Johaug og Østbergs oppgjør: - Urettferdig

Therese Johaug og Ingvild Flugstad Østberg måtte tåle kritikk da Tour of Canada ble avsluttet. De sier fortsatt at det ikke var taktisk spill, men er oppgitt over forskjellsbehandlingen.

HØYDESAMLING: Therese Johaug (t.v.) Ingvild Flugstad Østberg og trener Geir Endre Rogn løper sammen under treningsleiren til langrennslandslaget i franske Font Romeu.
Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
HØYDESAMLING: Therese Johaug (t.v.) Ingvild Flugstad Østberg og trener Geir Endre Rogn løper sammen under treningsleiren til langrennslandslaget i franske Font Romeu. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

FONT-ROMEU (Dagbladet): Vi tar en liten reprise først. Episoden det dreier seg om skjedde i siste etappe av minitouren i Canada i mars. I sesongens siste løp jaget Østberg og Johaug ledende Stina Nilsson på jaktstarten. Det måtte et mirakel til for at Gjøvik-jenta skulle miste sammenlagtseieren i verdenscupen totalt, mens Johaug var i en sekundstrid med finske Krista Pärmäkoski om tredjeplassen.

Nilsson vant løpet, og Johaug spurtslo Østberg, noe som ga et perfekt resultat for det norske laget.

I etterkant ble det stilt spørsmål om Østberg «la seg» i duellen, og lot Johaug vinne for å sikre henne en bedre sjanse på tredjeplassen i verdenscupen totalt.

De to nektet på det selv, men flere var kritiske. Finske Anssi Pentsinen sa at det ikke var fair, langrenn.com kalte det kampfiksing mens TV 2-ekspert Petter Soleng Skinstad mente de satt seg selv i et dårlig lys.

GA OPP: Therese Johaug spurtslo Ingvild Flugstad Østberg i spurten. Hun fikk en luke tidlig på oppløpet, og her har Østberg gitt opp. Foto: NTB Scanpix
GA OPP: Therese Johaug spurtslo Ingvild Flugstad Østberg i spurten. Hun fikk en luke tidlig på oppløpet, og her har Østberg gitt opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Urettferdig

Tilbake til nåtida. Dagbladet møtte de to under en høydesamling i Font-Romeu.

Johaug og Østberg sier fortsatt at det ikke var avtalt at Østberg skulle tape spurten, men lar seg fortatt irritere over kritikerne.

- Vi hadde regnet på ting dagen før og tenkt på scenarioer, og det er jo taktikk. Noe annet ville være dumt når jeg kjemper om den gule trøya og vi visste at Johaug hadde en mulighet på 3.-plassen sammenlagt, men jeg tapte ikke spurten med vilje, sier Østberg til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Jeg lar meg jo fascinere av det. Vi får kjeft for at vi hadde gjort avtalt spill der, så går gutta en halvtime etter oss og blir hyllet for at de gjør sånn og sånn og slipper fram den og den. Akkurat den skjønner jeg ikke helt. Det er urettferdig.

Johaug er enig i Østbergs dom:

- Det er en forskjell der. Hos guttene kan en gå og dra i front for å prøve å slite ut feltet, de kan slippe fram den beste spurteren til slutt eller bremse hovedfeltet hvis noen detter slik at han kommer opp igjen. De har også hatt episoder hvor de har tatt mange spurtpoeng for å sikre at utlendinger får minst mulig poeng.

Johaug minner på at hun bare slo Krista Pärmäkoski med ett sekund i touren, og at det var det viktigste for å ta tredjeplassen.

- Og som Ingvild sier, i Canada fikk vi det bare på oss på at det var taktikk og at det ikke var bra. Det er urettferdig at vi skal få det på oss. Spesielt når det er helt greit når visse gjør det, sier Johaug.

- Hvorfor tror du det ble så mye snakk om det?

- Det har ikke vært så mye taktikk på jentesida før, og da blir det sånn når noe skjer, sier 31-åringen.

SHOT PÅ DIREKTEN: Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug ble servert det de fikk fortalt var Jägermeister i studio i helga. NRK får kritikk for alkohol i sine sportssendinger. Video: NRK / Dagbladet Vis mer

Den store forskjellen

Østberg er for taktiske grep i langrennssporet, men tror det er vanskeligere hos kvinnene enn hos mennene. Og det er hun selv en stor grunn til. Både hun og Johaug har vært årsaken til at feltene hos kvinnene sprekker opp mye tidligere på lange løp enn tilfellet har vært hos herrene.

Som hun selv sier:

- Vi blir bedt om å være mer taktiske, men i 98 prosent av rennene vi går er det« tut og kjør » og den som henger på henger på. Så jeg tror ikke vi kommer til å se vanvittig mye mer taktikk i langrenn framover, forklarer Østberg til Dagbladet.

Hun fortsetter:

- Hadde vi sagt det var en taktisk seier og folk hadde klaget da, noe som ble gjort, er det ikke så mye vi får gjort. Men hvis det folk vil ha mer taktikk, får de ikke klage hvis vi gjør det. Det er litt fascinerende.

Østbergs grense

Østberg sier at det norske kvinnelaget diskuterer taktikk på møtene kvelden før et løp, men at hun personlig har en klar grense på hva som er greit og totalt feil.

- Det er ikke gøy at noen ikke syns det er fair play, men du har ikke sperret noen eller ødelagt bevisst for andre utøvere under løpet. Akkurat det er jeg helt imot. Jeg syns det er morsomt å gå bra i de rennene alle har cirka de samme forutsetningene. Det er morsommere å vinne da enn hvis tre tryner og mange bommer på skia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer