I RUTE: Therese Johaug viste prov på storform allerede fra første stavtak denne sesongen da hun vant åpningsrennet på Beitostølen.Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
I RUTE: Therese Johaug viste prov på storform allerede fra første stavtak denne sesongen da hun vant åpningsrennet på Beitostølen.Foto: Terje Bendiksby / NTB ScanpixVis mer

Johaug med knockout på Bjørgen i åpningsrennet

Superduoen i egen klasse på Beitostølen.

BEITOSTØLEN / OSLO (Dagbladet): Therese Johaug har tatt enorme steg som langrennsløper de siste par årene, og dersom man bruker det nasjonale åpningsrennet over ti kilometer i fri teknikk på Beitostølen som målestokk, skal konkurrentene gå fort dersom de skal slå energibundten fra Dalsbygda denne vinteren.

- Det viktigste for min del var å få en god skiopplevelse. Min største utfordring i dag var å roe ned å kjenne at jeg klarer å skyve istedenfor å være en strikkmotor. Det fikk jeg til, og det er det jeg er mest fornøyd med i dag. Jeg klarte å gå ordentlig godt på ski, da går man mer økonomisk, sier Johaug til NRK.

Med en mektig siste halvdel av løpet, måtte selv Marit Bjørgen strekke våpen etter en forestillingsom viste at 24-åringen har utviklet seg ytterligere teknisk i løpet av sommeren.

Allerede etter 1,6 kilometer så det ut til at Bjørgen hadde lagt grunnlaget for nok en seier på Beitostølen i og med at hun hadde opparbeidet seg et forsprang på over åtte sekunder til Johaug på startnummeret foran henne.

- Ikke overrasket Etter seks kilometer pekte imidlertid pilene motsatt vei, og plutselig var Bjørgen bare halvannet sekund foran. I mål skilte det 8,5 sekunder - i Johaugs favør.

- Det er lenge siden jeg har blitt nummer to på Beitostølen, så det svir litt. Det gjør det, men det er Johaug, så det er ikke så overraskende. Vi har fulgt hverandre på trening i høst, så jeg vet hvordan utviklingen hennes har vært, sier Bjørgen til NRK.

Johaug var derimot litt mer overrasket over at rekkefølgen ble som den ble, særlig ettersom det tok ni år før noen slo Rognes-ekspressen i et distanserenn ved foten av Jotunheimen. Den forrige som klarte det var Hilde Gjermundshaug Pedersen i 2003, ifølge NTB.

- Jeg trodde ikke jeg skulle hamle opp med henne (Bjørgen). Jeg hadde bare et mål om å gå teknisk bra, og når jeg klarte det såpass bra som i dag, er det utrolig moro, sier langrennsyndlingen, som tror dagens prestasjon også hadde vært god nok til å hevde seg mot de aller skarpeste internasjonale konkurrentene med Justyna Kowalczyk i spissen.

- Et godt løp som i dag hadde nok vært godt nok til pallen i verdenscupen. Nå skal jeg ta vare på opplevelse jeg hadde ute i sporet, roe ned og kjenne at jeg er på bakken, sier hun.

Store avstander Ned til Martine Ek Hagen på tredjeplass var det formidable 52,3 sekunder, uten at verken Johaug eller Bjørgen tror det har all verdens betydning.

- 52 sekunder er ikke så mye når du tenker på hvor gammel hun er. Dette var nok første gang hun var på pallen på Beito, og hun er ei jente for framtida. Det skjer nok forandringer allerede til uka, så vi skal ikke legge for mye i det, sier Bjørgen.

I morgen fortsetter Beitosprinten med sprint for kvinner og menn, før helgen avsluttes med 10 og 15 kilometer i klassisk for henholdsvis kvinner og menn på søndag. Men allerede i ettermiddag skal herrene ut og gå 15 kilometer fri.

Dagbladet kommer tilbake med mer fra Beitostølen.