STRITTER IMOT: Therese Johaug er hjemme på gårdsferie og tviholder på hedmarkingen i seg. I juni kunne hun blitt trønder. <br>Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
STRITTER IMOT: Therese Johaug er hjemme på gårdsferie og tviholder på hedmarkingen i seg. I juni kunne hun blitt trønder.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Johaug nekter å bli trønder: - Jeg har ikke noe lyst!

I sommer risikerte Therese Johaug å bli trønder. Det er hun glad for at hun ikke ble. 

DALSBYGDA (Dagbladet): Therese Johaug har fartet bygda opp og ned i det grå augustregnet med et helt reklameteam på slep. Johaug er på hjemmebane for å ta bilder til den nye kleskolleksjonen sin, og har valgt hjembygda som kulisser for bildene du garantert kommer til å se utover høsten og vinteren.

For hedmarkingen Johaug er det viktig å knytte merkevarenavnet sitt til hjembygda. Men i sommer sto den lokale identiteten hennes i fare for å bli fundamentalt endret.

Sammenslåingsfaren

Dalsbygda ligger i Os kommune i Hedmark fylke, og som så mange andre småkommuner rundt om i Norge var det i juni en folkeavstemming for å avgjøre om kommunen skulle slås sammen med Røros og Holtålen til én stor kommune.

Therese sjøl fikk ikke stemt, til tross for at hun har helt klare oppfatninger om hjemkommunens framtid.

- Det som var så dumt var at jeg meldte flytting til Oslo, så jeg fikk ikke stemt. Det var litt synd da, men jeg er veldig glad for at det ikke ble sammenslåing. Jeg syns det er viktig å ta vare på Os kommune slik den er, så jeg ville stemt nei til sammenslåing. Jeg har en frykt for at barnehagen blir flytta til Os om det blir kommunesammenslåing, skolen her blir flytta, og da mister det veldig mye av sjarmen og det som får folk til å flytte tilbake til bygda igjen, forteller en engasjert Johaug til Dagbladet på trappa foran hjemgården.

Sterke meninger

Det er i dette dalføret hun har vokst opp, og det er her hun ser verdien av at det fortsatt skal bo folk.

- Ikke at jeg skal melde meg med så mange sterke meninger om kommunesammenslåinga her, altså, ler hun hjertelig, vel vitende om at det knappe nei-flertallet har sikret kommunen enn så lenge.

- Det er viktig å mene noe, men det er en annen ting om jeg skal fortelle det til deg, smiler hun.

For Johaug handler derimot spørsmålet om kommunesammenslåing ikke bare om de lokale tilbudene i hjembygda skal opprettholdes som de er i dag. Både Røros og Holtålen ligger i Sør-Trøndelag, og med en sammenslåing av de tre kommunene ville også Os kommune flyttes til nabofylket.

Johaug steiler bare ved tanken.

- Jeg har ikke noe lyst til å bli trønder! Det er jo også veldig viktig. Det er kanskje den viktigste grunnen til at det ikke kan bli kommunesammenslåing, skrattler hun så kalvene rauter om kapp med henne nede på tunet.

Trøndersmiger

Men kampen om Johaug, eller spørsmålet om kommunesammenslåing om du vil, er ennå ikke helt avgjort. I Røros var det nemlig et overveldende flertall for kommunesammenslåinga, og der holder ordfører Hans Vintervold døra åpen for å slå sammen de tre kommunene i løpet av få år.

- Du syns ikke det smigrende at trønderne tydeligvis er veldig ivrige på å gjøre deg til en av sine egne?

- Jo, det er jo veldig smigrende, men når du har vokst opp i snart tretti år med at du ikke er en trønder så vil jeg fortsatt være en hedmarking, smiler Therese.