Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johaug må følge ordre: - Hva skjedde?

Under Impossible Games på Bislett blir det ingen nåde for Therese Johaug. Med nye treningsgrep og ny strategi skal hun unngå NM-feilen fra i fjor.

NYBEGYNNERFEIL: Therese Johaug må lære av sine feil før Bislett Games, mener lillebror Karstein Johaug. Laget av Marte Nyløkken Helseth og Øyvind Godø. Dagbladet TV. Vis mer

BISLETT STADION (Dagbladet): Therese Johaug vant NM-gull på 10.000 meter i fjor med tiden 32.20,86, som var innenfor EM-kravet.

Det klarte hun til tross for en i overkant optimistisk start godt foran verdensrekord-skjemaet - som ga henne for høye laktatverdier og melkesyrenivå altfor tidlig i løpet.

Nå jakter hun VM-kravet på 31.50 og ny personlig rekord med 30 sekunder.

Da blir løpsopplegget et helt annet.

Verdens beste langrennsløper har - i motsetning til i fjor - nå lagt inn flere baneøkter i treningen for å klare det offensive friidrettsmålet.

Til Dagbladet forteller Johaug at det går i 10 x 1000-meterintervaller på bane for å få inn løpssteget.

- Det er for å bli mer vant til selve farten og få inn løpesteget. Jeg åpnet altfor hardt på Hamar i fjor. Jeg håper at med de erfaringene jeg har fått og med de gode baneøktene i det siste, at jeg skal kunne løpe enda raskere, forteller Johaug til Dagbladet.

PEKES UT: Therese Johaug pekes ut som et unikt løpstalent på lengre distanser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
PEKES UT: Therese Johaug pekes ut som et unikt løpstalent på lengre distanser. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Det er broren Karstein Johaug som stiller opp som treningsmakker og trener også på friidrettsarenaen for å rettlede søstera i rett retning.

- Karstein har stålkontroll på tider, fart og hvordan jeg skal åpne og avslutte, sier Therese.

- Hva skjedde?

Sammen skal de finne et fornuftig løpsopplegg på Bislett, i motsetning til under friidretts-NM i fjor.

- Planen da var å springe jevne runder. Hun klinka til på første runden med tre blank-tempo. Da produserer man mye laktat som man må streve med resten av løpet. Det må vi prøve å unngå på Bislett i år, forteller Karstein Johaug til Dagbladet.

- Hva sa du til henne etter sprengåpningen?

- «Hva skjedde?» spurte jeg. Hun startet jo på et skjema til VM-kravet på herresiden og verdensrekord med et og halvt minutt for kvinnene. Det går jo ikke. Det sier seg selv. Det ble litt og litt saktere for hver runde. Målet nå er å løpe jevne runder, sier bror Johaug.

PRØVER Å LÆRE: Therese Johaug forsøker å lære av Amalie Iuel og øvrige norske friidrettsess om hvordan man skal få mest mulig fremdrift på løpebanen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
PRØVER Å LÆRE: Therese Johaug forsøker å lære av Amalie Iuel og øvrige norske friidrettsess om hvordan man skal få mest mulig fremdrift på løpebanen. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

- Hva svarte hun?

- Hun svarte at hun følte seg fresh. Det skjønner jeg jo, for det vil føles lett i starten. Men man får ikke de pausene på løpebanen som man får i skisporet. Det handler om å springe jevne runder.

Ny plan

Underveis på 10 000-meteren på Bislett Stadion vil kapasitetsdronninga få et lys på stadion som hare. Kommer hun før lyset i mål, klarer hun VM-kravet.

- Jeg har fått streng beskjed av Karstein om å følge det lyset. Jeg brøt planen vår på Hamar i fjor, så her er det bare å lystre ordre, sier Therese Johaug og får støtte av bror.

- Nå gjelder det å følge det lyset - på kommando. Det blir planen nå. Jeg tror Therese har skjønt mer hva friidrett handler om, at hun ikke kan ha ujevne runder, sier Karstein.

PINLIG: Therese Johaug følte med Amalie Iuel under pressekonferansen før Bislett Games. Reporter: Øyvind Godø. Video: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet Vis mer

Therese Johaug elsker å sikte høyt.

- Hvis jeg klarer å perse med 30 sekunder, er jeg kjempefornøyd. Jeg vet det blir knalltøft og har satt meg et hårete mål, men jeg liker å ha høye ambisjoner, forteller langrennsdronninga til Dagbladet.

Avviser maraton-planer

Hun skulle opprinnelige løpe 3000 meter, men er veldig glad for at hun får muligheten på 10 000 meter. «Jo lenger, jo bedre», er mantraet til 31-åringen fra Dalsbygda.

- Når du sier jo lenger, jo bedre, betyr det at du har tanker om å prøve deg på maraton på høyere nivå også

- Nei, det har jeg ikke. Nei, nei, nei. 10 000 meter er mer enn nok. Jeg tror det er en perfekt øvelse for meg, med tanke på belastningsskader og den biten der som kan medføre om jeg skal springe maraton. Jeg gjør det her som en inspirasjon i treningshverdagen. Det er langrenn jeg satser på. Løping og friidrett er fin trening for meg først og fremst, sier Therese Johaug til Dagbladet.

SKISKYTTER?: Therese Johaug har dominert langrennssporten så mye de siste åra at Heidi Weng leker med tanken om å sende henne til en annen idrettsgren. Video/reporter: Kristoffer Løkås/Øyvind Godø Vis mer

- Det er veldig spennende og artig og annerledes enn det jeg har gjort før. Jeg har respondert veldig bra på de øktene, synes jeg.

Smigret av Kristiansen-frieri

Ingrid Kristiansens norgesrekord er over to minutter raskere enn det Johaug vant NM-gullet på i august i fjor. Likevel tror hun at langrennsdronningen kan hevde seg internasjonalt også som løper. Kristiansen vil gjerne hjelpe Johaug til å nå friidrettstoppen internasjonalt.

- Jeg kan godt tenke meg å trene Therese mot målene hun setter seg. Min store drøm er å få en norsk utøver til å bli bedre enn meg. Talentene finnes. Therese er én av dem som har muligheten. Men da må hun tenke annerledes, sa Kristiansen til Dagbladet i høst.

- Hvordan da?

- Treningen hun har gjort som langrennsløper, er ikke bortkastet og kan bygges videre på. Det er ingenting som tyder på at hun ikke kan bli like god som meg. Da trenger hun et par-tre år, må unngå skader og jobbe langsiktig videre.

Det synes Johaug er hyggelig å høre.

- Det er utrolig koselig at Ingrid Kristiansen vil det, men jeg er nok ikke på et nivå der jeg kan vinne internasjonale medaljer i friidrett, svarer 31-åringen og legger til:

- Det blir ikke flere løpekonkurranser på meg i år etter Bislett. Jeg skulle i utgangspunktet springe 3000 meter på Bislett med EM som et mål i det fjerne. Nå blir det denne 10 000 meteren her - og så blir nok friidrettsskoene lagt mer bort, forteller langrennsesset fra Dalsbygda.

Stjernespekket

På Bislett Stadion 11. juni skal hun konkurrere sammen med en rekke store friidrettsprofiler.

Karsten Warholm jakter verdensrekord på 300 meter hinder, mens brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen år leder an den norske troppen i landskampen mot Kenya i virtuell duell på 2000 meter - med blant annet Timothy Cheruiyot - verdensmester på 1500 meteren i Doha - på laget.

Det kenyanske laget kommer ikke til Oslo, men skal løpe sin del av lagkonkurransen i Nairobi et par dager i forkant av Bislett-stevnet.

Sondre Nordstad Moen skal løpe den utradisjonelle distansen 25 000 meter på Bislett, mens Karoline Bjerkeli Grøvdal forsøker seg på den legendariske norgesrekorden til Grete Waitz på 3000 meter.

Amalie Iuel skulle etter planen møtt Isabelle Pedersen til duell på 200 meter hekk, men løper i stedet 300 meter hekk mot råsterke Sara Slott Petersen og Léa Sprunger.

Filip Ingebrigtsen skal i tillegg forsøke å slå Vebjørn Rodals norske rekord på 1000 meter i forkant av lagkonkurransen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!