Langrenn, doping:

Johaug hadde 260 ganger mer dop i kroppen enn Contador: - Endelig nyanserer vi ting litt

Høstens norske dopingsaker gjør at mange ser tilbake på tidligere dommer med nye øyne. Det er sunt, mener Mads Kaggestad.

MERKET MANN: Alberto Contador kommer alltid til å ha dopingdommen hengende over seg. Det siste året har gitt nordmenn grunn til å se nærmere på slike dommer. Foto: NTB Scanpix/AFP  / JAIME REINA
MERKET MANN: Alberto Contador kommer alltid til å ha dopingdommen hengende over seg. Det siste året har gitt nordmenn grunn til å se nærmere på slike dommer. Foto: NTB Scanpix/AFP  / JAIME REINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Etter at denne artikkelen ble publisert, har Therese Johaug blitt dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens voldgiftsrett. Dommen ble kjent 22. august.

(Dagbladet): I 2010 ble den spanske syklisten Alberto Contador utestengt i to år etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet clenbuterol under det årets Tour de France.

Dopingsaken er blant de mest omtalte de siste ti årene, både på grunn av Contadors stjernestatus på den tiden, men også på grunn av den oppfinnsomme unnskyldningen spanjolen forfulgte: Han og teamet mente han kunne ha fått i seg stoffet gjennom forurenset biff.

Den internasjonale voldgiftretten for sport, CAS, trodde ikke på den forklaringen etter grundige undersøkelser, men antok i dommen i stedet at Contador kunne ha inntatt clenbuterol gjennom et kosttilskudd.

Mengden clenbuterol i Alberto Contador kom også fram i forbindelse med behandlingen av saken: 50 picogram per ml. Det tilsvarer 0.05 nanogram per ml. Til sammenlikning forklarte Antidoping Norge under Therese Johaug-dommen nylig at den norske jenta hadde 13 nanogram clostebol per ml i kroppen da hun testet positivt i fjor - det vil si en mengde 260 ganger så stor som i tilfellet Contador. Det er kanskje ikke veldig relevant å sammenlikne virkestoffer en til en på den måten, men: Begge doser ble erklært som tydelig ikke-prestasjonsfremmende av domstolen til slutt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer