Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug gjør comeback

Johaug frykter «felle» i comebacket: - Det er noe jeg må passe på

Om to dager er Therese Johaugs mareritt over. Hun sitter inne med så mye revansjelyst at hun frykter at det kan bikke over. Samtidig forteller 29-åringen at hun vil fortsette å trene med lillebror, selv om hun er tilbake på landslaget.

IVRIG: Therese Johaugs suspensjonstid er over om to dager. Nå er hun så giret at hun må holde seg selv igjen for at det ikke skal bikke over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
IVRIG: Therese Johaugs suspensjonstid er over om to dager. Nå er hun så giret at hun må holde seg selv igjen for at det ikke skal bikke over. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I to sesonger har Therese Johaug stått på sidelinjen mens resten av verdenseliten har konkurrert om verdenscuptriumfer, VM-gull i Lahti og OL-gull i Pyeongchang.

29-åringen som var uslåelig på distanserenn før den positive dopingprøven høsten 2016, har ikke gitt rivalene den formidable utfordringen de fleste frykter når Johaug har sonet ferdig dommen om bare to dager.

Alle rapporter tyder på at langrennsprofilen fra Dalsbygda har klart å opprettholde sin klasse i denne to år lange treningsperioden. På flere områder har hun også tatt nye steg, ikke minst hva angår overkroppsstyrke og kvalitetene i det lettere terrenget.

Fra før vet alle som har en anelse om hva langrenn er for noe, at Johaug er verdens beste i lange og harde motbakker.

Gjennom vinteren har Johaug kjørt flere økter med Marit Bjørgen og verdens beste langrennsløpere. Ragnhild Haga har tidligere fortalt at hun har sett Johaug langt foran Bjørgen på intervaller.

SØSKEN-FORHOLDET: Selv om Therese Johaug er tilbake på landslaget på onsdag, vil hun fortsette å trene med lillebror Karstein Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SØSKEN-FORHOLDET: Selv om Therese Johaug er tilbake på landslaget på onsdag, vil hun fortsette å trene med lillebror Karstein Johaug. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Krista Pärmäkoski og flere av de utenlandske rivalene sa til Dagbladet forrige måned at de gruer seg til å kjenne på Johaugs enorme kapasitet på fellesstarter neste vinter. Standarden er satt.

Therese Johaugs frykt

Samtidig maner Johaug selv til realisme og tålmodighet. Til Dagbladet sier langrennsstjerna at hun har god kontroll, men er også tydelig på at hun må unngå å bli for ivrig når hun skal slå tilbake i comebacket.

- Jeg gleder meg veldig til å konkurrere igjen, men jeg kan ikke bare kjøre ukritisk på. Jeg må være litt «obs» og påpasselig når jeg gjør comeback, sier Johaug til Dagbladet.

- På hvilken måte?

- Det er en én ting jeg må unngå: Jeg må ikke bli for ivrig og ville for mye, etter så lang tid på sidelinjen. Det kan være en felle for meg selv. Hvis jeg blir for giret og skal banke altfor hardt til med en gang, kan det fort bikke over. Det er noe jeg må passe på, erkjenner hun.

Det er mye som skal ut på en gang, men om Johaug ikke klarer å kanalisere alt hun sitter inne med på en hensiktsmessig og fornuftig måte, kan det gi negative utslag.

Har planen klar

Johaug forteller til Dagbladet at hun tror tålmodighet og langsiktighet i tankegangen blir essensielt på veien tilbake til verdenstoppen.

MOTIVERT: I slutten av juni går Therese Johaug sin første konkurranse på nesten to år. Den forrige var her i Lysebotn i juli 2016. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOTIVERT: I slutten av juni går Therese Johaug sin første konkurranse på nesten to år. Den forrige var her i Lysebotn i juli 2016. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Jeg må gjøre jobben, være tålmodig og bruke tid. Jeg må ikke stresse og få ut alt jeg har av motivasjon og revansjelyst på en gang. Det blir en lang sesong, og høydepunktet kommer først i februar. Hvis jeg klarer å komme meg opp på nivået jeg var på og gjøre det rette, kan jeg kjempe om medaljer i VM, sier 29-åringen.

Langrennsesset tok en treningspause da hun fikk den endelige dommen fra CAS i slutten av august, som betød av drømmen om OL i Pyeongchang røk. Johaug trengte å få fokuset vekk på noe annet, i visshet om at neste mesterskap var nesten to år unna.

Gikk fra Bjørgen på trening

I januar startet Johaug imidlertid opptreningen igjen.

- Jeg har trent mye siden jul, etter en rolig periode på høsten, spesielt i oktober og november. Etter det har jeg har fått trent veldig bra, forteller 29-åringen fra Dalgsbygda.

- Stemmer det at du har «parkert» Marit Bjørgen på flere økter?

SNAKKER UT: Therese Johaug gjester Senkveld, hvor hun forteller om tiden etter dopingdommen. Video: TV 2 Vis mer

- Haha, på øktene med Marit så vi effekten av å ha mye overskudd, for det har jeg langt mer av i denne perioden enn hva Marit har hatt midt i konkurransesesongen, forklarer Johaug til Dagbladet.

Om to dager er suspensjonsperioden over. Da skal Johaug tilbake på landslaget og være med på hele landslagsopplegget som starter med markedsdagene og fortsetter med Sognefjellet og blant annet flere høydeopphold til høsten.

- Trist og rart

Dermed kan hun endelig trene organisert igjen med verdens beste langrennslandslag, selv om savnet av Bjørgen vil bli merkbart.

- Marit er et vanvittig stort forbilde for meg, som jeg har sett veldig opp til. Hun er også ei kjempegod venninne. Det er trist og rart at hun gir seg. Marit vil bli savnet. Det blir kjemperart uten henne, sier Johaug.

- Jeg prøvde å overtale henne. Men jeg kjenner Marit så godt at jeg skjønte at det ikke var noe poeng. Motivasjonen var ikke der den burde være. Da støtter jeg valget hennes. Heldigvis kommer vi fortsatt til å ha mye kontakt og møtes ofte, forteller hun.

Vil trene videre med lillebror

I perioden utenfor landslaget har lillebror Karstein Johaug vært en ekstremt viktig treningspartner for motbakkedronningen.

Selv om hun nå er tilbake på landslaget, vil Johaug fortsette å trene mye med Karstein.

- Ja, det kommer jeg til å gjøre. Karstein er veldig viktig for meg og gir meg god matching. Vi pusher hverandre på ulike områder. Karstein er en veldig fin sparringpartner, forteller Johaug til Dagbladet.

Sammen med Bjørgen la hun etter OL i Vancouver en ny treningsstandard i langrennstoppen og løftet volumet til et helt nytt nivå, som blant annet har inspirert Martin Johnsrud Sundby.

- Marit og jeg har trent mye i mange år og pushet hverandre til å ta nye steg. Jeg tror det er derfor vi har kommet så langt. Vi har pushet hverandre og pushet grenser. Her var det også flere jenter, som Kristin Størmer Steira, som var med på å sette en ny standard, forteller Johaug.

- Samtidig er ikke alt alvorlig heller, og vi tar også godt vare på hverandre som mennesker. Det er avgjørende. Det har også vært viktig at vi har utvekslet mye erfaringer og vært veldig åpne med hverandre.

Gjør rivalene nervøse

Det har gitt Johaug - sammen med hennes unike utholdenhetstalent - en motor som gjør henne til en konkurrert alle frykter i comebacket.

- Det blir andre boller neste sesong når Johaug er tilbake. Jeg gruer meg til hun kjører på i skyhøyt tempo fra første meter, sa Pärmäkoski til Dagbladet forrige måned.

- Therese er så sterk. Hun kommer til å sette i gang et helt utrolig tempo på disse rennene. Da må vi være klare. På kortere renn kan det gå, men alle vet hvor tøft det er å holde følge når hun setter i gang i enorm intensitet fra første meter på de lengste løpene, sa den finske langrennsstjerna.

Kikkan Randall, som i likhet med Bjørgen, Aino-Kaisa Saarinen og Justyna Kowalczyk nå legger opp, tror Johaug blir kvinnen å slå i distanserenn kommende sesong.

- Jeg er sikker på at Therese har mer motivasjon enn noen andre. Hun kommer til å bli råsterk. Ingen har den samme kapasiteten som henne. Slik var det i hvert fall sist gang hun konkurrerte mot oss, sier Randall til Dagbladet.

- Men hun er ikke best til alt, og det er mange gode jenter nå, som Jessica Diggins, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski og alle de norske. Det er løpere som kan avgjøre distanserenn med sine styrker. Det blir en spennende konkurranse, tror hun.

  • 30. juni gjør Johaug comeback i konkurransesammenheng på rulleski. Det skjer først i sommerlandsprinten og dernest i Kanalrennet 1. juli fra Lunde sentrum og rundt Flåbygd i Telemark.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!