Johaug knuste alle da Weng gikk i mål en runde for tidlig

Dramatisk jakstart i Kuusamo.

VANT: Therese Johaug vant minitouren i Kuusamo etter en overbevisende jakstart.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT: Therese Johaug vant minitouren i Kuusamo etter en overbevisende jakstart. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det ble en høydramatisk finale i Kuusamo. Therese Johaug gikk inn til en suveren seier i minitouren og alt virket å være som normalt.

Men bak Johaug utspilte det seg et vanvittig drama. På den nest siste runden startet plutselig Heidi Weng en utrolig sluttspurt.

De fleste var overrasket over at 24-åringen rykket så voldsomt på det tidspunktet. Weng var på sin side mest overrasket over at alle de andre sparte krefter.

For det var bare Weng som trodde at de skulle inn til mål. Det var bare Weng som spurtet inn på oppløpet, mens konkurrentene gikk videre på den siste runden.

- Det skal jo ikke skje. Det er løpernes ansvar. Heidi må ha regnet feil. Det er bare trist, sier Jens Arne Svartedal.

- Ja, trist er ordet, supplerer NRK-kollega Post.

Rykket ifra tidlig Therese Johaug gikk ut likt med Ingvild Flugstad Østberg i front på den avsluttende jaktstarten i minitouren i Kuusamo.

Heidi Weng fulgte kun fem sekunder bak, etterfulgt av den svenske trioen Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson og Charlotte Kalla, samt Maiken Caspersen Falla.

Johaug ønsket ikke å invitere de spurtsterke forfølgerne inn i vinnerkampen og satte på turboen fra første stavtak. Det tok ikke lang tid før den nye langrennsdronningen var alene i front.

Bak henne dannet det seg en kvartett bestående av Flugstad Østberg, Weng, Ingemarsdotter og Nilsson, mens Kalla og Falla gikk sammen noen sekunder bak der igjen.

Kollaps av Kalla Etter fem av ti kilometer virket det hele avgjort. Da ledet en superpigg Johaug med hele 25 sekunder på den norsk-svenske kvartetten. Kalla fikk en luke på Falla, men hadde likevel hele 42 sekunder opp til jernkvinnen fra Dalsbygda.

Johaug fortsatte å øke og øke i front, mens Kalla gikk på en smell rundt seks kilometer. Da ble det svenske esset plutselig tatt igjen og passert av det finske esset Kerttu Niskanen.

- Det er rett og slett en liten kollaps av Kalla, sier NRK-kommentator Jann Post.

På den tredje runden satte Weng inn et massivt rykk. De fleste var overrasket over at Weng rykket så voldsomt på det tidspunktet, men det var før de visste at 24-åringen hadde tenkt seg i mål.

Wengs utrolige tabbe Weng hadde nemlig telt feil og spurtet i mål en runde for tidlig. Det så usedvanlig komisk ut da resten av konkurrenten bare gikk videre på en ny runde, mens hun spurtet helt alene inne på oppløpet.

- Michael Lamplot måtte jage Heidi ut i løypa igjen, melder Dagbladets reporter i Kuusamo, Tormod Brenna.

I front fortsatte Johaug kjøret og gikk inn til en soleklar seier, 22,4 sekunder foran Nilsson. Den svenske sprinteren imponerte stort og blir et farlig navn denne sesongen.

Det blir også Flugstad Østberg som kapret 3. plassen og viser at også hun har tatt steg i distanselangrenn.

- Det er veldig artig at Ingvild og Stina har tatt så store steg i distanselangrenn, sier Svartedal.

Ingemarsdotter ble nr. 4, Niskanen nr. 5, Kalla nr. 6 og Astrid Jacobsen nr. 7.

- Jeg hadde for dårlig ski, sa Kalla til NRK i et uvanlig trist intervju.