Johaug lover at dette aldri skal skje igjen

- Beklager.

BYTTET I KUUSAMO OGSÅ: Her er Therese Johaug på pallen i verdenscupåpninga lørdag, med andre stropper enn de hun faktisk gikk med. Det skal ikke skje igjen, sier Johaugs manager. 
Foto: Anders WIklund / TT / NTB Scanpix
BYTTET I KUUSAMO OGSÅ: Her er Therese Johaug på pallen i verdenscupåpninga lørdag, med andre stropper enn de hun faktisk gikk med. Det skal ikke skje igjen, sier Johaugs manager. Foto: Anders WIklund / TT / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Swix-sjef Ulf Bjerknes blåste ut på sin egen Facebook-side da han så at Therese Johaug stilte på startstreken i verdenscupåpningen med Swix-stropper på Bjørn Dæhlie-stavene hun går konkurranser med. 

«Ganske frustrerende hvordan konkurrenter, i mangel av innovasjon, må bruke deler fra våre konkurransestaver», skrev han, men reagerte egentlig mest på det som skjedde i den nasjonale åpningen på Beitostølen to uker tidligere, skriver Finansavisen

Da gikk nemlig også Johaug med Swix-stropper, men da var logoen deres maskert med tape. Det var Swix' eget service-team som oppdaget det på Beitostølen, og ga beskjed via det internasjonale skiforbundet, FIS, om at det var uakseptabelt. 

Etikk og moral
Men da Johaug dukket opp foran tv-kameraene i Kuusamo, sto hun nok en gang med Bjørn Dæhlie-stropper på stavene sine. 

- Når hun går med stroppene våre, syns jeg hun kan bruke dem på podiet og på tv også. Det handler litt om etikk og moral, dette her, sier Swix-sjef Bjerknes til Dagbladet. 

Tidligere i dag la Active Brands-sjefen Øystein Bråta, som eier varemerket Bjørn Dæhlie, seg helt flat for kritikken fra konkurrenten i Swix. 

- Ved en feiltagelse ble det tatt staver med feil stropper under Beitostølen-helga. Vi legger oss flate for at dette ble feil. Det skulle vært logo på disse stroppene, sa Bråta til Dagbladet.

- Beklager
Også Therese Johaug, som har fått med seg stavkranglingen i dag, beklager at de har utelatt Swix-logoen fra stroppene hun bruker i konkurranse. 

- Det er ikke sånn det skal være, så det beklager både vi og Therese selv, sier Johaugs manager, Jørn Ernst til Dagbladet. 

Grunnen til at Johaug bytter ut stroppen på Bjørn Dæhlie-staven, er ifølge manageren at Bjørn Dæhlie ikke har klart å lage en optimal stropp for Johaugs hender. Ifølge Bråta er det fordi Johaug har små hender, og Active Brands jobber på spreng med å lage en stropp som er god nok for Johaug. 

Derfor kommer Johaug til å fortsette å gå med Swix-stropper også i de kommende rennene, forteller Ernst. 

- Hun kommer til å fortsette med det inntil Bjørn Dæhlie-stroppen er bedre. Det er ikke optimalt for Bjørn Dæhlie, men det var derfor Therese byttet staver før denne sesongen også, fordi Bjørn Dæhlie-stavene er bedre, sier Johaug-manageren. 

En bekreftelse
Både Ernst og Therese selv lover at de aldri mer skal gjemme Swix-logoen på stroppene så lenge hun går med dem. 

TAPET OVER: Her jubler Therese Johaug for seier i sesongåpningen på Beitostølen. Swix-logoen på stroppene hennes er tapet over. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TAPET OVER: Her jubler Therese Johaug for seier i sesongåpningen på Beitostølen. Swix-logoen på stroppene hennes er tapet over. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det tror jeg vi kan love, ja, sier Ernst. 

Swix-sjefen Bjerknes kommer nok til å følge nøye med også de neste ukene på akkurat det, men ser også det positive ved at Johaug bytter ut Bjørn Dæhlie-stroppene med hans egne Swix-stropper. 

- Dette er bekreftelsen på at vi lager verdens beste produkt, så jeg syns dette er fantastisk. Min private frustrasjon går på at andre aktører, i mangel på egen innovasjon, forsøker å kopiere våre produkter for å konkurrere med oss, sier Bjerknes. 

- Så dette er ikke bare bitterhet over at dere mistet landslagsavtalen med langrenn til nettopp Active Brands og Bjørn Dæhlie? 

- Dette har ingenting med landslagsavtalen å gjøre. Vi valgte å gå inn i skiskyting i stedet, og vi har også veldig sansen for Therese. Hun har vært med oss i mange år.