Johaug jakter den store kjærligheten

Men det blir neppe Northug.

Hva føler du nå?

- Jeg er veldig glad for å være i Oslo. Her er det høst. Hjemme er det jo vinter og 30 centimeter nysnø.

Har du hatt en bra sommer?

- Ja, veldig bra. Jeg har gjort mye forskjellig sammen med vennene mine. Det er blitt litt farting, så jeg har fått opplevd mye.

Ser fram til sesongstart?

- Ja, jeg gleder meg nå. Jeg kjenner at det nærmer seg nå som det har kommet litt snø og sånn.

Du slo igjennom på veldig kort tid, begynner du å bli vant til mediakjøret nå?

- Det var en stor kontrast det første året, etter at jeg brøt igjennom i Sapporo, men jeg er litt mer vant til det nå.

LETER ETTER LYKKEN: Ingen har bedre testresultater enn Therese Johaug i høst. Men i kjærligheten går det tråere for 20-åringen fra Dalsbygda. Foto: Erik Berglund
LETER ETTER LYKKEN: Ingen har bedre testresultater enn Therese Johaug i høst. Men i kjærligheten går det tråere for 20-åringen fra Dalsbygda. Foto: Erik Berglund Vis mer

Føler du at det stilles for store forventinger til deg?

- Jeg merket det litt i fjor etter at jeg tok VM-bronsen, at det var sånn «herregud, hun kjem til å bli noe stort». Men jeg går liksom ikke og tenker på det selv. Det viktigste er at jeg har mine målsettinger og mine mål jeg skal nå. Jeg kan ikke tenke på hva alle andre forventer av meg.

Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- Det er at jeg har det bra, at jeg er fornøyd med meg selv og at ting går bra, både med familie og venner, og på ski.

Hva er det største du har opplevd?

- Det må nok være den tredjeplassen jeg fikk i Sapporo. Det er det største. Det var så uvirkelig og uventet som det kunne blitt. Jeg hadde slitt litt med sjukdom i forkant, så jeg hadde egentlig lyst til å reise hemmat. I løypa var jeg så sliten, jeg så bare en sånn rød målstrek i huet mitt. Det var fantastisk å komme i mål. Jeg hadde blitt nummer tre i et verdensmesterskap, som jeg overhodet ikke hadde tenkt på før sesongen starta. Målet mitt for sesongen var å kvalifisere meg for junior-VM.

Hva er din tyngste karriereskuffelse?

- Jeg har ikke hatt så mange nedturer, det skal sies, men hva skal jeg si da? Hmmm, jeg tror det må bli da jeg skulle gå et kretsmesterskap da jeg var 13-14 år. Jeg ble sjuk og fikk ikke lov av mamma å gå, fordi jeg hosta så fælt og sånne ting. Da var himmel og jord i bevegelse. Det var så viktig for meg å gå det skirennet.

Johaug jakter den store kjærligheten

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?

- Det er kanskje å drive med den idretten jeg driver med, fordi jeg drev veldig aktivt på med fotball og turn også.

Var du like god i fotball og turn som i langrenn?

- Jeg var veldig mye med på fotballaget og gjorde det bra. Jeg valgte ski fordi jeg så at jeg nådde de målsettingene jeg satte meg.

Hva er den dårligste avgjørelsen du har tatt?

- Eh (tenker lenge). Jeg har tatt mange, men ingen som utpeker seg.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- Det er å lytte til kroppen sin og gjøre det jeg sjøl mener er riktig, og ikke forvente eller gjøre det alle andre mener. Jeg stoler på mine egne avgjørelser.

Hvem ga deg det rådet?

- Min mor!

Hva er den største utfordringen du står overfor i dag?

- Det er å ha is i magen. Jeg må forvente at ting ikke bare går oppover, men at det kommer nedturer, både på ski og ellers. Det er sånn at når det går bra med det du driver med, så går livet også veldig lett, men når det ikke går så bra i langrenn, så kanskje det utenom blir tyngre også. Jeg har veldig lett for å si ja til å være med på alt, og så står jeg der og så bare «øh». Jeg har ikke mer enn 24 timer i døgnet å gjøre ting på.

Hva er den viktigste erfaringen du har høstet fra idretten og livet?

- At jeg skal stole på meg sjøl. Og så har jeg tenkt masse på det med studier, at jeg må komme i gang med det. Men jeg er jo bare 20 år, og jeg har mange, mange år på meg. Skal jeg drive på med langrenn, så gjør jeg det nå liksom. Jeg har flyttet til Trondheim nå, og kommet litt med i et studiemiljø, og da får jeg lyst til å være vanlig student som kan studere full tid og ikke ha det jaget over seg. Det er sånn at jeg ikke kan være med på kino fordi jeg skal hjem å trene. Jeg kan ikke være med ut fordi jeg ikke skal bli sjuk fordi jeg skal på samling. Det er sånn hele tida. Det er et ork. Jeg føler meg litt råtten i forhold til kameratene.

Hva er de avgjørende grunnene til at du ble langrennsløper?

- Det er det med målsettingen. Jeg har alltid vært en veldig sånn idrettsperson. Jeg skal alltid vinne. Hvis jeg setter meg et mål, så skal jeg nå det.

Om du ikke drev med langrenn, hva skulle du da ha gjort?

- Da skulle jeg vært student, med glede. Jeg merker at det er andre ting i livet enn langrenn. Jeg skulle kost meg med venner og familie.

Hva er ditt skjulte talent?

- I hvert fall ikke å synge. Lempe silo, kanskje. Jeg er god på å mjølke kuer også. Det er mange som ikke tror jeg kan det.

Hva er din største flause?

- Det er å stå på en scene og synge da jeg gikk på barneskolen. Klippet ble vist på «Golden Goal» i fjor. Jeg har ikke satt en fot på en scene siden. Jeg dreit meg loddrett ut. Det skjer ikke igjen.

Hvem har vært dine mentorer og forbilder?

- Mentorene mine er Maj Helen Nymoen, mamma og pappa, Fredrik Aukland og Egil (Kristiansen), som er treneren min nå. Forbildet er Marit (Bjørgen). I starten var jeg ikke så opptatt av langrenn, selv om jeg gikk på ski. Men Marit var den store stjerna. Det er dame å se opp til det.

Hvem er ditt livs store kjærlighet?

- Jeg har ikke kjæreste da, he-he. Jeg melder egentlig pass. Foreløpig. Kanskje jeg finner min store kjærlighet snart. Det håper jeg.

Hva gjør en person sexy i dine øyne?

- Han må ha glimt i øyet.

Hvem er Norges mest sexy person?

- Norges mest sexy person? Meg? Neida, ha-ha!

Kan du ikke si Petter Northug? spør fotografen.

- Petter Northug, nei vettu! Han er ikke Norges mest sexy. (Tenker lenge) Aksel Lund Svindal er kjekk, så kanskje jeg skal velge ham. Det blir kanskje litt flaut å møte ham neste gang, men det er jo bare en kompliment, he-he. Jeg må passe på hva jeg sier. Nei, jeg går for ham, så får jeg stå for det.

Hva bryr du deg om i verden?

- Jeg bryr meg om at det ikke skal være så mye krig. Jeg er ganske forbanna på krigene i Midtøsten og alt som skjer der. Alle konflikter som oppstår. Sult og kriger hele tida. Vi vet ikke hvor heldige vi er her i Norge.

Hva irriterer og frustrerer deg?

- Jeg irriterer meg over sure folk, det klarer jeg ikke.

Hva ville folk aldri trodd om deg?

- Jeg kan virke veldig uskyldig. Jeg er kanskje med på å gjøre mer tull og fanteri enn det folk tror.

Hva var greia med den hoggormhistorien vi hørte om i fjor?

- Åh, herli\'land. Vi var på treningssamling i Aura, og jeg skulle jeg sette meg og ete. Tor Arne (Hetland) satt bak meg, og plutselig prikket han meg på ryggen, og spurte hvorfor jeg går så fort på langturer. Jeg bare «hæ», og så snudde jeg meg, og på tallerkenen lå en skikkelig svær hoggorm. Jeg bare hylte, vet du. Alle på restauranten snudde seg. Det var Eldar (Rønning) som la den der. Skurk!

Hvem ville du ha invitert til middag?

- Nelson Mandela hadde ikke vært så dum.

Fortell oss din morsomste historie fra idrettsbanen!

- Det blir avslutningsfesten i Bormio i fjor.

Hva skjedde?

- Nei, det kan jeg ikke gå i detaljer på, hæ-hæ.

Kom igjen, da!

- Jaaa, vi var en gjeng som var i veldig godt humør, og så ja... Hmmm. Det var så artig, jeg hadde det skikkelig morsomt. Vi hadde middag med en sponsor først, og så møtte vi alle de andre nasjonene på byen etterpå.

Den beste plata?

- Jeg synes Morten Harket har mange fine låter, men jeg kan ikke plukke ut ett album.

Den beste boka?

- Det må bli de tre bøkene av Stieg Larsson.

Synd han døde!

- Ja, jeg tror han kunne gjort mye bra. Jeg er veldig fascinert av bøkene hans.

Den beste filmen?

- Jeg synes «Pearl Harbor» er veldig fin. Det er faktisk den filmen jeg så sist. Og så har vi «Notting Hill» som er en koselig film. Jeg er veldig sånn på jentefilmer, da.

Hva føler du nå?

- Nå føler jeg at jeg har svart dumt på mange rare spørsmål. Ellers har jeg det bra og er fornøyd.

LES MER: I SportMagasinet, som følger gratis med Dagbladet hver fredag, kan du i dag blant annet lese mer om sprintgutta.
LURING:</B> - Jeg kan virke veldig uskyldig. Jeg er kanskje med på å gjøre mer tull og fanteri enn det folk tror.