Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug

Johaug grep inn etter corona-forvirring

Corona-lungeviruset skaper usikkerhet for langrennseliten. Skilandslaget kjører ekstra skjerpede smitteverntiltak - men de har blitt praktisert ulikt de siste dagene.

CORONA: I Norge har avstandsregelen gått fra to til en meter, men for skijentene er det strengere regler, og det kan skape forvirring. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

BOGSTAD/LILLOMARKA (Dagbladet): Therese Johaug er nesten aldri syk. I likhet med resten av norsk langrenn har hun i mange år innarbeidet gode vaner knyttet til hygiene og tiltak for å redusere smitterisiko til et realistisk minimum.

Etter at corona-pandemien har utartet, har en stadig større del av Norges og verdens befolkning tilnærmet seg langrennsløperne og toppidrettens hygienevaner.

Da en fotograf ba Johaug, Helene Marie Fossesholm og Pål Gunnar Mikkelsplass om å gå nærmere hverandre - til den ene meteren regjeringen har gått ut med som minimums avstandsgrense - måtte Johaug gripe inn.

- Er det ikke to meter som er reglene fra forbundet da? spurte Johaug.

TAR ANSVAR FOR Å UNNGÅ SMITTE: Therese Johaug 
Foto:Nina Hansen / dagbladet
TAR ANSVAR FOR Å UNNGÅ SMITTE: Therese Johaug Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

- Nå må du søke Bjervig om dispensasjon, fortsatte verdenseneren i langrenn - og fikk stoppet forsøket på å plassere skiessene nærmere hverandre.

  • Du kan se situasjonen i videoen øverst.

Johaug hadde helt rett: Norges Skiforbund har interne smittevernsnegler som innebærer at langrennsløperne skal holde minimums to meters avstand, der resten av samfunnet i dag opererer med én meters avstand som minimum i denne fasen av coronapandemien.

- Utgangspunktet for at vi har en tometersregel i Norges Skiforbund, er at vi må være hakket mer forsiktige. Vi vet ikke hvordan coronasmitte vil påvirke utøvernes helse i ettertid. Derfor er vi ekstra varsomme, forklarer langrennssjef Espen Bjervig til Dagbladet.

Johaug legger ikke skjul på at frykten for smitte er ekstra stor for langrennsløperne i disse tider.

BRØT EGNE REGLER: Langrennskvinnene klarte ikke helt å følge egne corona-regler med minimumsavstand på to meter til enhver tid under denne ukas samling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BRØT EGNE REGLER: Langrennskvinnene klarte ikke helt å følge egne corona-regler med minimumsavstand på to meter til enhver tid under denne ukas samling. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Passer ekstra på

Langrennsdronninga er svært sjelden syk og har tidligere fortalt til Dagbladet hva hun tror er årsaken til det.

Men med lungeviruset COVID-19 som en stor og usikker trussel, er også Johaug - som normalt er blant de minst hysteriske hva angår smitte og bakterier - ekstra forsiktig i disse dager.

- Det er viktig for oss å ikke bli syke og prøve å gjøre hva vi kan for å unngå smitte. Det er ingen garantier for noe, men om vi har avslappede skuldrer, er bevisste og følger retningslinjene, skal det her gå fint, sier Therese Johaug til Dagbladet.

- Det er klart man er enda mer bevisst i disse tider enn i normale tider, selv om vi er bevisste til vanlig også på disse tingene. Vi passer ekstra på å ha med Antibac og berøre minst mulig. Det er heldigvis lite smitte i det norske samfunnet i dag, så vi får krysse fingrene for at det holder seg.

BOMTUR: Da langrennslandslaget valgte å droppe Ski Touren i Canada, var det to skistjerner som allerede hadde satt seg på flyet. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

På samlingen til herrelandslaget avdeling Oslo - med Sjur Røthe, Simen Hegstad Krüger og Pål Golberg som noen av utøverne, ledet av Eirik Myhr Nossum - kjørte skigutta en hard intervalløkt på rulleskianlegget i Lillomarka. Den ble gjennomført rikelig avstand mellom utøverne, godt i pakt med både nasjonens og forbundets egne smitteregler.

Weng: - Litt skummelt

På samlingen til langrennskvinnene i Oslo - som ble startet og avsluttet ved Bogstadvannet - dannet det seg imidlertid grupper hvor tometersregelen i perioder ikke ble overholdt.

Det er en vanskelig øvelse i seg selv når man skal trene hardøkter.

- Vi skal holde to meter bak og én meter til siden. Det er greit å ha litt avstand i disse tider. Jeg merker selv at man må holder seg unna. Folk har vært flinke til det, sier Heidi Weng til Dagbladet.

SAMMEN IGJEN: Langrennskvinnene har trent mye alene de siste ukene. Denne uka har de vært samlet igjen, på en spesiell og begrenset hjemmesamling med strenge smittevernstiltak. Foto:Nina Hansen / dagbladet
SAMMEN IGJEN: Langrennskvinnene har trent mye alene de siste ukene. Denne uka har de vært samlet igjen, på en spesiell og begrenset hjemmesamling med strenge smittevernstiltak. Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Langrennsesset fra Ytre Enebakk erkjenner at de siste månedene har vært litt skumle.

- Det viktigste for meg er at vi holder oss friske. Det blir som det blir med sesongen. Det var en periode der det var litt skummelt, men nå begynner det å gå seg litt til. Lungene er viktige for oss, så vil jo holde oss friske, forteller Weng.

Støtter beslutningen

Ragnhild Haga er glad for at de har ekstra strenge avstandsregler, selv om de ikke ble overholdt under hele tirsdagens økt.

- Vi har kjørt en strengere linje. Jeg er egentlig glad for det. Det er bedre å holde litt igjen og være på den sikre siden. Det er viktig at vi er bevisste, sier Haga til Dagbladet.

Svært mange av Norges mestvinnende langrennsløper har diagnostisert astma. Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for langrenn i Norges Skiforbund, legger ikke skjul på at flere av disse kan være i en risikosone.

SAMMEN IGJEN: Langrennskvinnene har trent mye alene de siste ukene. Denne uka har de vært samlet igjen, på en spesiell og begrenset hjemmesamling med strenge smittevernstiltak. Foto:Nina Hansen / dagbladet
SAMMEN IGJEN: Langrennskvinnene har trent mye alene de siste ukene. Denne uka har de vært samlet igjen, på en spesiell og begrenset hjemmesamling med strenge smittevernstiltak. Foto:Nina Hansen / dagbladet Vis mer

Tiltak

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at de gjør flere smitteverntiltak for å redusere risikoen.

- Vi tenker såpass mye på det at vi prøver å holde to meters avstand. Utøverne på samlingen her bor hjemme i stedet for at de bor på hotell. Vi prøver å begrense smitterisiko. Lungene er veldig viktige. De må vi ta vare på etter beste evne, forteller Bjervig.

- Vi er godt vant med å leve etter smitteverntiltak som Antibac, hoste i albuer og sånne ting, men vi prøver å begrense kollektivtransport og ikke fly blant annet. Det er derfor landslagene har samling på ulike steder etter hvor de bor.

UENIGE: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum er ikke særlig begeistret for Simen Hegstad Krügers treningsmengde denne våren. Skistjerna selv mener han har trent bra. Reporter / video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Heidi Weng - som i likhet med Ragnhild Haga fikk en tøff start på coronaperioden da de landet i Canada rett etter at Norges Skiforbund besluttet å droppe verdenscupavslutningen - synes likevel at denne spesielle perioden har gått fint hittil.

- Jeg føler ikke at vi skal klage. Det er andre som har det verre enn oss. Jeg får gjort det jeg skal, sier Weng.

- Nå er det annerledes tider. Jeg har ikke gjort det som er tryggest å gjøre, men jeg har utnyttet skimulighetene. Jeg gikk på ski til 23. mai på Skeikampen og har trent bra tidligere enn før.

KLESTABBE: Da skijentene startet sesongoppkjøringen gikk det ikke helt på skinner for Heidi Weng. Reporter / Video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Oppfordring

Ragnhild Haga håper at smitteverntiltakene kanskje kan gi folk flest bedre hygienerutiner også i normale tider.

- Jeg har ikke vært så redd på egne vegne, men mest for å smitte eldre. Jeg har gjort det jeg kan for å unngå det. Vi skiløpere er ganske «gærne» med Antibac fra før. Jeg har sett en del andre som har blitt mer som oss på den fronten - slike ting som vi gjør til vanlig, sier langrennsprofilen.

- Det er liten innføring i hvordan bli toppidrettsutøver på hygienefronten. Det er kanskje en del kan ta med seg også i framtida, håper hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!