MIDDELS: Therese Johaug går ut 17,5 sekunder etter sin argeste rival Justyna Kowalczyk på morgendagens jaktstart. Jenta fra Dalsbygda ble nummer 13 på dagens prolog. 
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
MIDDELS: Therese Johaug går ut 17,5 sekunder etter sin argeste rival Justyna Kowalczyk på morgendagens jaktstart. Jenta fra Dalsbygda ble nummer 13 på dagens prolog. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Johaug og Weng ble parkert på prologen

- Vet ikke hva som skjedde, sier Weng.

Kikkan Randal vant den tre kilometer lange prologen fri teknikk i Tour de Ski lørdag. Therese Johaug skuffet og ble nummer 13.

Johaug endte 17,2 sekunder bak den amerikanske vinneren. Charlotte Kalla fra Sverige ble nummer to, mens polske Justyna Kowalczyk sikret tredjeplassen. Sistnevnte, som har vunnet Tour de Ski sammenlagt tre år på rad, tok dermed også fem bonussekunder.

- Det var et greit renn, men dette er ikke min favorittøvelse. Nå er vi i alle fall i gang, sa Johaug til NRK etter åpningsrennet.

Hun ploget nærmest ned utforkjøringen, tapte mange sekunder der og smilte nærmest beskjemmet da hun fikk se reprisen.

- He-he. Jeg taper veldig mye hvis jeg først faller. Jeg var stiv, så jeg safet vel mye. Men opp til Justyna i morgen er det vel bare 11 sekunder, og det er ingenting på en fellesstart, sier Johaug.

Der er hun imidlertid noe upresis - for Kowalczyk starter 17,5 sekunder foran på jaktstarten.

Heidi Weng er også lansert som en av de norske jentene som kan blande seg inn i toppen, men også hun skuffet stort med sin 39. plass. Opp til vinneren Randall skilte hele 33 sekunder.

- Jeg følte ikke jeg hadde noe sprut i det hele tatt, jeg følte at jeg gikk en tur. Det var akkurat som å gå en tremil. Det var tungt og jeg orket ikke presse meg selv. Det kommer flere dager, men det er utrolig kjedelig at det starter sånn. Jeg vet ikke helt hva som skjedde.

- Hvordan gikk svingen?

- Jeg klarte i hvert fall svingen, men jeg var nesten like langt bak i år som i fjor da jeg gikk på trynet.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble beste norske i Oberhof med sin sjetteplass. Hun var 12,2 sekunder bak Randall. Kristin Størmer Steira ble nummer ti.

Øvrige norske: 16) Marthe Kristoffersen, 45) Ingvild Flugstad Østberg.

Marit Bjørgen deltar ikke i Tour de Ski denne sesongen på grunn av hjerterytmeforstyrrelsen forrige helg.

(Dagbladet/NTB)