ET STYKKE FORAN: Her er Therese Johaug på vei opp til toppen av Kvitfjell under formiddagsøkta i dag. Bak ser du resten av landslaget.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ET STYKKE FORAN: Her er Therese Johaug på vei opp til toppen av Kvitfjell under formiddagsøkta i dag. Bak ser du resten av landslaget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

- Johaug forbløffer meg stadig

Egil Kristiansen imponert av stjerna si.

KVITFJELL (Dagbladet):  Therese Johaug (27) har dundrende suksess, både som forretningskvinne og toppidrettsutøver. Trener Egil Kristiansen lar seg stadig imponere av at hun fortsatt klarer å være like målbevisst og ærgjerrig på å bli en enda bedre skiløper.

Siden Therese Johaug slo gjennom med en sensasjonell bronsemedalje på tremila i Sapporo som 18-åring i 2007, har utviklingen vært både jevn og stor - hvert eneste år.

- Men utøvere som trener så mye over så lang tid når jo gjerne et tak før eller siden. Jeg har nok lurt på om Therese kunne være der nå. At hun er nær sitt fysiske toppnivå, sier Egil Kristiansen.

- Men så overrasker hun meg stadig ved å hente fram enda litt til, bli enda litt bedre. Det er meget sterkt gjort, og når du tenker på at hun fortsatt har en del å gå på for å bli helt topp teknisk, skjønner du at det fortsatt er potensiale til forbedring i henne, sier Kristiansen om jenta som på mange måter blir en slags lagkaptein i Marit Bjørgens barselspermisjon.

Ikke kaptein - Oi, kaptein? Nei det har jeg ikke tenkt på, sier Johaug - og ser litt forundret ut. Å erstatte Marit Bjørgens rolle som «landsmoder» på landslaget er ikke en hvilken som helst oppgave akkurat.

- Vi er et lag der alle drar hverandre videre. Jeg tror ikke jeg skal ta mål av meg til å gå inn i noen kapteinsrolle. Jeg tror vi skal klare oss bra likevel, sier Johaug.

I formiddag knuste hun lagvenninnene i motbakkeløpet fra Fåvang Stasjon og helt opp til Dæhlie-hytta langt oppe på Kvitfjell. Det er vanlig. I motbakke er det ingen på laget - neppe i hele verden - som tukter henne.

- Jeg kjenner jeg er i skikkelig god form. Det er godt. Men samtidig vet jeg at jeg mangler mye kvalitetstrening på grunn av disse dumme bruddene jeg har hatt i hendene i sommer. Fortsatt kan jeg ikke gå skikkelig med to staver, men det kommert seg, sier Johaug, som akkurat har kastet spesialskinna hun har gått med på høyrehånda etter bruddet hun fikk under en løpetur i Livigno for et par uker siden.

Roligere
- Det bruddet kan være et godt bilde på hvordan hun har forandret seg opp gjennom åra. Hadde det skjedd for noen år siden, hadde det nok vært helt krise. Nå tok hun det svært så rolig og fattet, sier Kristiansen.

- Hun har blitt langt mer voksen, sier treneren, og utelukker ikke at kjæresten Nils Jacob Hoff også spiller en rolle der.

Kjæresten vil ikke Johaug snakke om, annet enn å si at «det er veldig fint».

- Men Egil har nok rett i at jeg har blitt en del roligere med åra. Hadde jeg brukket handa for fem-seks år siden hadde det vært katastrofe med ødelagt sesong og full krise. Nå gjorde jeg det beste ut av det - og er litt stolt av det, sier hun.

- Hun er ei roligere jente nå, men også en bedre skiløper. Ingen dårlig kombinasjon det, sier Egil Kristiansen.