Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug til Bislett

Johaug løper Impossible Games

Therese Johaug blir en av deltakerne i Impossible Games på Bislett Stadion - i et format som har blitt endret siden lanseringen i april.

SKAL LØPE PÅ BISLETT: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
SKAL LØPE PÅ BISLETT: Therese Johaug. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Dagbladet får bekreftet at Therese Johaug blir en av deltakerne i et utvidet format av Impossible Games på Bislett Stadion 11. juni, årets smittevennlige versjon av Bislett Games.

Der skal kapasitetsdronninga vise fram sin løpskapasitet sammen med en rekke av Norges beste friidrettsutøvere.

- Det jeg kan si er at Therese ikke skal hoppe høyde, sier Bislett Games-general Steinar Hoen til Dagbladet.

- Det blir ikke et tradisjonelt friidrettsstevne, så det må følge med en forklaring når vi forteller hva hun skal delta i, fortsetter 49-åringen som vant EM-gull i høydehopp i 1994.

- Hun skal løpe, ja, bekrefter Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

LER: Heidi Weng og Therese Johaug deler ikke Gjert Ingebrigtsens mening om løpsteknikk. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Detaljene for Impossible Games vil bli presentert i sin helhet på en pressekonferanse i morgen.

Endringer

Siden konseptet Impossible Games ble lansert i april - i et format tilpasset smittesituasjonen på daværende tidspunkt - har antall aktive coronatilfeller gått kraftig ned i Norge og smittevernstiltakene i samfunnet gradvis blitt lettet opp.

Det åpner samtidig for en ny og utvidet utgave av Impossible Games.

- Mye har skjedd siden april. Fotballen er for eksempel i gang igjen i Tyskland og skal starte opp igjen i Norge. Vi må lage et program som er oppdatert i henhold til nye og oppdaterte smitteråd. Det gir oss muligheten til å skape et mer interessant program. Det har vært litt av en reise de siste ukene, sier Hoen til Dagbladet.

SØSKEN: På Idrettsgallaen takket Therese Johaug nok en gang lillebror Karstein - mens lillesøster Veronika og storebror Joakim ikke ble nevnt. Nå forteller langrennsdronninga hvilken betydning hennes to øvrige søsken har for henne. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

- Hvert av de tradisjonelle Diamond League-stevnene gjør det de kan i henhold til smittvernsregler, men det blir ikke tradisjonelle friidrettsstevner. Vi løser det på vår måte. Andre stevner løser det på sin måte. Vi lager et TV-produkt denne gang, ikke et produkt for publikum.

Lite løping i vår

Therese Johaug har ikke fokusert nevneverdig på løpetrening i vår, men rapporteres å være klar til dyst likevel.

- Det har vært mye snø på Sjusjøen, så Therese har gått mest på ski og har ikke løpt så mye i vår. Men formen er god, og Thereses opprinnelige plan var å løpe Bislett Games og prøve å komme til friidretts-EM i Paris. Den planen gikk i vasken, sier Johaugs manager Jørn Ernst til Dagbladet.

Nå blir det Impossible Games på Johaug den 11. juni.

FORBLØFFER: Amalie Iuel briljerer med sine språkegenskaper, slår tilbake mot Karsten Warholm og kommer med en avsløring. Samtidig forbauser Iuels lillesøster. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Det nærmer seg et år siden hun løp inn til NM-gull på 10 000 meter på friidrettsarenaen i august i fjor. Vinnertida var 32.20.86.

Bare 13 europeiske kvinner løp raskere enn Johaug i 2019 - med verdensener Sifan Hassan, Yasemin Can, Susan Krumins og Lonah Chemtai Salpeter i spissen.

Meraf Bahta vant for øvrig EM-bronsen i Berlin i fjor på tiden 32.19.34, altså drøye sekundet raskere enn Johaugs vinnerløp i NM.

Kristiansens vurdering

Ingrid Kristiansen, som blant annet ble verdensmester på 10 000 meter i 1987, satte totalt fem verdensrekorder på bane og herjet sammen med Grete Waitz som maratonløper, ser ingen begrensninger for Johaug om hun vil teste ut potensialet sitt som løper.

BAK KULISSENE: Karsten Warholm har mange imponerende bilder og videoer i sosiale medier. Nå avslører Amalie Iuel sannheten bak bildene. Programleder: Øyvind Godø. Foto/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Det er ikke mye som skal til for at hun springer en god del fortere. Det skal ikke så mye til for at hun løper ett minutt raskere, altså rundt 31.30. Det kan i teorien holde til EM-medalje, har Ingrid Kristiansen tidligere sagt til Dagbladet.

31.30, som Kristiansen tror Johaug kan oppnå ganske raskt, er - or å sette det i et perspektiv - 49 sekunder raskere enn hva Bahtas tid var da hun vant EM-bronsen på 10 000 meter i Berlin i 2018. Det er også 13 sekunder raskere enn gulløpet til Lonah Chemtai Salpeter.

Verdensener Sifan Hassan nøyde seg for øvrig med 5000-meteren der, hvor medaljetidene var uvanlig svake, slik som i blant skjer i lureløp i mesterskap.

Optimistisk

I 2016 gikk det en del raskere. Der vant Karoline Bjerkeli Grøvdal EM-bronse på distansen på tiden 31.23, mens Yasemin Can vant gullet på 31.12.

Ingrid Kristiansen tror imidlertid at Johaug potensielt kan løpe enda raskere enn dette igjen, men da må hun justere satsingen i flere år - noe som ikke er aktuelt ifølge langrennsdronninga selv.

- Skal Therese løpe enda raskere enn 31.30, trenger vi mer tid. Da må det mer spesifikk trening til over et lengre tidsperspektiv. Men det er skummelt å gå over til så monoton trening plutselig, for en som er vant til å trene så variert som langrennsløper, mener Kristiansen.

- Det er ingen grunn til at ikke Therese kan springe like raskt som meg eller fortere. Men det er ikke gjort over natta. Da trenger hun et par-tre år. Ingenting hadde vært morsommere enn om jeg kunne hjelpe henne til det. Det er for dumt at mine rekorder skal stå der år etter år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!