KRITISK. Ingvild Flugstad Østberg mener regelverket i minitourer har svakFoto: Bildbyrån
KRITISK. Ingvild Flugstad Østberg mener regelverket i minitourer har svakFoto: Bildbyrån Vis mer

Vil endre minitour-regelverk

Johaug forstår Østberg-kritikken. Nå vil FIS lytte

FIS' renndirektør Pierre Mignerey åpner for at Ingvild Flugstad Østbergs ønske kan bli oppfylt. Therese Johaug forstår Gjøvik-jentas kritikk, selv om dagens regelverk favoriserer henne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

LILLEHAMMER (Dagbladet): Minitouren på Lillehammer viste fram en svakhet i regelverket, mener flere av verdens beste langrennsløpere.

Therese Johaug og Didrik Tønseth triumferte begge med sin enestående motbakkekapasitet like foran andre kapasitetsløpere i Ebba Andersson og Sjur Røthe. Det som skjedde på sprinten fikk minimal betydning.

Ingvild Flugstad Østberg ble nr. 3, men reagerte likevel på at regelverket er slik at sprinten i minitouren betyr så lite, noe som ga Johaug en åpenbar fordel. Stina Nilsson og Federico Pellegrino forfektet det samme budskapet i Dagbladet forrige fredag.

Det deles bare ut 30 bonussekunder til vinneren av sprinten i en minitour, der det før var 60 bonussekunder. Videre gir en 8. plass bare 15 bonussekunder, mens nr. 13 må nøye seg med fem bonussekunder.

Johaug forstår Østbergs kritikk

Det betyr at Johaugs prologexit på sprinten hadde minimal betydning. Til Dagbladet sier verdenscuplederen at hun forstår Flugstad Østberg og Nilssons ønske om regelendring, selv om dagens regler favoriserer henne.

- Jeg er personlig glad for at reglene er sånn, men samtidig forstår jeg argumentene til Ingvild og Stina, ikke minst når vi går en 10 kilometer i stedet for en fem kilometer, sier Therese Johaug til Dagbladet.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Løfshus og Pettersson slår også alarm om norsk kvinnelangrenn. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Var det like greit å ryke ut i sprintprologen på fredag når reglene er slik?

- Nei, jeg skulle gjerne gått videre fra prologen. Jeg følte at jeg gjorde en bra prolog og var bare sju sekunder bak. Men det er tøft og tett, sier 30-åringen fra Dalsbygda.

Nå svarer FIS

Heidi Weng legger imidlertid ikke skjul på at det ikke var noen stor nedtur å ryke ut i prologen, tvert imot.

- Det var så dårlig vær og lite bonussekunder å hente, så det var egentlig like greit å ryke ut, sier Weng til Dagbladet.

!-- Kodeboks liten -->

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Nå svarer FIS' renndirektør Pierre Mignerey på kritikken.

- Hvorfor gis det ikke mer enn 30 bonussekunder til vinneren i minitourer?

- Det var diskutert og bestemt for et par år siden av verdenscupkomiteen sammen med utøverne. Målet var å bevare interessen og spenningen i sammendraget fram til jaktstarten. Med 60 bonussekunder til vinneren var det nesten avgjort etter ett løp, sier Mignerey til Dagbladet.

- Kan det være aktuelt å oppfylle Ingvild Flugstad Østbergs ønske ved endre regelverket slik at det gis 45 eller 60 bonussekunder i stedet?

- Ja, det er mulig. Det er åpent for diskusjon og vil bli diskutert i verdenscupkomiteen, varsler FIS' renndirektør.

Ønsker regelendring

Ingvild Flugstad Østberg håper det blir endring av regelverket.

- Jeg har ment det i mange år. Nå kan jeg endelig si det, siden jeg ikke er så god i sprint lenger. Det er ikke bra nok betalt for å komme langt i sprint i minitourer, sa Østberg til Dagbladet forrige uke.

- Det er ganske stor forskjell på å bare gå en prolog og de som går fire heat. Da burde det være en større belønning i form av bonussekunder, spesielt når det skal gås 10 kilometer både i morgen og søndag. Hadde det vært fem kilometer, hadde det vært mer riktig.

Stina Nilsson støtter Gjøvik-jenta.

- Jeg visste ikke at det bare var 30 bonussekunder til vinneren. Jeg skulle gjerne sett at det var 60 sekunder, sa Nilsson til Dagbladet forrige fredag.

- For nå får du ikke det forspranget du skulle hatt til Johaug før to distanserenn?

- Nei, det er for lite, mener hun.

Verdenscupen i langrenn fortsetter lørdag med 15 og 30 kilometer fristil på Beitostølen og stafett søndag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer