Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug vurderer å endre vinnerformel

Johaug kan droppe Tour de Ski: - Jeg er feig

Utøvere som har stått over Tour de Ski, har gjort det best i mesterskap de siste sesongene. Nå er to av unntakene fra regelen tilbake, Therese Johaug og Petter Northug. Men bare Northug er sikker på at han vil gå touren.

VURDERING: Therese Johaug er én av få som har vunnet både Tour de Ski og VM. Likevel er det ikke gitt at hun går touren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VURDERING: Therese Johaug er én av få som har vunnet både Tour de Ski og VM. Likevel er det ikke gitt at hun går touren. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Marit Bjørgen har gjort det med suksess i flere år. Ragnhild Haga noterte seg for samme suksessoppskrift i fjor, sammen med Charlotte Kalla og Stina Nilsson.

Tour de Ski har mer og mer blitt et dilemma for utøverne: Skal de gå eller ikke gå?

I likhet med Bjørgen, Haga, Kalla og Nilsson hadde Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Iivo Niskanen tilsvarende suksess i OL etter å ha droppet Tour de Ski. Alle vant individuelle OL-gull.

Dario Cologna var unntaket som bekreftet regelen i Pyeongchang. Han vant både Tour de Ski og et individuelt OL-gull. Tidligere har Therese Johaug og Petter Northug klart det samme. Begge er tilbake i sirkuset kommende sesong.

Mens Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg - som har gått Tour de Ski, men slitt noe mer i enkelte mesterskap - må i tenkeboksen og finne ut om de skal legge en sesongplan som inkluderer touren eller ei, er faktisk også Johaug i samme tankeprosess.

GRÅTKVALT: Dalsbygd-jenta holdt sin første pressekonferanse etter å ha sonet ferdig den 18 måneder lange dopingutestengelsen. Video: NTB Scanpix Vis mer

Usikker på Tour de Ski

I sesong etter sesong lyktes hun med å være på topp både i Tour de Ski og mesterskap. Likevel er det ikke en selvfølge at hun går touren.

- Det er ikke bestemt enda om jeg går Tour de Ski eller ikke. Det er noe vi må se nærmere på, sier Johaug til Dagbladet.

Trener Pål Gunnar Mikkelsplass utdyper:

- Nei, det er ikke gitt at hun går Tour de Ski. Løpet er ikke lagt. VM i Seefeld er det store målet. Om hun går touren eller ikke, kan bli en vurdering ut ifra hvordan hun gjør i forsesongen, sier Mikkelsplass til Dagbladet.

- Therese er blant dem som har lyktes med begge deler flere ganger før. Hva tror du er årsaken til at hun har klart det som eksempelvis Marit har slitt med?

- Det kan være medfødte egenskaper, som gir henne en muskulatur som gjør at hun tåler flere harde løp. En større muskulatur trenger kanskje mer restitusjon. Alder spiller også inn her, mener han.

Johaug: - Jeg er feig

Det som mange anså som en selvfølge, er altså ikke nødvendigvis det.

Samtidig påpeker Johaug at det mest sannsynlige er å velge et sesongopplegg som hun tidligere har hatt suksess med.

- For min del handler det om å gjøre det som har fungert før. Jeg må ikke føle at jeg skal begynne på et prosjekt og eksperimentere mye. Jeg er feig og vil stort sett velge det safe og det kjente, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvem frykter du mest kommende sesong av konkurrentene?

- Stina Nilsson, Jessica Diggins og Krista Pärmäkoski har alle tatt steg. Det samme har flere av de norske jentene. Jeg må gjøre det samme om jeg skal matche dem, sier 29-åringen.

Kvinnelandslagets nye trener Ole Morten Iversen kommer fra jobben i Sverige hvor Nilsson og Kalla lyktes stort i OL etter å ha droppet touren. Han er delt i sitt syn på tematikken.

- For noen utøvere er det riktig å droppe Tour de Ski, men det betyr ikke at det gjelder alle. Det finnes ingen fasit her. Det er individuelt hva som fungerer for enkelt. Dette er noe vi må vurdere sammen framover for hver enkelt utøver, sier Iversen til Dagbladet.

Krüger kan endre planen

Mens Tour de Ski-spørsmålet er fortsatt ikke besluttet for Johaugs vedkommende, er Northug i sitt landslagscomeback klokkeklar på at touren er en viktig del av sesongen hans for å være på topp i VM i Seefeld.

Simen Hegstad Krüger var OL-kongen i Pyeongchang fram til han dro hjem. En del av suksessoppskriften var å droppe touren. Likevel vurderer han å endre sesongplanen neste sesong.

- Det var helt riktig for meg å stå over Tour de Ski forrige sesong, men det er ikke sikkert jeg gjør det kommende sesong. Det er noe jeg må vurdere framover. Men det er veldig trygt å ha med erfaringer fra hva som har fungert før, sier Krüger til Dagbladet.

- Jeg har ofte vært i godt slag etter en god treningsperiode. Det kommer mange fine renn på rekke og rad i sesongstarten fram mot Tour de Ski. Der er det muligheter til å gå seg inn i en VM-tropp. Jeg kommer til å sette meg ned sammen med trenerne og blinke ut de rennene jeg bør gå raskt i.

Cologna og Bjørgens tips til Weng

For dem som har lyktes med dobbelen Tour de Ski og mesterskap i samme sesong, er erfaringene at det krever harde prioriteringer og lengre konkurransefrie treningsperioder etter touren.

Det er i hvert fall det Dario Cologna tror er årsaken til at han fulgte opp Tour-seieren med å triumfere også i OL, der Heidi Weng på kvinnesiden ikke klarte det samme.

- Nøkkelen er å holde seg frisk og legge inn en god treningsperiode med mye mengde på lavere intensitet etter Tour de Ski. For min del føler jeg touren hjelper på å komme i form, men det er helt avgjørende å bruke god tid etter touren før man konkurrerer igjen, sa Cologna til Dagbladet etter OL-gullet.

- Jeg tror det er smart å vente ganske lenge med å konkurrere igjen etter touren. Det er i hvert fall min erfaring. Noen uker med rolig trening er viktig, sier Cologna.

Det samme tenker Marit Bjørgen, som håper Weng gjør et par endringer for å redusere konkurranseprogrammet noe kommende sesong.

- Det handler om små justeringer for å peke ut hovedmålet for sesongen og legge konkurranseplanen etter det. Jeg tror noen endringer på konkurranseplanen er det som skal til, men dette må Heidi selv komme fram til, sier Bjørgen til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!