HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Se hele programmet her: https://youtu.be/ZE_uXfcSJsg Vis mer

Johaug helt overlegen i NM - vant med over minuttet

Johaug knuste konkurrentene i NM: - Dette er et skremmeskudd

Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 kilometer klassisk da NM i Meråker ble innledet torsdag.

30-åringen fra Dalsbygda sto over Tour de Ski i forberedelsene til VM, men har vært uslåelig i distanserenn helt siden hun var tilbake i løypene i november. Foreløpig har ingen klart å være nærmere enn i åpningsrennene i Ruka og Lillehammer.

Torsdag var hun 1.10,8 minutt foran sølvvinner Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Det er rå utklassing.

- Det var et veldig godt renn i dag. Jeg klarte å gå godt og avslappa på ski. Da funker det, sa en blid Johaug etter NM-gullet var sikret.

- Jeg kjenner at jeg er i form og klarer å gå teknisk godt og avslappet på ski. Det er godt å ta med seg når jeg reiser til Seisser på mandag, sier Johaug til NRK.

Therese Johaug knuste konkurrentene på 10 kilometer klassisk da NM i Meråker ble innledet torsdag. Video: Bjørn Langsem. Reporter: John Rasmussen/Dagbladet Vis mer

- Ingen matcher henne

Ekspertene er ikke i tvil om at Johaug virker fryktinngytende tre uker før VM gås i gang.

- Slik hun går i dag er det vanskelig å se at noen skal slå henne. Jeg tror alle utenlandske konkurrenter er glad for at de ikke gikk her. Det var et skremmeskudd, sier Bjørn.

- Det er ingen i verden som matcher Therese slik hun går i dag, roser Fredrik Aukland hos NRK.

Selv sier Johaug at hun føler hun har tatt et steg framover etter jul. Hun planlegger å gå duatlon på lørdag som sitt siste renn før VM.

Startet sterkt

Med tiden 26.06,4 kunne Johaug juble for sitt niende NM-gull. Ingvild Flugstad Østberg endte på bronseplass, åtte tidels sekund fra sølvet.

Som tredje siste startende slo Johaug til fra start, og allerede etter halvannen kilometer var hun i klar ledelse 8,6 sekund foran Heidi Weng. Rett før halvgått distanse gikk hun forbi Ingvild Flugstad Østberg på startnummeret foran.

Halvveis var Johaug 28,1 sekunder foran Weng, men ved hjelp av Johaugs rygg klatret Østberg til 2.-plass ved passering 6 kilometer. De var hun 33,6 bak Johaug, mens Weng på tredjeplass var 41,9 bak.

God dag for Weng

Da Johaug forsvant fra henne, orket ikke Østberg å fullføre godt nok til å matche Jacobsen i sølvkampen, men hun tok bronsen tre sekunder foran Weng.

Det var nettopp Weng som var en dagens gladeste, til tross for fjerdeplassen. Endelig begynner ting å løsne for Weng.

- Jeg tror egentlig det. Det kjentes veldig godt i fem kilometer, så stivnet jeg, me klarte å holde samme fart som Astrid. Jeg føler at kroppen begynner å føles bedre, så nå gjelder det bare å få hodet på plass og finne rett åpningsfart, sier en glad Heidi Weng.

Heidi Weng gikk betydelig fortere enn Ragnhild Haga, som hun konkurrerer med om en plass på 10-kilometerlaget i VM. Haga endte nede på 9.-plass.