<strong>MOTBAKKEDRONNING:</strong> Therese Johaug hadde hevdet seg bra også mot langrennsherrene i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE
MOTBAKKEDRONNING: Therese Johaug hadde hevdet seg bra også mot langrennsherrene i monsterbakken i Val di Fiemme. Foto: AFP / GIUSEPPE CACACE Vis mer

Johaug gikk omtrent like raskt som Northug opp monsterbakken: - Kanskje tidenes beste i motbakker

På nivå med de beste herrene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen har gått alpinbakken Alpe Cermis, populært kalt monsterbakken i Val di Fiemme, flere ganger enn Petter Northug.

Han er den eneste av herrene som har fullført Tour de Ski ti ganger og har i samtlige utgaver kjempet om pallen sammenlagt. Derfor har han alltid måttet presse seg maksimalt i den knalltøffe bakken.

Men fjorårets VM-konge har ikke noe godt forhold til den beryktede bakken. Der har han både mistet sammenlagtseirer og pallplasseringer, slik som på dagens etappe.

I motbakkeløp er Didrik Tønseth normalt sett i en egen klasse, mens Northug med joggesko som regel blir slått av både Therese Johaug og Heidi Weng.

Men på ski er det annerledes. Tønseth ble faktisk slått av både Northug og Therese Johaug på dagens etappe.

Utvalgte langrennsløpere opp Alpe Cermis:

Finn-Hågen Krogh - 17.05
Martin Johnsrud Sundby - 17.11
Sergej Ustjugov - 17.30
Petter Northug - 18.23
Aleksej Poltoranin - 18.27
Therese Johaug - 18.49
Didrik Tønseth - 19.09

Northug snakker seg ofte veldig ned på denne etappen, men er ikke så verst. I dag slo han blant annet Aleksej Poltoranin i duell og distanserte motbakkespesialisten Tønseth.

Jevnt mellom Johaug og Northug

Han slo også Therese Johaug opp monsterbakken, men det var bare så vidt. Fattige 26 sekunder skilte mellom verdens beste kvinnelige langrennsløper og mannen som har vært verdens beste langrennsløper på herresiden i en årrekke.

Johaug kunne roe ned og feire seieren inn mot mål, mens Northug gikk alt han kunne i duellen med Poltoranin. Dermed slo både Northug og Poltoranin langrennsdronninga med drøye 20 sekunder.

- Therese er kanskje tidenes beste langrennsløper i motbakker på kvinnesiden. Hun er helt suveren. Therese har et veldig høyt oksygenopptak og klarer å utnytte det bra. Det er veldig imponerende, sier langrennsekspert Torgeir Bjørn til Dagbladet.

Dagbladets måling er gjort fra bunnen av Alpe Cermis-bakken, hvor Johaug totalt bruke 18 minutter og 49 sekunder. Northug klokket inn på 18 minutter og 23 sekunder.

- Det er den beste Tour'en jeg har gått noensinne. Kanskje den beste bakken også, sier Johaug i et intervju til Dagbladet.

<strong>PRIS:</strong> Petter Northug og Therese Johaug mottok prestisjefulle priser på idrettsgallaen i går og gikk omtrent like raskt opp monsterbakken i Val di Fiemme i går.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRIS: Petter Northug og Therese Johaug mottok prestisjefulle priser på idrettsgallaen i går og gikk omtrent like raskt opp monsterbakken i Val di Fiemme i går. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Johaug var i en helt egen klasse på kvinnesiden og kunne også ha hevdet seg mot verdens beste langrennsherrer. Det var Matti Heikkinen, Finn-Hågen Krogh og Martin Johnsrud Sundby som hadde de aller beste tidene.

Sundby brukte 17 minutter og 11 sekunder fra første passeringspunkt i bunnen av bakken og inn til mål, mens Krogh var seks sekunder raskere enn Tour de Ski-kongen.

- Det er skremmende

Johaug var altså bare halvannet minutt bak de aller beste herrene og 26 sekunder bak Northug.

- Det er veldig imponerende det de beste herrene gjør i alpinbakken også, omtrent like imponerende som det Johaug gjør. Det er ikke så veldig sjokkerende at hun er så nærme. Sammenlignet med avstanden mellom herrer og kvinner i friidrett, er ikke avstanden så unormal, mener Bjørn.

Mange av konkurrentene er imidlertid skremt, deriblant Heidi Weng.

- Therese er helt rå. Det er nesten litt skremmende, sier Weng til NRK og ler.

- Jeg visste at Therese er i en egen klasse i den bakken. Hun er enormt sterk, supplerer Ingvild Flugstad Østberg.

Hun ble slått med nesten tre minutter av Johaug i bakken. Hvis det skal bli reell spenning i fremtidige utgaver av Tour de Ski, må utfordrerne trolig ha en ledelse på Johaug på flere minutter. Unntaket er Weng, som ble slått med «bare» ett minutt av Johaug.

Eventuelt kan Johaug gå sammen med herrene i selve monsterbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer