FORBEREDT PÅ REAKSJONER: Therese Johaug gjør denne høsten comeback i verdenscupen, to år etter at det ble kjent at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FORBEREDT PÅ REAKSJONER: Therese Johaug gjør denne høsten comeback i verdenscupen, to år etter at det ble kjent at hun hadde avlagt en positiv dopingprøve. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

Therese Johaug gjør comeback i verdenscupen

Johaug forberedt på hets i comebacket

Therese Johaug er forberedt på at det kan komme blandede reaksjoner når hun gjør comeback i verdenscupen.

Det er snart to år siden det ble kjent at Therese Johaug (30) hadde avlagt en positiv dopingprøve. Johaug fikk 18 måneders utestengelse, og gikk glipp av hele OL-sesongen.

Nå er hun tilbake, og gjør comeback i verdenscupen i finske Ruka i slutten av november. Hun er forberedt på at det blir følelsesladet - men Johaug er også forberedt på negative reaksjoner.

I et stort intervju med svenske Aftonbladet sier Johaug at hun tror på blandede reaksjoner fra konkurrentene.

- Noen kommer sikkert til å synes det er godt å ha meg tilbake, men det er også noen som kommer til å være negative til det jeg har vært med på. Men jeg tenker det er naturlig. Jeg kan ikke gjøre noe med hva andre tenker og føler, sier Johaug til avisa.

Hets fra publikum

Johaug mener det da er viktig å være trygg på seg selv og være med personer som står henne nært. Men hun er i alle fall forberedt på negative tilbakemeldinger.

Også fra publikum.

For to år siden ble de norske skiløperne møtt av plakater med teksten «DDR Norway Ski team = Doping team» i italienske Val di Fiemme. De norske utøverne uttalte da at de syntes det var over streken.

Johaug er forberedt på at lignende plakater kan dukke opp når hun nå gjør comeback.

- Jeg tror det kommer til å dukke opp. Jeg er veldig forberedt på det, sier Johaug til Aftonbladet.

Hun fortsetter:

- Folk får gjøre det som føles riktig for dem, så skal jeg gjøre det som føles riktig for meg, og være sammen med personer som gir meg energi. Det som har skjedd har skjedd. Jeg har tatt straffen, sier 30-åringen.

GRÅTKVALT: Dalsbygd-jenta holdt sin første pressekonferanse etter å ha sonet ferdig den 18 måneder lange dopingutestengelsen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Tøff tid

Johaug møtte nylig Dagbladet på treningssamling i Kvitfjell. Langrennsleiren har vært preget av to tragiske dødsfall nylig, og Johaug var nær venninne av både Vibeke Skofterud og Ida Eide.

Johaug kunne da fortelle at det har påvirket henne også når det gjelder det sportslige.

30-åringen fra Dalsbygda har måttet kutte ut flere treningsøkter og redusere treningsmengden de siste ukene.

- Jeg har prøvd å gjøre det beste ut ifra forutsetningene som har rammet meg. Det har skjedd mye andre ting som har vært tøft. Derfor er det viktig at jeg ikke tror at jeg er et overmenneske. Jeg er ikke et overmenneske. Derfor har jeg måtte redusere treningen, stå over noen økter og ta vare på meg selv, forteller Therese Johaug til Dagbladet.