Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Langrenn, doping:

Johaug hadde 260 ganger mer dop i kroppen enn Contador: - Endelig nyanserer vi ting litt

Høstens norske dopingsaker gjør at mange ser tilbake på tidligere dommer med nye øyne. Det er sunt, mener Mads Kaggestad.

MERKET MANN: Alberto Contador kommer alltid til å ha dopingdommen hengende over seg. Det siste året har gitt nordmenn grunn til å se nærmere på slike dommer. Foto: NTB Scanpix/AFP  / JAIME REINA
MERKET MANN: Alberto Contador kommer alltid til å ha dopingdommen hengende over seg. Det siste året har gitt nordmenn grunn til å se nærmere på slike dommer. Foto: NTB Scanpix/AFP  / JAIME REINA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2010 ble den spanske syklisten Alberto Contador utestengt i to år etter å ha testet positivt for det forbudte stoffet clenbuterol under det årets Tour de France.

Dopingsaken er blant de mest omtalte de siste ti årene, både på grunn av Contadors stjernestatus på den tiden, men også på grunn av den oppfinnsomme unnskyldningen spanjolen forfulgte: Han og teamet mente han kunne ha fått i seg stoffet gjennom forurenset biff.

Den internasjonale voldgiftretten for sport, CAS, trodde ikke på den forklaringen etter grundige undersøkelser, men antok i dommen i stedet at Contador kunne ha inntatt clenbuterol gjennom et kosttilskudd.

Mengden clenbuterol i Alberto Contador kom også fram i forbindelse med behandlingen av saken: 50 picogram per ml. Det tilsvarer 0.05 nanogram per ml. Til sammenlikning forklarte Antidoping Norge under Therese Johaug-dommen nylig at den norske jenta hadde 13 nanogram clostebol per ml i kroppen da hun testet positivt i fjor - det vil si en mengde 260 ganger så stor som i tilfellet Contador. Det er kanskje ikke veldig relevant å sammenlikne virkestoffer en til en på den måten, men: Begge doser ble erklært som tydelig ikke-prestasjonsfremmende av domstolen til slutt.

UTESTENGT: Therese Johaug. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
UTESTENGT: Therese Johaug. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

Hva tenker folk når de hører navnet til Contador? For syv år siden var fordømmelsen ganske sterk her til lands, og biffunnskyldningen ble latterliggjort av flere. Nå har vi selv en superstjerne, dømt for brudd på dopingreglene, med en forklaring som mistenkeliggjøres av landene rundt oss.

Det skaper en debatt som kan være sunn, mener TV 2-kommentator Mads Kaggestad.

- Først, når det gjelder Contador - der vet jeg helt ikke hva jeg skal tro. Det må jeg innrømme. Han fikk to års utestengelse, og mente årsaken var en biff. Det ble han ikke trodd på, og det er derfor han fikk to år, sier han til Dagbladet.

- Men jeg sa i forbindelse med den saken at det er en god del utøvere som har blitt frikjent for nettopp prøver med Clenbuterol, dersom de kan bevise at det er kommet inn gjennom eksempelvis kjøtt og kylling, sier Kaggestad.

Ikke sort/hvitt

Han minner om Michael Rogers, Contador-lagkameraten som slapp utestengelse etter en positiv prøve for Clenbuterol i 2014, nettopp etter å ha blitt trodd på at han hadde spist forurenset kjøtt i Kina.

Samtidig er Kaggestad glad for at det er blitt økt oppmerksomhet rundt dette paradokset: At den stadig mer grundige jakten på jukserne medfører at mer eller mindre uskyldige ofre kan få lide.

- Når jeg kommenterer sykkelløp, og noen går i brudd, og vi har tid til å fortelle litt om rytterne som er med der framme, så er det ofte du kommer inn på ryttere som er tidligere dopingtatt. Da vi legge til hva som faktisk skjedde, fortelle om hele dommen, fortelle at vedkommende ble tatt for det og det stoffet, hva som skjedde med anken etc. Vi kan ikke bare si at denne fyren er en juksemaker, sier Kaggestad.

- Doping er ikke sort/hvitt, det er grad av skyld, og det er viktig at utøverne blir hørt. Det er viktig at publikum setter seg inn i saker før de hugger hodet av folk.

- Hva tror du Johaug-saken har gjort med nordmenns syn på nettopp denne problematikken?

- Det begynte nok allerede med Johnsrud Sundby-saken, at folk begynte å snakke om andre begreper enn doping - plutselig kalte vi det «regelbrudd» og «astmatrøbbel». Det er faktisk en dopingsak, sier Mads Kaggestad.

- Men endelig nyanserer vi ting litt. Det er ikke mange måneder siden Simon Yates ble tatt i en veldig lik sak, og overskriften i min egen redaksjon var «Ny dopingskandale i sykkelidretten». Med en gang jeg leste den saken så jeg at dette slett ikke var en dopingskandale, men en sak som han garantert ville slippe billig for, sier TV 2-eksperten.

Yates fikk til slutt fire måneders utestengelse, og mistet Tour de France, etter at laget hans tok det hele og fulle ansvaret for å ikke ha ordnet en såkalt TUE, medisinsk fritak for bruken av Terbutaline, en astmamedisin.

Dramatiske konsekvenser

Samtidig finnes det flere eksempler på folk som blir rammet enda hardere enn det Therese Johaug nå ser ut til å bli. Den belgiske syklisten Jonathan Breyne ble tatt for Clenbuterol i 2013, på samme tid som Michael Rogers, men ble senere frikjent av samme årsak - forurenset kjøtt i Kina.

Før han ble renvasket, tok han en overdose piller på en parkeringsplass i desperasjon over å ha blitt outet som jukser. Livet hans ble reddet på sykehuset etter at kjæresten hans fant ham raskt.

Det forteller litt om belastningen den dypt prinsipielle håndhevelsen av dopingreglementet kan medføre, mener Mads Kaggestad, som selv opplevde at en lagkamerat fikk karrieren nær ødelagt.

- Jeg syns det alltid har vært lurt å høre på rytterne. Dimitrij Fofonov var på laget mitt, han fikk i seg et stoff via en krem han hadde fått av den offisielle rittlegen. Det er en sak som er veldig lik Johaugs. Han fikk to år, sonet ett av dem, før han ble frifunnet. Men da var han allerede sparket fra laget, forteller han.

Flere har i det siste kommet med ønsker om en mer skjønnsmessig behandling av disse sakene, men det er vanskelig.

ENGASJERT: Mads Kaggestad.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ENGASJERT: Mads Kaggestad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er knallhardt for de som blir rammet, men det er også laget for at kyniske utøvere ikke skal kunne unnskylde seg med alt mulig rart - for eksempel skylde på legen. Det finnes svindlere med så mye økonomisk pondus at de kan klare å kamuflere juks, og så unnskylde seg etterpå. Men det dømmer også uskyldige utøvere, sier Mads Kaggestad.

- Derfor har jeg litt tro på det Olaf Tufte sier, at man må se på type stoff, og om du blir trodd. Men så også antall ganger du blir tatt. Du bør slippe unna med liten straff første gang, men hvis du blir tatt igjen, så skal du henge i en tynn tråd, mener han.

Kommer justeringer

Hva gjelder Alberto Contador, er Kaggestad forsiktig med å felle noen ny dom sju år etter.

Heller ikke Therese Johaug vet ennå om de 13 månedene med utestengelse blir den endelige straffen. Men at diskusjonen gjenstår er positivt, for vi er blitt tvunget til å anerkjenne utfordringene rundt et nådeløst dopingregelverk og et stadig sterkere antidopingarbeid, mener TV 2-kommentatoren.

- Bare det at Johaug blir tatt i doping og at det blir offentliggjort, forteller at vi har et uavhengig antidopingbyrå i Norge som offentliggjør positive prøver selv når det gjelder våre beste utøvere. Det er ikke selvsagt, påpeker han.

- Det er en fæl sak for Johaug. Men det kommer til å være med på å utvikle antidopingarbeidet videre. Det kommer til å komme justeringer. Jeg var redd for at Johaug-saken skulle bli en sak der man begynte å se på dopingarbeidet som et problem, men det er virkelig en mulighet. Johaug sier hun forstår at regelverket må være strengt, men hun mener det er urettferdig. Det er nettopp det, vi vet foreløpig ikke hvordan vi skal best håndtere disse sakene.

WADA har forøvrig advart utøverne mot å spise kjøtt i Kina de siste årene. Da det norske skøytelandslaget var i landet i november, var det med et strengt forbud fra Olympiatoppen mot å spise svine- og oksekjøtt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!