Therese Johaug i utvikling

Johaug med skremmeskudd: - Klarer å unngå pisking

Therese Johaug har tatt tak i svakhetene sine og allerede rukket å ta merkbare steg siden forrige sesong.

UTVIKLING: Therese Johaug har tatt nye steg siden forrige sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
UTVIKLING: Therese Johaug har tatt nye steg siden forrige sesong. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Holmenkollen Skishow 2018: Therese Johaug havner på 5. plass, slått av kvartetten Ragnhild Haga, Heidi Weng, Maiken Caspersen Falla og Kathrine Harsem.

Holmenkollen Skishow 2019: Therese Johaug er i en særklasse og vinner 16 sekunder foran Heidi Weng - med ytterligere ti sekunder ned til Lotta Udnes Weng, Krista Pärmäkoski og Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Hvor mye man skal legge i Johaugs framgang i dette rulleskirennet kan diskuteres, men overfor Dagbladet legger ikke verdenseneren skjul på at det kan ligge viktig informasjon i utviklingen fra i fjor til i år.

30-åringen fra Dalsbygda har aldri vært den beste på rulleski i lett eller småkupert terreng (motbakkerennet Lysebotn Opp er en helt annen historie), ettersom denne konkurranseformen favoriserer tyngre og sterkere løpere på det harde underlaget, kontra løsere snøunderlag hvor Johaug er i sitt ess.

HARDTRENING: Therese Johaug valgte å stå over Tour de Ski for å forberede seg best mulig til sesongens store høydepunkt, VM i Seefeld. Programleder: Øyvind Godø. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer Vis mer

Øystein Pettersen var eksempelvis uslåelig på rulleski - sammenliknet med de øvrige i langrennseliten - i årevis, og det finnes en rekke rulleskispesialister, deriblant Ragnar Bragvin Andresen, som herjet med verdenseliten på asfalt. På snø var styrkeforholdet noe helt annet.

Der eksempelvis Vibeke Skofterud herjet vilt på rulleski med fire VM-gull i siste første verdensmesterskap på rulleski, har Johaug fått det bedre til i motbakkeløp enn på asfalten i sommerkonkurranser.

Johaugs forklaring

Torsdag kveld var hun imidlertid i en egen klasse også på rulleski i Holmenkollen, langt foran Weng, Pärmäkoski og Jacobsen, og vant her for første gang.

Nå er det slutt på det Johaug kaller «pisking».

- Hva leser du ut av denne forbedringen, Therese?

- Det forteller at jeg nå klarer å treffe bedre teknisk enn før. Jeg er mer gjennomsterk og klarer å få krafta i riktig retning. Jeg klarer å bruke føttene litt mer, skyve framover og klarer å unngå at det blir «pisking». Det er utrolig viktig når man går på asfalt, hvor det går enda mer på styrke enn på snø, forteller Therese Johaug til Dagbladet.

FLAUSE: Therese Johaug kunne juble for gull, men ikke alt gikk etter planen etter rennet. Dette og mye mer i Afterski. Programleder/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer Vis mer

- Hva har du jobbet ekstra mye med hittil i sesongoppkjøringen?

- Jeg har jobbet en del med tekniske ting, småpirk her og der. Ellers er det nå fokus på mengdetrening og øve på svinger og taktomslag, altså det jeg er dårligst på. Derfor er sånne økter veldig nyttig for meg.

Om seieren på rulleski i Kollen sier Johaug:

- Jeg er kjempefornøyd med seier. Jeg har aldri vunnet Oslo Skishow før. Jeg har følt meg i bra slag på trening i det siste. Sånn sett var det ikke overraskende, men det var veldig artig å få til det tekniske her, forteller 30-åringen.

Endringer

For verdens beste distanseløper blir det viktig å beherske også de andre delene av langrennssporten kommende sesong.

I 2018/19 oppnådde Johaug sine mål i kraft av å være best i verden på distanse med tre individuelle VM-gull. Neste år er det å vinne tourer og verdenscupen sammenlagt som gjelder, hvilket betyr at langrennsesset også må prioritere sprinter og kortere renn i større grad.

- Jeg har skjønt at jeg aldri blir verdensmester i sprint, men det handler om å minimere tapet av bonussekunder i tourer. Distanserennene er fremdeles viktigst for meg, sier Dalsbygdas langrennsstjerne.

- Neste sesong blir det annerledes med tourer og flere kortere renn og mye bonussekunder, men jeg gleder meg.

- Dere får kanskje til vinteren enda mer effekt ut av sprinttreningen som Ole Morten Iversen innførte forrige sesong?

- Ja, jeg tror det. Vi vil nok få mer og mer utslag av sprinttreningen vi gjorde i fjor. Vi skjønner mer og mer av det og må ta steg for steg. Jeg tror den «inputen» er veldig god, sier Johaug til Dagbladet.