget i Ski Tour Canada etter gårsdagens sprint. Derfor trengte hun en seier i utklassingsstil på dagens fellesstart i klassisk.

Hele langrennsverden vet at verdens desidert beste distanseløper er i stand til å vinne suverent hvis løypene er tøffe nok. I lettere løyper med krevende tekniske partier, er imidlertid ikke Johaug like god.

Derfor var flere, inkludert Johaug selv, skeptiske før dagens fellesstart i den høyst utradisjonelle løypa i parken i Montreal. Det var krevende svinger og en løype laget for action. Ikke for Johaug. Trodde mange.

Likevel var Johaug i en helt egen klasse i den teknisk krevende traséen i Montreal, som ble omtalt som en «cowboyløype» før start. Det hele gjorde Johaug på tross av at hun startet langt bak i feltet og brukte den første kilometeren på å manøvrere seg frem i tet.

I mål var nærmeste utfordrer hele minuttet bak Johaug.

MÅTTE SLIPPE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var den siste som måtte slippe Therese Johaug. I mål var hun hele 1,09 minutter bak.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
MÅTTE SLIPPE: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var den siste som måtte slippe Therese Johaug. I mål var hun hele 1,09 minutter bak. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er ekstremt overraskende at Therese vinner så suverent i denne løypa her. Løypa er ikke så tøff. Dette hadde jeg ikke sett for meg, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

- Hvem hadde trodd at Johaug skulle gå så raskt i en sånn løype? Det er helt fantastisk, sier Aukland.

Overrasket Johaug Heidi Weng kapret 2. plassen, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nr. 3 og sørget for helnorsk pall. Weng ble slått med nøyaktig ett minutt av Johaug, mens Jacobsen var 1,09 minutter bak i mål.

Maiken Caspersen Falla på 4. plass ble slått med 1,42, mens Justyna Kowalczyk slo til med en oppløftende 5. plass.

- Jeg hadde aldri i verden trodd at jeg skulle vinne så klart i denne løypa. Jeg tror det nesten ikke selv. Jeg var veldig nervøs før start da jeg startet som nr. 27, langt bak i feltet, sier Johaug til NRK.

- Vi trodde nok at løypa var litt lettere enn den var, for løypa var tøff. Det var noen harde bakker som jeg klarte å utnytte. Da er det moro å gå skirenn.


I sammendraget leder nå Johaug 26,8 sekunder foran Weng. Plutselig ble alt snudd på hodet i Ski Tour Canada.

- De sekundene er viktige før den neste sprinten. Jeg tar med meg alle sekundene jeg kan få, sier Johaug.

Dramatisk fellesstart
Allerede i den første svingen var flere av kvinnene i ubalanse og en av dem forsvant ut av TV-bildene. Johaug fikk derfor en utfordrende oppgave med å manøvrere seg til fronten av feltet.

Men etter fire minutter var hun der hvor hun liker seg best: i tet. I løypas tøffeste bakke var det bare Astrid Uhrenholdt Jacobsen som klarte å ligge helt i ryggen til Johaug, men heller ikke Heidi Weng var langt unna.

Etter 3,5 kilometer lå Johaug og Jacobsen alene i front, mens Weng lå noen sekunder bak.

Johaugs rykk Men så startet stigningen igjen, og da måtte også Jacobsen slippe Johaug. 27-åringen fra Dalsbygda roet seg likevel ikke ned, i visshet om at hvert sekund teller i sammendraget.

Derfor kjørte Johaug på, og etter 5,5 kilometer ledet hun med 27 sekunder på Jacobsen og Weng. Charlotte Kalla, Ingvild Flugstad Østberg, Maiken Caspersen Falla og de øvrige forfølgerne var over ett minutt bak på det tidspunktet.

Like etter falt Kalla - igjen.


- Det skal ikke være mulig å falle så ofte som hun gjør. Det er nok ikke uflaks når det gjentar seg så ofte, konkluderte NRK-kommentator Jann Post.

I front fortsatte Johaug å øke, mens Weng rykket ifra Jacobsen og står frem som Johaugs sterkeste utfordrer i sammendraget. Til slutt vant Johaug med over minuttet foran Weng og Jacobsen.

Nå leder hun også sammenlagt, drøye 26 sekunder foran Weng.