Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug har ekte gull i bindingene når hun går

Går ned i lønn med ny sponsoravtale.

TESTET SEG SIKKER: Therese Johaug, her sammen med skismører og sjefstester Snorre Haugland under trening på Beitostølen i går, brukte lang tid på å bestemme seg for å bytte bindinger før OL-sesongen. Til gjengjeld har hun fått helt eksklusive bindinger av sin nye leverandør.Foto: Endre Vellene/ Dagbladet
TESTET SEG SIKKER: Therese Johaug, her sammen med skismører og sjefstester Snorre Haugland under trening på Beitostølen i går, brukte lang tid på å bestemme seg for å bytte bindinger før OL-sesongen. Til gjengjeld har hun fått helt eksklusive bindinger av sin nye leverandør.Foto: Endre Vellene/ Dagbladet Vis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Det er faktisk 18 karat gull i disse bindingene, forteller en stolt markedsdirektør i Rottefella, Lars Bergerud, og viser fram Therese Johaugs splitter nye gullbindinger før hun skal legge ut på morgenens treningsøkt i tolv minusgrader på Beitostølen.

Utstyrsbytter er som regel forbundet med stor risiko for toppidrettsutøvere, og derfor er det oppsiktsvekkende at Johaug bare for noen små uker siden bestemte seg for å bytte bindinger på skiene sine. I en OL-sesong er det som kjent ekstra dumt å ta sjanser.

- Ja, det er jo ikke så vanlig å gjøre dette før en OL-sesong, men nå har jeg testet dem siden påsken, og jeg merker at jeg får mye bedre balanse oppå skiene, sier Johaug om bindingene nesten hele landslaget allerede går på.

- Så hvorfor har du ikke byttet før?

- Ja, det kan du si. Det tar litt tid med oss som er fra Dalsbygda, veit du, gliser hun og glir ut i løypene som huser hele den norske langrennselitens sesongåpning i dag.

Smøreren anbefalte
Ifølge produsenten er det altså stabiliteten i selve bindingen som er den vinnende faktoren. Den stabiliteten gir blant annet bedre glid, men også den enkle justeringen av bindingen oppå skiene gir spesielt smørerne mer å spille på i smørebua. Dersom Johaug mener at festet ikke er perfekt, kan støtteapparatet justere trykkpunktet på skien ved å klikke bindingen framover eller bakover etter behov.

Endringen er gjort på tre sekunder, og er spesielt nyttig i de rennene smøreforholdene er vanskelige. Som under OL i Sotsji i februar.

- Vi snakket lenge om dette før hun bestemte seg, og det er ikke fritt for at jeg anbefalte henne å bytte, sier Johaugs smører, Snorre Haugland til Dagbladet.

Den anbefalingen, og det faktum at Lars Bergerud hadde stått på hardt og lenge for å sikre seg Johaugs underskrift, endte altså i et bindingsbytte som vekker oppsikt.

Ned i lønn
Johaug-navnet er ifølge Bergerud det råeste du kan knytte til et norsk skiprodukt i dag, og derfor har de også gravd dypt i lommeboka for å få det til. Og det handler ikke om den beskjedne gullbeholdningen de har lagt inn i selve bindingen.

- Da hun sto uten kontrakt etter forrige sesong, så vi at dette var en gyllen mulighet for å få det til, sier Bergerud.

- Jeg går ned i lønn med denne avtalen. Men det viktigste er at jeg har et utstyr som jeg føler er det beste, og da er det samme hvor mye penger jeg får. Jeg skal stå hundre prosent for det utstyret jeg har. Det skal ikke være 99,9, det skal være hundre, sier Johaug til Dagbladet.

- Og det var jo litt kult at de la ekte gull inn i bindingene også. Da jeg så dem, tenkte jeg bare, hæ, hva slags bindinger er det der? Så fikk jeg høre at de bindingene der var bare til meg, og da sa jeg bare hæææ? Det var litt kult, da, gliser hun.

Også smører Haugland er smørblid inni smørebussen når han viser fram et av de mange ferdigpreparerte Johaug-parene med gullbindinger.

- Jeg tror vi kan få mange gylne øyeblikk med disse, smiler han.

GULL: Therese Johaug har fått nye bindinger til testing på Beitostølen. Foto: Endre Vellene
GULL: Therese Johaug har fått nye bindinger til testing på Beitostølen. Foto: Endre Vellene Vis mer