NÆRMER SEG COMEBACK: Therese Johaug lader opp til sesongen i høyden i Val Senales. Foto: Bjørn Langsem
NÆRMER SEG COMEBACK: Therese Johaug lader opp til sesongen i høyden i Val Senales. Foto: Bjørn LangsemVis mer

Therese Johaug nærmer seg comeback:

Johaug forberedt på dopingmisnøye fra publikum

- Du har folk som heier på deg, og du har folk som ikke heier på deg.

VAL SENALES (Dagbladet): Det har gått mer enn to og et halvt år siden sist Therese Johaug sto på startstreken i et skirenn, og i løpet av den tida har hun altså sonet en atten måneders dopingutestengelse.

Når Johaug nå skal gjøre comeback i skisporet er hun forberedt på at mange ikke kommer til å møte henne med åpne armer.

Én ting er den nasjonale langrennsåpninga på Beitostølen 16. november, noe helt annet er verdenscupåpninga i finske Kuusamo helga etter.

Finnene har som kjent ikke alltid vært overbærende med norske langrennsløpere, spesielt ikke de med en dopingdom.

- Jeg gleder meg veldig til å gå i Kuusamo, men jeg vet jo også at det kan være at folk er skeptiske og det er plakater uti løypa og sånne ting. Jeg er forberedt på det, sier Therese Johaug til Dagbladet på mandagens pressetreff under høydesamlingen i italienske Val Senales.

For og imot

I naturskjønne omgivelser har Johaug fått testet skiene på Grawand-breen, nesten 3000 meter over havet, sammen med langrennsløpere fra Finland, Tyskland, Sveits og Russland.

- Hvordan har det vært å møte de utenlandske utøverne her oppe?

- Det har vært som før, egentlig. Jeg har snakket litt med de finske jentene, og jeg har fått støtte av dem i saken min. Jeg tror mange av utøverne skjønner litt hva det dreier seg om, men så er det selvfølgelig også dem som ikke gjør det. Det får jeg ikke gjort så mye med.

- Opplever du at de mistror deg?

- Nei, jeg gjør jo egentlig ikke det. De som har sendt meg meldinger gjør ikke det, men du vet jo hvordan det er, noen er positive og andre er negative. Sånn er det uansett hva du gjør. Du har folk som heier på deg, og du har folk som ikke heier på deg. Men det blir det det blir, og så er jeg veldig lysten på å gå fort.

- Jeg er veldig revansjesugen, men jeg har sett at toppidretten ikke er alt her i livet. Det er på en måte godt å ha med seg, for det har nok vært mer krisemaksimering før enn det det er nå. Jeg kjenner at jeg har blitt litt eldre.

- Om jeg ikke skulle lykkes i de første rennene denne sesongen, så er det ikke dermed sagt at hele sesongen skal gå ad undas. Jeg har i hvert fall tenkt at det er greit å ha det litt i bakhodet, det kan gå litt opp og ned, sier Johaug.

Spesielt sesongstart

Det er den ferske, norske landslagstreneren Ole Morten Iversen også forberedt på.

- Hun er ikke avhengig av å prestere verken på Beitostølen eller i Kuusamo. Det er vel de to rennene som blir de største utfordringene for henne. Når hun har kommet seg gjennom dem, stang ut eller ikke, så er jeg helt sikker på at skuldrene er senket og at sesongen kommer i gang som vanlig, sier Iversen til Dagbladet, og legger ikke skjul at sesongstarten blir spesiell.

- Jeg tror ikke folk aner hvor spesielt det må være for henne å starte opp der. Og det presset hun, med god hjelp fra media, har på seg.

Drøye tre uker før det første rennet på Beitostølen kjenner Johaug selv på presset.

- Jeg er jo nervøs. Og spent. Jeg vet jo liksom ikke riktig hvor jeg står i forhold til konkurrentene og de andre jentene. Selv om barmarkstreninga har vært bra, så er det noe annet når du får et startnummer på brystet og du skal tyne ut det aller siste i konkurranser, sier hun.

Langrenn i endring

Siden april 2016, som var da hun vant tremila i NM i sin foreløpig siste start i et skirenn, har det samtidig vært en rivende utvikling i kvinnelangrenn. Farten er blitt større og mange av løypene er blitt flatere.

Johaug vet at hun er nødt til å utvikle seg hun også om hun skal lykkes.

- Det har blitt enda mer sprinter, fellesstarter og krav til høyere fart, eksplosivitet og styrke. Jeg har jo vært nødt til å trene mer på det som har vært mine svake sider, og da blir det spennende å se hvordan jeg ligger an der i fellesstarter og avslutninger, sier hun, og røper samtidig at hun kommer til å stå over alle sprintrenn som ikke er en del av tourer eller minitourer.

Dermed er sprinten på Lillehammer i begynnelsen av desember den eneste hun vet hun skal gå, for inntil videre holder hun Tour de Ski-deltakelsen på vent.

- I utgangspunktet skal jeg gå, men jeg må se litt på hvor mye ting koster før jul, sier hun.

- Du må se an hvordan hodet takler å være tilbake?

- Ja. Dette er ikke en vanlig sesongoppkjøring for meg, sånn som det har vært, for jeg har med meg noe i bagasjen fra de to siste åra. Det blir jo mye forventninger, både fra meg selv og fra alle andre rundt, og så er det mine egne følelser rundt det å være tilbake i skisporet og konkurrere, å være med på world cup-sirkuset igjen.

- Jeg må ta en evaluering før jul og se om hodet er mentalt på plass til å gå Tour de Ski. Hvis det er litt slitent, så er det sånn at det er VM som er det store for meg i år, siden jeg har mistet to mesterskap nå, og neste år er det ikke noe mesterskap.

- Da kan jeg heller satse på touren da, for jeg vil gå inn i Seefeld-VM og vite at jeg har gjort alt jeg kan for å prestere best mulig der. Så får resultatet bli det det blir, men da vet jeg i hvert fall selv at jeg har gjort det jeg skulle gjort.