OFFENSIV: Therese Johaug erkjenner at hun ikke er like pigg som tidligere i sesongen, men synes det er for tidlig å skrinlegge håpet om sammenlagtseier i Tour de Ski. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
OFFENSIV: Therese Johaug erkjenner at hun ikke er like pigg som tidligere i sesongen, men synes det er for tidlig å skrinlegge håpet om sammenlagtseier i Tour de Ski. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Johaug nekter å gi opp kampen om seieren

Peker ut fjerde etappe som en nøkkel.

OBERHOF (Dagbladet): Det gikk som man kanskje kunne forvente på dagens 9 km lange klassiske jaktstart i Oberhof. På den andre Tour de Ski-etappen gikk polske Justyna Kowalczyk rett ifra konkurrentene.

Med en sammenlagtledelse på 46,4 sekunder, har Kowalczyk lagt et strålende utgangspunkt for det som kan bli hennes fjerde Tour de Ski-seier på rad.

Therese Johaug åpnet offensivt, og det måtte hun svi for. Hun ble nummer to, og er dermed også nummer to sammendraget, men sekundene raste på mot slutten.

- Jeg var vel offensiv fra start og tok inn en del sekunder på Kowlczyk, og alle så vel det selv at jeg «fikk det» på slutten. Det er ikke den spruten som jeg hadde på Beitostølen. Det mangler det siste kneppet, og det var tøft å gå alene hele veien, sier Johaug, og refererer til de knallsterke løpene i den nasjonale sesongåpninga på Beitostølen for halvannen måned siden.

- Fortsatt offensiv
Men til tross for Kowalczyks ledelse - og form - nekter Johaug å gi opp seierskampen.

- 46 sekunder er mye, men jeg hadde vært defensiv hvis jeg hadde skrinlagt muligheten til å vinne, så jeg er fortsatt offensiv. Det er fortsatt igjen fem renn og mye kan skje, sier Johaug, som peker ut de 15 km lange fristiljaktstarten i Toblach (4. eape) som en nøkkel.

- Hvis Kowalczyk må gå alene i 15 km i Toblach, mens vi er en gjeng som kan jage sammen, så er det en fordel for oss, poengterer Johaug, som vet hun kan ta mange sekunder på den polske rivalen på seisteetappen opp slalåmbakken i Cavalese søndag 6. januar.

Heller ikke landslagstrener Egil Kristiansen gir opp norsk seier. Men han inrømmer at Kowalczyk virker sterk.

- Vi vet at Kowalczyk er i form, det viste hun i Canada, så at det kunne gå slik i dag, det er ingen bombe. Men det er veldig mye positivt på flere av jentene, og en mye bedre dag i dag enn i går, sier han til Dagbladet.

Tungt for Weng
Kristin Størmer Steira gikk seg opp til en femteplass sammenlagt, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen beholdt sjetteplassen. Marthe Kristoffersen er nummer 12, mens Heidi Weng gikk seg opp fra 39.- til 18.-plass.

Weng følte likevel det var en ny tung dag.

- Det er litt tungt å gå, jeg klarer ikke å slappe av, og beina vil ikke gå fort nok framover. Men jeg er veldig fornøyd med å klatre så mange plasser, sier hun.

- Man kan ikke være skuffa etter andre dag, men det er fortsatt tungt, sier 21-åringen fra Ytre Enebakk, som var nevnt som en pallkandidat før touren.

- Vi må huske at Heidi er ei ung jente med lite erfaring på dette nivået. Da kan formen variere, poengterer Egil Kristiansen.